THEPOWERGAME
Σε στοχευμένες παρεμβάσεις στο καθεστώς φορολόγησης 735.000 ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων, προκειμένου να αποτραπούν άδικες και οριζόντιες επιβαρύνσεις από τα τεκμήρια αναμένεται να προχωρήσει το οικονομικό επιτελείο μετά το πέρας της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Στο τραπέζι του υπουργείου Οικονομικών βρίσκονται σενάρια για αλλαγές στο πλαίσιο και τη διαδικασία αμφισβήτησης, ώστε να μην επηρεαστεί ο βασικός πυρήνας της μεταρρύθμισης.
Από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ προκύπτει ότι ελάχιστοι επαγγελματίες αμφισβητούν το νέο σύστημα φορολόγησης, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να αφήνει, ωστόσο, ανοιχτό παράθυρο για βελτιώσεις, χωρίς όμως να αλλάζει ο πυρήνας της μεταρρύθμισης. «Καταλαβαίνω την αντίδραση και το αίσθημα της αδικίας, αλλά το τεκμήριο είναι “μαχητό”» ανέφερε ο πρωθυπουργός σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, για να σημειώσει πως «δεν θα κάνουμε πίσω στη μεταρρύθμιση», ίσως γίνουν κάποιες βελτιώσεις, αλλά ο πυρήνας δεν θα αλλάξει. «Να κρατήσετε ότι θα έχουμε μόνο επιμέρους διορθώσεις, αν υπάρχουν κάποιες κατάφωρες αδικίες, τις οποίες θα βρούμε τώρα στην πορεία. Αλλαγή στον κεντρικό πυρήνα της πολιτικής μας δεν θα υπάρξει» ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός.
Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι το νέο σύστημα φορολόγησης θα επαναξιολογηθεί όταν θα ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και εφόσον διαπιστωθεί ότι υπάρχουν αδικίες, θα γίνουν διορθωτικές κινήσεις. «Η προσδοκία είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες, τα εισοδήματά τους, να είναι πολύ πάνω από το τεκμαρτό και να μην τους αφορά. Αυτό σημαίνει πραγματική ανάπτυξη. Δεν νομίζω ότι κάποιος θέλει να ζει με 5.000 ή 7.000 ή 8.000 ευρώ εισόδημα τελικά τον χρόνο. Αυτή είναι η προσδοκία μιας ανάπτυξης: να κερδίζουν πολύ παραπάνω από το τεκμαρτό και στη συνέχεια να φορολογούνται προφανώς για αυτό το οποίο δηλώνουν» τόνισε ο πρωθυπουργός.
Πάντως, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, αναφερομένος στο θέμα στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, σημείωσε ότι «όταν περάσαμε τον νόμο, αναγνώρισα ότι είναι δυσάρεστο για κάποιους, όμως όταν διαπιστώνουμε ένα πρόβλημα πρέπει με κάποιον τρόπο να το αντιμετωπίζουμε. Ήταν μια παρέμβαση με χρώμα κοινωνικής δικαιοσύνης και τα τεκμήρια αυτά είναι μαχητά, είναι ανοιχτά δηλαδή σε αμφισβήτηση από τους ενδιαφερόμενους. Αν κάποιος προτείνει να συνεχίσουν να πληρώνει ο μέσος μισθωτός περισσότερα, ας βγει να το υποστηρίξει».
Παρά τις επιβαρύνσεις από τον τεκμαρτό τρόπο φορολόγησης, καθώς το ποσό του πληρωτέου φόρου είναι διπλάσιο έως και τριπλάσιο σε σχέση με πέρυσι, ο αριθμός των επαγγελματιών που επιλέγουν τον δρόμο της αμφισβήτησης των τεκμηρίων είτε επικαλούμενοι αντικειμενικούς λόγους είτε ζητώντας τη διενέργεια ελέγχου, όπως προαναφέρθηκε, είναι αρκετά περιορισμένος.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ μέχρι στιγμής στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ έχουν υποβληθεί 255 προθέσεις αμφισβήτησης του ελάχιστου τεκμηρίου εισοδήματος και έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για 24 περιπτώσεις. Ωστόσο, αν και είναι νωρίς για ασφαλή συμπεράσματα δεδομένου ότι έχουν υποβληθεί περίπου 2 εκατ. φορολογικές δηλώσεις σε σύνολο 6,6 εκατ., φαίνεται ότι ο αριθμός των «αμφισβητιών» θα κινηθεί σε «ρηχά νερά».
Η αποχή των ελευθέρων επαγγελματιών από την αμφισβήτηση των τεκμηρίων συνδέεται με το γεγονός ότι όσοι ζητήσουν έλεγχο θα περάσουν από «ψιλό κόσκινο» για την εισοδηματική και περιουσιακή τους κατάσταση και μάλιστα σε βάθος πενταετίας με κίνδυνο να επιβαρυνθούν με επιπλέον φόρο, αλλά και πρόστιμα.
Υπενθυμίζεται ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες που θεωρούν ότι αδικούνται από το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα, έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν τη διενέργεια ελέγχου. Σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να συμπληρώνουν ένα αναλυτικό ερωτηματολόγιο για τις πηγές εισοδήματος, τραπεζικούς λογαριασμούς, χρεωστικές, πιστωτικές και προπληρωμένες κάρτες, κρυπτονομίσματα, ταξίδια στο εξωτερικό, δίδακτρα, μετρητά ακόμη και δαπάνες για ασφάλιστρα, ρεύμα, νερό και τηλέφωνο.
Να σημειωθεί ότι το κράτος εισπράττει σήμερα 1,709 δισ. ευρώ (1,331 δισ. από τον φόρο εισοδήματος και 378 εκατ. από το τέλος επιτηδεύματος) από τη φορολογία των ελεύθερων επαγγελματιών και με την εφαρμογή του νέου συστήματος προβλέπεται ότι τα έσοδα θα αυξηθούν κατά 606 εκατ. ευρώ, αν συνυπολογιστεί η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.
Επίσης, μεγάλες ανατροπές θα έρθουν και στα επιδόματα καθώς τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι θα εξοικονομηθούν από αυτά που θα χάσουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών από τους 735.000 ελεύθερους επαγγελματίες, οι 473.000 (δηλαδή 6 στους 10) θα καταβάλλουν μεγαλύτερο φόρο κατά μέσο όρο 1.444 ευρώ ο καθένας, ενώ 138.000 θα έχουν μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης κατά 560 ευρώ κατά μέσο όρο ο καθένας και 124.000 δεν θα έχουν επιβάρυνση ή ελάφρυνση.
Διαβάστε επίσης:
Βγάζουν αντίδραση bitcoin και altcoins
E, Siri! Βοήθησέ με να βγάλω την Apple από την τρύπα της τεχνητής νοημοσύνης
Πώς θα είναι οι έξυπνες πόλεις του μέλλοντος, τι να προσέξει η Ελλάδα