THEPOWERGAME
Σημαντικές επιπτώσεις στους εργαζόμενους, κυρίως στον τομέα της εστίασης, φαίνεται πως θα έχει από την 1η Νοεμβρίου, που τίθεται σε ισχύ, το νέο καθεστώς για τα φιλοδωρήματα. Πρώτη και βασική διαφορά με την πρότερη κατάσταση είναι ότι τα tips που καταβάλλονται μέσω POS θα είναι πλέον ορατά στις φορολογικές Αρχές. Μάλιστα, το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι θα «δει» φέτος tips ύψους 400 εκατ. ευρώ.
Πάντως, όπως ανακοίνωσε χθες το οικονομικό επιτελείο, πλέον παύει να ισχύει το καθεστώς για φορολόγηση από το πρώτο ευρώ, το οποίο βέβαια δεν εφαρμοζόταν λόγω της χρήσης μετρητών και κατά συνέπεια της «μη ορατότητας». Ωστόσο, η θέσπιση του αφορολόγητου μέχρι το ποσό των 300 ευρώ μηνιαίως, που ανακοινώθηκε χθες, φέρνει και νέες προκλήσεις, στις οποίες καλούνται να ανταποκριθούν οι εργαζόμενοι στους κλάδους της εστίασης και της ατομικής φροντίδας. Το νέο σύστημα κρύβει «γκρίζες ζώνες, παγίδες και μυστικά», υποδηλώνοντας πιθανές δυσκολίες στην εφαρμογή του.
Υπενθυμίζεται ότι, όπως ανακοινώθηκε χθες, προβλέπεται -παρά την απόφαση του Αρείου Πάγου- πλήρης απαλλαγή και από τις ασφαλιστικές εισφορές. Ωστόσο, το τοπίο με το νέο καθεστώς για τα φιλοδωρήματα θα ξεκαθαρίσει με τη διάταξη που θα ενσωματωθεί στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο και έμμεσα θα δίνει απαντήσεις για τα κλειδιά και τα επικίνδυνα σημεία της ρύθμισης που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής και μεταξύ άλλων είναι:
- Αφορολόγητο: Το αφορολόγητο των 300 ευρώ για φιλοδωρήματα είναι μηνιαίο και όχι ετήσιο, πράγμα που σημαίνει ότι ποσά πάνω από αυτό το όριο, ακόμη και αν πρόκειται για ένα ευρώ πουρμπουάρ, θα υπολογίζονται αθροιστικά με τα υπόλοιπα εισοδήματα του εργαζόμενου και θα επιβάλλεται φόρος με βάση την κλίμακα. Για παράδειγμα, εργαζόμενος στον χώρο της εστίασης με 200 ευρώ φιλοδωρήματα τον έναν μήνα και 380 ευρώ τον επόμενο, στη μεν πρώτη περίπτωση θα είναι αφορολόγητα, στη δεύτερη θα επιβληθεί φόρος για το ποσό που είναι πάνω από το αφορολόγητο ( 380 – 300 = 80 ευρώ). Δηλαδή τα 80 ευρώ θα αθροιστούν με τις υπόλοιπες αποδοχές του εργαζομένου, καθώς δεν υφίσταται ετήσιο αφορολόγητο ποσό.
- Ασφαλιστικές εισφορές: Προβλέπεται απαλλαγή των φιλοδωρημάτων από τις ασφαλιστικές εισφορές, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα λαμβάνονται υπόψη στις συντάξιμες αποδοχές.
- Τεκμήρια – δάνεια: Οι εργαζόμενοι που θέλουν να καλύψουν τεκμήρια διαβίωσης ή απόκτησης περιουσιακών στοιχείων ή να πάρουν στεγαστικά δάνεια έχουν τη δυνατότητα να επικαλεστούν τα επιπλέον χρηματικά ποσά από τα φιλοδωρήματα.
- Δώρα – αποζημίωση: Τα φορολογητέα ποσά από τα φιλοδωρήματα λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό των δώρων, των επιδομάτων και της αποζημίωσης.
- Χωρίς αναδρομική ισχύ: Η απαλλαγή θα ισχύσει για τα φιλοδωρήματα που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι μετά την 1η Νοεμβρίου, κάτι που σημαίνει ότι τα ποσά πριν από αυτήν την ημερομηνία θα φορολογηθούν κανονικά. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έχουν κάνει στο υπουργείο Οικονομικών με βάση τον τζίρο στον χώρο της εστίασης, που ανέρχεται σε 8 δισ. ευρώ, το 5% του ποσού αντιστοιχεί σε φιλοδωρήματα που εκτιμώνται σε 400 εκατ. ευρώ, τα οποία θα «ανέβουν» στη φορολογική κλίμακα.
- Αντικίνητρα για τους εργοδότες: Εισάγεται διάταξη που προστατεύει τους εργαζομένους στις περιπτώσεις που ορισμένοι εργοδότες θελήσουν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση δηλώνοντας ως φιλοδώρημα μέρος του μισθού. Σε περίπτωση μείωσης των τακτικών αποδοχών, με ταυτόχρονη ισόποση αύξηση των αποδοχών από φιλοδωρήματα, ο εργοδότης θα κληθεί να πληρώσει εισφορά 22% επί της μείωσης των τακτικών αποδοχών.
Διαβάστε επίσης
Μητσοτάκης: Σταδιακοί περιορισμοί στην εκτός σχεδίου δόμηση
Θα έδινες 20 ευρώ για αυτό το Martini;
Ηλεκτρικές διασυνδέσεις: “Ανεβαίνει η τάση” για GREGY και GSI