THEPOWERGAME
Να διαχωρίσουν την ήρα από το στάρι των ληξιπρόθεσμων οφειλών θα επιχειρήσουν στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, με στόχο να βγουν από τη μέση όσα χρέη δεν μπορούν να εισπραχθούν και να ρίξουν το βάρος στα εισπράξιμα. Παράλληλα, με το νέο σχέδιο που εκπονείται στο ΥΠΕΘΟ οι δύο υφυπουργοί, Θ. Πετραλιάς και Χ. Θεοχάρης, αναζητούν λύσεις ώστε να περιορισθεί ο ρυθμός αύξησης των χρεών, αλλά και να στηριχθούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις για την αποπληρωμή των οφειλών τους.
Το σχέδιο, σύμφωνα με πληροφορίες, όταν λάβει την τελική του μορφή θα παρουσιασθεί και στις Βρυξέλλες προκειμένου να πάρει το πράσινο φως. Επί της ουσίας σχεδιάζεται ένα νέο πλαίσιο για τις ανεπίδεκτες είσπραξης οφειλές, την καλύτερη παρακολούθηση φορολογουμένων και επιχειρήσεων προκειμένου να μη δημιουργούν νέα χρέη, αλλά και τη δημιουργία ενός κέντρου ανασυγκρότησης επιχειρήσεων οι οποίες δεν έχουν καταφέρει να αποπληρώσουν τα χρέη τους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, σήμερα τα χρέη στην Εφορία ξεπερνούν τα 107 δισ. ευρώ. Από αυτά περίπου 27 δισ. ευρώ θεωρούνται ανεπίδεκτα είσπραξης. Ωστόσο και ένα πολύ μεγάλο κομμάτι από τα υπόλοιπα θα πρέπει να περάσει στην κατηγορία των ανεπίδεκτων είσπραξης, καθώς αφορά οφειλές παλαιές, που προσεγγίζουν τα 20 χρόνια.
Έτσι, λοιπόν, έχει δημιουργηθεί ένας νέος όρος ο οποίος διακρίνει αυτήν τη στιγμή τα χρέη που μπορούν να εισπραχθούν. Πρόκειται για το «αποτελεσματικό» ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο, το οποίο υπολογίζεται σε 26 δισ. ευρώ και είναι το ένα τέταρτο του συνολικού χρέους στην Εφορία.
Η αλήθεια είναι, όμως, ότι τους τελευταίους μήνες με τη βοήθεια της τεχνολογίας και την ενεργοποίηση των Κέντρων βεβαίωσης και Είσπραξης Οφειλών οι εισροές είναι μεγαλύτερες. Με τις πρόσφατες αλλαγές τα Κέντρα (ΚΕΒΕΙΣ) λειτουργούν προληπτικά, καθώς και κατασταλτικά, λαμβάνοντας άμεσα μέτρα για τους οφειλέτες, όπως:
- Επιβολή αναγκαστικών, διασφαλιστικών και λοιπών μέτρων από το Δημόσιο για την αποπληρωμή των «κόκκινων» χρεών.
- Έλεγχος, επαλήθευση και διασταύρωση στοιχείων φορολογουμένων.
- Κατηγοριοποίηση των οφειλετών με βάση το ύψος της οφειλής και εντοπισμός ανά γεωγραφική περιοχή με τη χρήση νέων ψηφιακών εργαλείων, με στίγμα για τα φυσικά πρόσωπα και τους επαγγελματίες που αλλάζουν συχνά διεύθυνση κατοικίας, εργασίας ή επαγγελματική δραστηριότητα, με αποτέλεσμα ο «φάκελός» τους να μεταφέρεται από ΔΟΥ σε ΔΟΥ.
- Αυτόματη παρακολούθηση για την πορεία και την εξέλιξη της «κόκκινης» οφειλής.
Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί με τον νέο σχεδιασμό στα χρέη των επιχειρήσεων. Τα στοιχεία του 2023 δείχνουν ότι οι επιχειρήσεις χρωστούν 65 δισ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό και αφού διαγραφούν παλαιά χρέη, όπως της Ακρόπολις ΑΧΕΠΕΥ και της Ολυμπιακής, σχεδιάζεται η δημιουργία και λειτουργία του Κέντρου Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων. Σκοπός της νέας μονάδας είναι:
- Η εξεύρεση προσωποποιημένων βιώσιμων ρυθμίσεων με έμφαση στις μεσαίες και μεγάλες οφειλές.
- Η κεντρικοποίηση διαχείρισης μέτρων αναγκαστικής είσπραξης για φορολογικά και ασφαλιστικά χρέη προς το Δημόσιο.
- Η ανασυγκρότηση των επιχειρήσεων και η αποφυγή χρεοκοπίας για όσες επιχειρήσεις μπορούν να διασωθούν.
- Η παρακολούθηση των υφιστάμενων ρυθμίσεων.
- Η έγκαιρη διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου.
- Ο διαχωρισμός των οφειλών σε εισπράξιμες και ανεπίδεκτες είσπραξης.
- Το ξεκαθάρισμα παλαιών οφειλών μέσω δημιουργίας και εφαρμογής νέου πλαισίου διαγραφής οφειλών.
Διαβάστε ακόμα:
Εξωδικαστικός: Οι επιδόσεις των servicers και οι διαγραφές του 1,7 δισ. ευρώ
Παρατείνονται “Εξοικονομώ επιχειρώ” και “Αλλάζω συσκευή για επιχειρήσεις”
Βαρέα οχήματα: Τι φέρνει η νέα οδηγία της ΕΕ για τις εκπομπές CO2