THEPOWERGAME
Η κυβέρνηση κινείται προς την κατεύθυνση της αλλαγής του τρόπου φορολόγησης των 775.000 ελεύθερων επαγγελματιών, πάντα στο πλαίσιο των δημοσιονομικών αντοχών, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Απογευματινής». Στο τραπέζι έχουν πέσει έξι αλλαγές, οι οποίες έρχονται με τις ανακοινώσεις στη ΔΕΘ από τον πρωθυπουργό, ενώ αναμένονται από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και άλλες ειδήσεις για τις ελαφρύνσεις, όπως η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.
Αυτές οι αλλαγές αποτέλεσαν τα βασικά αιτήματα των επιμελητηρίων, των παραγωγικών τάξεων και του συνόλου των ελεύθερων επαγγελματιών, καθώς προέκυψαν δυσκολίες στην εφαρμογή όσων είχαν ψηφιστεί. Κατά τους κυβερνητικούς παράγοντες, οι οριακές αυτές διορθώσεις στο τεκμαρτό σύστημα φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών καθίστανται αναγκαίες, ενώ μπαίνουμε άμεσα στην τελική ευθεία της αναμόρφωσης, ώστε να αποτελέσουν νόμο του κράτους από το 2025 και να εφαρμοστούν άμεσα στις φορολογικές δηλώσεις του επόμενου έτους.
Τα 6 μέτρα που εξετάζονται
Αναλυτικότερα, τα μέτρα που εξετάζονται, αφορούν:
1. Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Καταργείται από την Πρωτοχρονιά, όπως έχει ήδη δηλώσει ο πρωθυπουργός. Πρόκειται για μεγάλη φορολογική ελάφρυνση. Το δημοσιονομικό κόστος ανέρχεται σε 120.000.000 ευρώ και το ετήσιο όφελος για τους φορολογουμένους ανέρχεται σε 325 ευρώ. Το τέλος επιτηδεύματος κόστιζε:
- 800 ευρώ για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε τουριστικούς προορισμούς και σε πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους.
- 1.000 ευρώ για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους. * 325 ευρώ για τους επιτηδευματίες και ασκούντες ελευθέριο επάγγελμα. * 400-500 ευρώ για τα φυσικά πρόσωπα που το εισόδημά τους προέρχεται από ατομική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ή ελεύθερο επάγγελμα και έχουν έγγραφη σύμβαση με μέχρι τρία φυσικά ή / και νομικά πρόσωπα, ή 75% των ακαθάριστων εσόδων τους προέρχεται από ένα φυσικό ή / και νομικό πρόσωπο. τον φόρο, ιδίως όταν εργάζεται και ο / η σύζυγος.
- Σε κάθε υποκατάστηµα, το τέλος επιτηδεύµατος ανέρχεται σε 300 ευρώ ετησίως, αν συστήνεται από επιτηδευµατία και ασκούντα ελεύθερο επάγγελµα, και 600 ευρώ ετησίως, αν συστήνεται από νοµικό πρόσωπο που ασκεί εµπορική επιχείρηση. Ως υποκατάστηµα, νοείται κάθε επαγγελµατική εγκατάσταση του επιτηδευµατία στην ηµεδαπή, εκτός της έδρας της επιχείρησης. ∆εν λογίζονται ως υποκαταστήµατα για την επιβολή του τέλους επιτηδεύµατος οι προσωρινοί εκθεσιακοί χώροι και οι πρόσκαιρες επαγγελµατικές εγκαταστάσεις, που λειτουργούν για χρονικό διάστηµα µέχρι 30 ηµέρες, καθώς και οι επαγγελµατικές εγκαταστάσεις που στεγάζονται σε διαφορετικούς ορόφους.
2. Σχέση τζίρου και τεκµηρίου. Αναµένονται ευνοϊκές τροποποιήσεις στο κριτήριο του τζίρου, µε βάση το οποίο προσαυξάνεται το τεκµαρτό εισόδηµα του επαγγελµατία.
3. Οικογενειακό εισόδηµα. Ρυθµίζεται ο συνυπολογισµός του οικογενειακού εισοδήµατος του επαγγελµατία, που αυξάνει τον φόρο, ιδίως όταν εργάζεται και ο / η σύζυγος.
4. Διαδικασία αμφισβήτησης / ενστάσεων. Βελτιώνεται η διαδικασία βάσει της οποίας αμφισβητείται το τεκμαρτό εισόδημα.
5. Μισθολογικό κόστος. Επανεξετάζεται το κριτήριο του κόστους µισθοδοσίας, ενώ ο προσανατολισµός των αλλαγών αφορά τις ατοµικές επιχειρήσεις που απασχολούν εργαζοµένους µε πολλά έτη ασφάλισης. Αυτό επιφέρει µεγάλη αύξηση στο τεκµαρτό εισόδηµα και αποτελεί αγκάθι για τους επαγγελµατίες.
6. Σύνδεση κατώτατου µισθού και φορολογίας. Εξετάζεται ο καθορισµός του φόρου ανάλογα µε την αναπροσαρµογή του κατώτατου µισθού. Ο κατώτατος θα αποτελεί πλέον τη βάση υπολογισµού του ελάχιστου τεκµαρτού εισοδήµατος. Στα 780 ευρώ κατώτατου µισθού το τεκµαρτό εισόδηµα φτάνει στα 10.920 ευρώ, ενώ µε κατώτατο στα 830 ευρώ το τεκµαρτό πάει 11.620 ευρώ για το φορολογικό έτος 2024.
«Ακτινογραφία» φορολογικών δηλώσεων
Κατά το υπουργείο Οικονοµικών, φέτος κατατέθηκαν 6.557.163 φορολογικές δηλώσεις, µε τον επιπλέον φόρο να υπολογίζεται στα 4,6 δισ. ευρώ, από 3,8 δισ. ευρώ πέρυσι. Το 35% των δηλώσεων είναι χρεωστικές, ενώ ο επιπλέον φόρος στα εισοδήµατα του 2023 κινείται κατά µέσο όρο στα 1.000-1.500 ευρώ.
Ο περυσινός φόρος για το 47% των ελεύθερων επαγγελµατιών έφτανε στα 1.000 ευρώ και για το 27% από 1.000 έως 3.000 ευρώ. Φέτος, το 17% θα πληρώσει ποσά έως 1.000 ευρώ, ενώ πάνω από τους µισούς (54%) θα πληρώσουν 1.000-3.000 ευρώ.
Διαβάστε επίσης
Ειδικά ταμεία: Πότε χάνουν τα “προνόμιά” τους 200.000 ασφαλισμένοι
ΤΑΙΠΕΔ: Έξι projects σε έξι μήνες για έσοδα 5 δισ. ευρώ
Krahulcova: Γιατί τα πατίνια της Lime επέστρεψαν στην Αθήνα