THEPOWERGAME
Ενεργοποιείται τον επόμενο μήνα το νέο σύστημα που θα ειδοποιεί όλους τους φορολογούμενους με χρέη στο Δημόσιο, οι οποίοι έχουν ρυθμισμένες οφειλές προκειμένου να πληρώσουν έγκαιρα τις δόσεις τους. Το νέο ψηφιακό σύστημα θα παρακολουθεί κεντρικά όλα τα ληξιπρόθεσμα χρέη και τις ρυθμίσεις που είναι ενεργές και θα ειδοποιεί εγκαίρως τους φορολογούμενους όταν κινδυνεύουν να χάσουν κάποια ρύθμιση. Παράλληλα, τις προσεχείς μέρες αναμένεται να εκδοθεί και η σχετική απόφαση της ΑΑΔΕ για το νέο κανονιστικό πλαίσιο, που προβλέπει τους νέους ευνοϊκούς όρους για όσους έχουν ρυθμίσει τα χρέη τους.
Με τη μέχρι πρότινος διαδικασία οι οφειλέτες βρίσκονταν εκτός ρύθμισης, εφόσον δεν υπέβαλαν τις δηλώσεις φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ. Επίσης, η καθυστέρηση υποβολής τους ακόμη και για μία ημέρα οδηγούσε στην απώλεια των ρυθμίσεων για άλλες οφειλές. Το ίδιο ίσχυε και στην περίπτωση που οι φορολογούμενοι δημιουργούσαν νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Με το νέο πλαίσιο οι φορολογούμενοι θα μπορούν να διατηρήσουν τις ρυθμίσεις οφειλών τους, εφόσον:
- Έχουν υποβάλει τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ εντός 3 μηνών από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής τους.
- Έχουν εξοφλήσει ή ρυθμίσει τις νέες οφειλές τους σε χρονικό διάστημα 3 μηνών από την πάροδο της προθεσμίας καταβολής τους.
Επίσης, με το νέο κεντρικό ψηφιακό σύστημα τυποποιημένης παρακολούθησης των παραπάνω υποχρεώσεων:
- Όλες οι προϋποθέσεις τήρησης της ρύθμισης θα παρακολουθούνται ψηφιακά και κεντρικά.
- Εάν ο φορολογούμενος δεν τηρεί κάποια από τις προϋποθέσεις, θα λαμβάνει ειδοποιήσεις συμμόρφωσης, ώστε σε εύλογο χρόνο να τακτοποιήσει την εκκρεμότητα που δημιούργησε.
- Εάν δεν το πράξει, η απώλεια της ρύθμισης θα γίνεται με κεντρική διαδικασία και όχι από τον προϊστάμενο της Εφορίας, όπως γινόταν μέχρι σήμερα και είχε αποτέλεσμα κάποιοι να τις κρατούν ενεργές και κάποιοι άλλοι να τις κλείνουν.
Πάντως, η επανένταξη στις ρυθμίσεις για 232.000 οφειλέτες δεν έφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα που προσδοκούσε το οικονομικό επιτελείο και η ΑΑΔΕ. Σύμφωνα με στοιχεία της φορολογικής διοίκησης, περίπου 20.000 οφειλέτες έκαναν χρήση της σχετικής δυνατότητας που έδωσε το υπουργείο Οικονομικών να επανενταχθούν υπό προϋποθέσεις στις απολεσθείσες ρυθμίσεις, πληρώνοντας όλες τις εκπρόθεσμες δόσεις από την κάθε ρύθμιση. Βέβαια, εφόσον επιθυμούσε να ενταχθούν περισσότεροι, θα έκανε ελκυστικότερο το πλαίσιο.
Οι 20.000 οφειλέτες επανεντάχθηκαν στις ρυθμίσεις:
- Των 100 δόσεων του 2014, που αφορούσε βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες οφειλές στη Φορολογική Διοίκηση, έως και την 1η Οκτωβρίου 2014.
- Των 100 δόσεων του 2015.
- Των 120 δόσεων του 2019, που αφορούσε βεβαιωμένες οφειλές στην Εφορία, οι οποίες είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμες έως και την 31η Δεκεμβρίου 2018.
- Των 120 δόσεων του 2020, που έδινε τη δυνατότητα αποπληρωμής έως και σε 10 χρόνια των οφειλών που προέρχονται από επιχειρηματικά δάνεια και δάνεια φυσικών προσώπων, με εκδοθείσες έως και το έτος 2012 υπουργικές αποφάσεις παροχής της εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου, τα οποία είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμα στα πιστωτικά ιδρύματα έως τις 7 Οκτωβρίου 2019.
- Των 72 δόσεων του 2023, που αφορούσε βεβαιωμένες οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μετά την 1η/11/2021 έως και την 1η/2/2023. Προϋπόθεση ένταξης ήταν να μην έχουν αρρύθμιστες άλλες ληξιπρόθεσμες οφειλές.
- Την πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων του ν. 4152/2013.