THEPOWERGAME
Κυρώσεις στους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς που έχουν υποχρέωση να αποστέλλουν βεβαιώσεις αποδοχών, τόκους, στοιχεία δανείων κλπ στην φορολογική διοίκηση σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο, καθώς όπως φαίνεται αγνοούν τις προθεσμίες με αποτέλεσμα να καταγράφονται παγίως λάθη και παραλείψεις, που οδηγούν στην παράταση των δηλώσεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση εξετάζει την κατάθεση διάταξης η οποία θα προβλέπει αυστηρό χρονοδιάγραμμα υποβολής των φορολογικών δηλώσεων αλλά και καταλογισμό ευθυνών για τυχόν λάθη ή καθυστερήσεις που οφείλονται σε φορείς του δημοσίου ή ιδιώτες
To ζήτημα έχει θέσει από το περυσινό έτος το οικονομικό επιμελητήριο Ελλάδος και τις προηγούμενες μέρες συζητήθηκε στη συνάντηση του Κωστή Χατζηδάκη με το προεδρείο του Επιμελητηρίου Σύμφωνα με το ΟΕΕ, η νομοθετική ρύθμιση που πρότεινε και αποδέχθηκε ο κ. Χατζηδάκης θα προβλέπει:
- αυστηρό χρονοδιάγραμμα υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, με σαφή ορισμό ημερομηνίας έναρξης – λήξης, από την 1η Μαρτίου μέχρι την 30η Ιουνίου κάθε έτους
- δέσμευση ότι θα έχουν δοθεί οι απαιτούμενες οδηγίες, δεν θα υπάρχουν εκκρεμότητες και θα είναι σε πλήρη λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα χωρίς τεχνικά προβλήματα.
- πρόβλεψη καταλογισμού ευθυνών για τυχόν λάθη ή καθυστερήσεις, που οφείλονται στον κάθε υπεύθυνο φορέα, δημόσιο ή ιδιωτικό.
Στο μεταξύ έξι ημέρες πριν την εκπνοή της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, «λείπουν» 1,2 εκατομμύρια δηλώσεις. Συγκεκριμένα μέχρι χθες είχαν υποβληθεί 5.309.978 δηλώσεις σε σύνολο 6,55 εκατ. Αυτό σημαίνει ότι για να ολοκληρωθεί η διαδικασία χωρίς παράταση θα πρέπει να υποβάλλονται 200.000 δηλώσεις ημερησίως. Από τις δηλώσεις που έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής προκύπτουν τα εξής:
- Το 47.02% των φορολογουμένων δεν πληρώνει επιπλέον φόρο στο ελληνικό Δημόσιο. Συγκεκριμένα σε σύνολο 5.309978 δηλώσεων οι 2.495.752 είναι μηδενικές.
- Για το 20,33 % των φορολογικών δηλώσεων προέκυψε επιστροφή φόρου που κατά μέσον όρο φθάνει τα 318 ευρώ. Με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ επιστροφή φόρου δικαιούνται 1.079.518 φορολογούμενοι.
- Το 32,65% των φορολογουμένων καλείται να πληρώσουν επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το προηγούμενο έτος. Συγκεκριμένα, για 1.733.708 δηλώσεις το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό, με το συνολικό ποσό του φόρου να ανέρχεται σε 2,75 δισ. ευρώ. Ο μέσος φόρος για τις δηλώσεις αυτές ανέρχεται στα 1.587 ευρώ και είναι αυξημένος συγκριτικά με το περυσινό διάστημα. Για όσους φορολογούμενους προκύψει χρεωστικό εκκαθαριστικό έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν το φόρο με διάφορους τρόπους και σε περισσότερες από 8 δόσεις που παρέχει το υπουργείο Οικονομικών. Η νομοθεσία παρέχει τη δυνατότητα στους οφειλέτες του δημοσίου να κάνουν χρήση της πάγιας ρύθμισης του υπουργείου Οικονομικών, ενώ όσοι μπορούν να πληρώσουν εφάπαξ θα έχουν και έκπτωση 3%.
Διαβάστε επίσης:
Pappu: Με δύναμη κι ορμή από το Περιστέρι
H τιμή του χαλκού, η ενεργειακή μετάβαση και η Κίνα