THEPOWERGAME
Κεντρικά θα παρακολουθούνται πλέον όλες οι ρυθμισμένες οφειλές προς την Εφορία, με στόχο να μηδενιστεί ο κίνδυνος απώλειας της ρύθμισης για περιπτώσεις μικρών καθυστερήσεων πληρωμής των δόσεων. Το προηγούμενο καθεστώς ήταν δυνατόν να «πετάξει» εκτός ρύθμισης κάποιον οφειλέτη, για καθυστέρηση έστω και μιας ημέρας. Πλέον οι ρυθμίσεις θα ελέγχονται κεντρικά και οι οφειλέτες θα ενημερώνονται από τη φορολογική διοίκηση για τις υποχρεώσεις τους.
Όπως αναφέρουν από το υπουργείο εθνικής Οικονομίας, η όλη διαδικασία θα παρακολουθείται από ένα κεντρικό ψηφιακό σύστημα τυποποιημένης παρακολούθησης των παραπάνω υποχρεώσεων, χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση. Παράλληλα, ενεργοποιείται μηχανισμός έγκαιρης ειδοποίησης για επικείμενη απώλεια ρύθμισης.
Ειδικότερα:
- Όλες οι προϋποθέσεις τήρησης της ρύθμισης θα παρακολουθούνται ψηφιακά και κεντρικά.
- Εάν ο φορολογούμενος δεν τηρεί κάποια από τις προϋποθέσεις, θα λαμβάνει ειδοποιήσεις συμμόρφωσης, ώστε σε εύλογο χρόνο να τακτοποιήσει την εκκρεμότητα που δημιούργησε.
- Εάν δεν το κάνει, η απώλεια της ρύθμισης θα γίνεται με κεντρική διαδικασία και όχι από τον κάθε τοπικό προϊστάμενο ΔΟΥ.
Σημειώνεται ότι στις ρυθμίσεις που αναβιώνουν έχουν τη δυνατότητα να επανενταχθούν περίπου 230.000 οφειλέτες που τις είχαν χάσει για διάφορους λόγους, με το ποσό που μπορεί να εισπραχθεί δυνητικά (εφόσον όλοι υποβάλλουν αίτηση) να ανέρχεται σε 1,2 δισ. ευρώ.
Ποιους αφορά η αναβίωση των ρυθμίσεων
1) Οφειλέτες που απώλεσαν οποιαδήποτε ρύθμιση τμηματικής καταβολής χρεών τους, επειδή δεν πλήρωσαν εμπρόθεσμα περισσότερες από μία μηνιαίες δόσεις της ρύθμισης. Πρόκειται ειδικότερα για περιπτώσεις οφειλετών οι οποίοι, αφού είχαν απωλέσει τις ρυθμίσεις τους:
- είτε με δική τους πρωτοβουλία πλήρωσαν εκπρόθεσμα δύο ή περισσότερες δόσεις των ρυθμίσεών τους, αγνοώντας ότι τις είχαν απολέσει,
- είτε τους δεσμεύτηκαν από τη Φορολογική Διοίκηση ποσά επιστροφών φόρου που δικαιούνταν,
- είτε τους παρακρατήθηκαν χρηματικά ποσά από πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων.
2) Οφειλέτες που ρύθμισαν χρέη τους με την πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων, αλλά απώλεσαν τη συγκεκριμένη ρύθμιση είτε επειδή δεν υπέβαλαν εμπρόθεσμα τις προβλεπόμενες φορολογικές δηλώσεις είτε επειδή δεν εξόφλησαν εμπρόθεσμα ή δεν τακτοποίησαν με νέες ρυθμίσεις τμηματικής καταβολής νεότερες οφειλές τους που προέκυψαν.
3) Σε οφειλέτες φόρων και άλλων χρεών προς το Δημόσιο, οι οποίοι εντάχθηκαν στις ρυθμίσεις των 72, 100 και 120 δόσεων, αλλά τις έχασαν είτε επειδή δεν υπέβαλαν εμπρόθεσμα τις προβλεπόμενες φορολογικές δηλώσεις είτε επειδή δεν τακτοποίησαν εγκαίρως άλλες οφειλές τους που προέκυψαν.
Επίσης, με τις αλλαγές που προωθούνται εξορθολογίζονται οι κανόνες που αφορούν την απώλεια των ρυθμίσεων. Σήμερα η μη υποβολή των προβλεπόμενων δηλώσεων φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ ή η καθυστέρηση υποβολής τους ακόμη και για μία ημέρα έχει ως συνέπεια την απώλεια των ρυθμίσεων για άλλες οφειλές. Το ίδιο ισχύει και για τυχόν νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές, που, εάν δημιουργηθούν για έστω και μία ημέρα, συνεπάγονται απώλεια της ρύθμισης. Με τις διατάξεις που έχουν τεθεί σε διαβούλευση δίνεται η δυνατότητα πληρωμής των παραπάνω και η τακτοποίηση των οφειλών που δεν περιλαμβάνονται στη ρύθμιση εντός 3 μηνών, προκειμένου να αποφευχθεί η απώλεια της ρύθμισης και συγκεκριμένα:
- Έχουν υποβάλει τις ανωτέρω δηλώσεις εντός 3 μηνών από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής τους. Εάν η προθεσμία έχει παρέλθει μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2023, μπορούν να υποβάλουν 5 μήνες μετά, δηλαδή μέχρι 31 Μαΐου 2024.
- Έχουν εξοφλήσει ή ρυθμίσει τις νέες οφειλές τους σε χρονικό διάστημα 3 μηνών από την πάροδο της προθεσμίας καταβολής τους.