THEPOWERGAME
Το ψηφιακό δελτίο αποστολής θα γίνει σύντομα πραγματικότητα, προκειμένου να μπορεί η ΑΑΔΕ να γνωρίζει την ακριβή πορεία που ακολουθεί ένα προϊόν. Αυτό ανέφερε μεταξύ άλλων ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής. Καλεσμένος σε πάνελ στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, σημείωσε ότι το ψηφιακό δελτίο αποστολής βρίσκεται στην τελική ευθεία, με την ΑΑΔΕ να είναι σε συνεχείς επαφές με εταιρείες πληροφορικής για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.
Όπως είπε, πρόκειται για ένα από τα τρία βασικά μέτρα στην προσπάθεια εκσυγχρονισμού της φορολογικής διοίκησης. Τα δύο άλλα είναι το mydata που οδηγεί με μεγάλη επιτυχία στη λογιστική αποτύπωση των συναλλαγών και το δεύτερο η διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές, η οποία επιτρέπει τη μείωση των πόρων για την κεντρική διασταύρωση των στοιχείων. «Άλλο να ασχοληθείς με ολόκληρη τη φορολογία και άλλο με ένα 3-4% συγκεκριμένων περιπτώσεων που χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο Γιώργος Πιτσιλής συνέχισε, τονίζοντας ότι η «μεγάλη εικόνα» είναι να πηγαίνουν στην Εφορία «μόνο όσοι πολίτες δεν ξέρουν πώς να χρησιμοποιήσουν το Mydata ή δεν μπορούν να το κάνουν», επισημαίνοντας ότι η επαφή των πολιτών με την Εφορία πρέπει να γίνεται ψηφιακά. Ο διοικητής της ΑΑΔΕ αναφέρθηκε στην εν εξελίξει προσπάθεια η επικοινωνία με τον πολίτη να γίνει όλο και πιο ψηφιακή. «Όταν σχεδιάζουμε μια πλατφόρμα δεν μεταφέρουμε όσα γίνονται στο χαρτί σε ψηφιακό περιβάλλον. Φροντίζουμε πρώτα να πετάξουμε τα περιττά» εξήγησε ο κ. Πιτσιλής, φέρνοντας το παράδειγμα των ψηφιακών δηλώσεων στο MyProperty για την ακίνητη περιουσία. «Εκεί, από το 2022 στο 2023, σημειώθηκε αύξηση δηλώσεων κατά 72%. Ενώ, το app Myaade λίγες ημέρες μετά την έναρξη λειτουργίας του έχει ήδη γίνει download πάνω από 300.000 φορές».
Ο κ. Πιτσιλής έδωσε έμφαση στη σημασία που έχουν εφαρμογές όπως το MyData στην απλοποίηση των φορολογικών ενεργειών τόσο για το κράτος όσο και για τους πολίτες. «Υπάρχουν πράγματα που πρέπει να βελτιώσουμε, υπάρχει και η ανάγκη της συνειδητοποίησης από την πλευρά των επιχειρήσεων και των πολιτών πως αυτή είναι η νέα πραγματικότητα. Η πραγματικότητα των περισσότερων δεδομένων μας επιτρέπει να εντοπίζουμε ευκολότερα και περιπτώσεις φοροδιαφυγής» υπογράμμισε.
Για τον νέο Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας που ενισχύει τη διαφάνεια και μειώνει τη γραφειοκρατία στις εφορίες, σχολίασε ότι φέρνει τρεις βασικές καινοτομίες:
- Διεύρυνση ψηφιακής επικοινωνίας με τους πολίτες.
- Θεσμικό αυτοπεριορισμό των ελέγχων. «Δεν μπορεί ένας έλεγχος να κρατά πάνω από 12 μήνες» είπε ο Γιώργος Πιτσιλής.
- Μόνιμος μηχανισμός αποδοχής των αποτελεσμάτων των ελέγχων με δυνατότητα έκπτωσης στον ελεγχόμενο.
Για τη φοροδιαφυγή εκτίμησε ότι κυμαίνεται από 8 έως 10 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, με τα διαφυγόντα έσοδα για τη φορολογική διοίκηση να προέρχονται από τον ΦΠΑ και τον φόρο εισοδήματος. Για το «κενό ΦΠΑ» στην Ελλάδα (σ.σ. διαφορά ανάμεσα στα θεωρητικά και τα πραγματικά έσοδα από τον ΦΠΑ) τόνισε ότι θα προσεγγίσει το 10,2% του ΑΕΠ το 2022, με στόχο το 2026 να πέσει στο 9%.
Στη συνέχεια, αφού αναφέρθηκε στην απόφαση για τη διετή σφράγιση στα πρατήρια καυσίμων που παρανομούν, μίλησε για τα ληξιπρόθεσμα χρέη. Ειδικότερα, σημείωσε πως περίπου 26 δισ. ευρώ, από τα ληξιπρόθεσμα χρέη στην Εφορία που αγγίζουν συνολικά τα 107 δισ. ευρώ, έχουν χαρακτηριστεί «ανεπίδεκτα είσπραξης».
Κλείνοντας, εστίασε στην τεχνητή νοημοσύνη και τη βοήθεια που μπορεί να προσφέρει στη φορολογική διοίκηση. «Η τεχνητή νοημοσύνη μάς βοηθά να λάβουμε ποιοτικότερες πληροφορίες για να περιορίσουμε την φοροδιαφυγή αλλά στο τέλος της ημέρας οι άνθρωποι θα αποφασίζουν» ξεκαθάρισε.