THEPOWERGAME
Στην επιβολή ψηφιακού τέλους συναλλαγής, με παράλληλη κατάργηση του χαρτοσήμου, το οποίο επιβλήθηκε για πρώτη φορά το 1836 (επανήλθε το 1931), προχωρά η κυβέρνηση. Οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν αύριο Τετάρτη από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος θα παρουσιάσει τις λεπτομέρειες του σχετικού νομοσχεδίου που πρόκειται να τεθεί σε διαβούλευση. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αλλαγή στοχεύει στο να απλοποιήσει τη διαδικασία των συναλλαγών και να καταπολεμήσει τη γραφειοκρατία σε σειρά δικαιοπραξιών που κοστίζουν εργατοώρες για το δημόσιο και αποτελούν τροχοπέδη για επενδύσεις και ιδιωτικές συναλλαγές.
Το ψηφιακό τέλος συναλλαγής, θα έχει τα εξής βασικά χαρακτηριστικά:
- επιβάλλεται μόνο στις συμβάσεις και συναλλαγές που καθορίζονται ρητώς στον νόμο,
- αποκλείεται η επιβολή του σε συναλλαγές που υπόκεινται σε άλλους έμμεσους φόρους,
- επιβάλλεται σε συναλλαγές, όπου ο ένας τουλάχιστον συναλλασσόμενος είναι φορολογικός κάτοικος Ελλάδος ή έχει μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα,
Επίσης το νέο πλαίσιο ρυθμίζει πολλά ζητήματα που το σημερινό, δεν είχε ρυθμίσει με σαφήνεια, όπως:
- το υποκείμενο της φορολογικής υποχρέωσης
- τον υπόχρεο προς απόδοση του φόρου
- τον βαρυνόμενο με τον φόρο
Παράλληλα, η διαδικασία απόδοσης του τέλους θα είναι ψηφιακή, ενώ ταυτόχρονα καταργούνται πολλές περιπτώσεις επιβολής χαρτοσήμου και θέτει ανώτατο όριο φορολογικής επιβάρυνσης για ορισμένες κατηγορίες τέλους συναλλαγής.
Τα έσοδα του ελληνικού δημοσίου υπολογίζονται σήμερα σε 360 εκατ. ευρώ και μετά τις αλλαγές θα περιοριστούν στα 335 εκατ. ευρώ.
Το τέλος χαρτοσήμου είναι ένας φόρος που επιβάλλεται σε αρκετές συναλλαγές για τις οποίες καταρτίζεται έγγραφο στην Ελλάδα. Επίσης, χαρτόσημο επιβάλλεται και σε συναλλαγές οι οποίες αποδεικνύονται από εγγραφές στα λογιστικά βιβλία επιτηδευματιών, καθώς και η έγγραφη εξόφληση συμβάσεων, οι οποίες δεν χαρτοσημάνθηκαν κατά την κατάρτισή τους. Δεν υπάγονται σε χαρτόσημο οι συναλλαγές στις οποίες επιβάλλεται ΦΠΑ (π.χ. πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών) ή οι συμβάσεις για τις οποίες οφείλεται φόρος μεταβίβασης ακινήτων, φόρος γονικής παροχής, δωρεάς ή κληρονομιάς κ.λπ
Συνολικά, το τέλος χαρτοσήμου επιβαρύνει σήμερα πάνω από 500 κατηγορίες συναλλαγών και συμβάσεων και εκτός των άλλων είναι ακόμη μία πηγή αμφισβητήσεων και προστριβών στον φορολογικό έλεγχο. Πρόκειται για μία δύσκολη μεταρρύθμιση που εκκρεμεί από την εποχή της “εργαλειοθήκης” των μνημονίων για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και έχει ενταχθεί πλέον στο Ταμείο Ανάκαμψης.
Το τέλος χαρτοσήμου επιβάλλεται σε μια σειρά συναλλαγών και συμβάσεων όπως δάνεια, ενοίκια (πλην κατοικιών), επιδοτήσεις, οικονομικές ενισχύσεις, διανομή κληρονομιάς, εγγραφές στα βιβλία επιτηδευματιών, με δύο κατά κύριο λόγο συντελεστές, 2,4% και 3,6% (οι βασικοί συντελεστές είναι 2% και 3%, επιβαλλόμενης, όμως, και εισφοράς 20% επί του χαρτοσήμου υπέρ του ΟΓΑ).
Μετά τη δημόσια διαβούλευση που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιουλίου, το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή.
Διαβάστε επίσης:
Ακίνητα: Οι περιοχές με τις υψηλότερες αυξήσεις τιμών
Στο ναδίρ η ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας μεταξύ των χωρών της ΕΕ
ΡΑΑΕΥ: Συμπληρωματική διαβούλευση για τον ΕΣΜΗΕ