THEPOWERGAME
Οι μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ από επαγγελματίες και επιχειρήσεις βρίσκονται στο στόχαστρο της φορολογικής διοίκησης. Το προσεχές διάστημα αναμένεται να ξεκινήσουν εκτεταμένες διασταυρώσεις με βάσει τα στοιχεία που έχουν ανέβει στα ηλεκτρονικά βιβλία με στόχο να διαπιστωθεί πόσες από αυτές είναι προβληματικές. Σε πρώτη φάση θα ληφθούν υπόψη τα στοιχεία που αναρτήθηκαν στα ηλεκτρονικά βιβλία το 2022, και τα οποία θα ελεγχθούν – διασταυρωθούν με βάσει τις δηλώσεις ΦΠΑ που υποβλήθηκαν από τους υπόχρεους.
Στην περίπτωση που οι διασταυρώσεις εντοπίσουν φοροδιαφυγή θα διενεργηθεί τακτικός έλεγχος από τον μηχανισμό της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και θα επανυπολογιστούν τόσο τα έσοδα όσο και τα έξοδα της επιχείρησης – επαγγελματία. Εκτός από το νέο φόρο που θα προκύψει οι παραβάτες θα κληθούν να πληρώσουν και τα πρόστιμα που προβλέπει η νομοθεσία.
Αντίστοιχες διασταυρώσεις θα γίνουν και για τα έτη 2023-2024, ενώ από το 2025 δεν θα χρειάζεται να ελεγχθούν σε βάθος οι δηλώσεις ΦΠΑ καθώς θα είναι κλειδωμένες από τα ηλεκτρονικά συστήματα. Αυτό σημαίνει ότι ανεβαίνει στα MyDATA, θα λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό του οφειλόμενο ΦΠΑ ή της επιστροφής, ενώ με βάση τα στοιχεία αυτά θα συμπληρώνεται και το έντυπο Ε3 για τον υπολογισμό του φορολογητέου εισοδήματος.
Τα ηλεκτρονικά συστήματα που έχουν ενεργοποιηθεί όπως τα ηλεκτρονικά βιβλία, το e-send για τις αποδείξεις που εκδίδονται και οι οποίες πρέπει να αποστέλλονται στη φορολογική διοίκηση, η διασύνδεση των ταμειακών με τα POS καθώς και η επέκταση των POS σε όλες τις δραστηριότητες θα οδηγήσουν στον περιορισμού του «κενού» ΦΠΑ το οποίο υπολογίζεται σε 2,3 δισ. ευρώ. Στόχος είναι στο τέλος της κυβερνητικής τετραετίας το κενό ΦΠΑ να έχει περιoρισθεί στο 5% των δυνητικών εσόδων, όσο είναι και ο μέσος όρος στην Ε.Ε.
Την ίδια στιγμή ο σχεδιασμό της ΑΑΔΕ προβλέπει αυτοματοποιημένες διαδικασίες επιστροφής ΦΠΑ, με περιορισμό της ανθρώπινης παρέμβασης, μέσω ψηφιακών συναλλαγών με στόχο να αντιμετωπιστούν οι καθυστερήσεις στις επιστροφές ΦΠΑ.
Ειδικότερα το νέο πλαίσιο εστιάζει στα εξής:
- Στην επιτάχυνση των επιστροφών ΦΠΑ που σήμερα παρουσιάζουν συχνά σημαντικές καθυστερήσεις.
- Στην αντιμετώπιση της απάτης που σχετίζεται με τις επιστροφές ΦΠΑ, στηριζόμενοι σε αρχές ανάλυσης κινδύνου.
- Στην αυτοματοποίηση και ψηφιοποίηση των διαδικασιών επιστροφής ΦΠΑ χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση.
- Στην επίτευξη του στόχου για άμεση επιστροφή ΦΠΑ, χωρίς έλεγχο, στο 97% των αιτήσεων.
- Στην υποστήριξη των συνεπών επιχειρήσεων και την αύξηση της διαφάνειας.
Συνολικά μέχρι το τέλος του έτους πρέπει να επιστραφούν φόροι 6,58 δισ ευρώ. Αυτό θα επιτευχθεί μέσω της:
-Διεκπεραίωσης των αιτημάτων επιστροφής ΦΠΑ εντός 90 ημερών σε ποσοστό τουλάχιστον 95%.
- Αξιολόγηση αιτημάτων επιστροφών ΦΠΑ αυτοματοποιημένα σε περιοδική βάση.
- Αξιοποίηση Χρυσής Λίστας δικαιούχων για την επίσπευση επιστροφής πιστωτικού υπολοίπου ΦΠΑ
- Επέκταση της ψηφιοποίησης του κυκλώματος επιστροφών φόρου – Διαλειτουργικότητα με ΕΦΚΑ / ΗΔΙΚΑ.
Διαβάστε επίσης
Μέλισσα: Πρόκληση τα κοστολόγια, έμφαση στις εξαγωγές
Πώς θα φυσήξει ¨ούριος άνεμος” για τις μικρές ανεμογεννήτριες