THEPOWERGAME
Τη μείωση των χρεώσεων-προμηθειών για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές με POS σχεδιάζει η κυβέρνηση, σε συνεργασία με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές. Ήδη η κυβέρνηση φαίνεται να έχει αποσπάσει τη σύμφωνη γνώμη των τραπεζών, ενώ θετικές εμφανίζονται VISA και Master σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με εκπροσώπους των εταιρειών και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Μένει να διαπιστωθεί και η στάση που κρατήσουν οι acquirers, οι οποίοι έχουν εξαγοράσει από τις τράπεζες τις δραστηριότητες των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Στην περίπτωση που δεν υπάρχει συμφωνία, η κυβέρνηση θα εξετάσει το ενδεχόμενο να νομοθετήσει βάζοντας πλαφόν στις προμήθειες.
Στόχος της κυβέρνησης είναι να μειωθούν οι χρεώσεις για συναλλαγές ύψους 10-12 ευρώ. Πληροφορίες αναφέρουν πως οι τράπεζες είναι διατεθειμένες να μειώσουν ακόμα και στο μισό το δικό τους σκέλος των προμηθειών στις συναλλαγές χαμηλής σχετικά αξίας, από το 0,20% στο 0,10%. Σημειώνεται ότι σε κάθε συναλλαγή με POS οι προμήθειες σπάνε σε τρία κομμάτια, αθροίζοντας την τελική επιβάρυνση. Εκτός από το μερίδιο των τραπεζών, όταν χρησιμοποιείται δική τους κάρτα, προμήθεια επιβάλλεται και από τις Visa ή Mastercard, αλλά και από τον πάροχο POS, με αποτέλεσμα η συνολική προμήθεια να κυμαίνεται από 0,45% έως και πάνω από 2%.
Για παράδειγμα, για ένα πακέτο τσιγάρα με τελική τιμή 4,60 ευρώ, ο περιπτερούχος αγοράζει το πακέτο στα 4,38 ευρώ. Το κέρδος του είναι μόλις 22 λεπτά ανά πακέτο. Σε άλλη μάρκα το κέρδος περιορίζεται σε 11 λεπτά (τιμή χονδρικής 3,79 ευρώ, τιμή πώλησης 3,9 ευρώ). Αν η συνολική προμήθεια για χρήση POS είναι από 0,45% έως και 2%, όπως υποστηρίζουν οι περιπτερούχοι, το κέρδος σχεδόν μηδενιζεται.
Ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή για την υποχρεωτική χρήση POS σε λαϊκές αγορές ανέφερε: «Η διάθεση όλων των παικτών της αγοράς είναι ν’ ανταποκριθούν στις παραινέσεις και στην πίεση που ασκούμε. Αν χρειαστεί, θα νομοθετήσουμε, σας διαβεβαιώ ότι η βούληση του υπουργού είναι τέτοια, ώστε να μην αφεθεί αυτό το ζήτημα στην τύχη του».
Πληροφορίες αναφέρουν ότι πριν από την 1η Απριλίου, όπου επεκτείνεται το μέτρο της υποχρεωτική χρήσης POS σε 35 κλάδους της οικονομίας, θα έχει επιλυθεί το ζήτημα. Σημειώνεται από την 1η Απριλίου θα πρέπει να έχουν ενεργοποιηθεί τα POS (ή να τα έχουν παραγγείλει), μεταξύ άλλων, από ταξί, στις ασφάλειες ζωής, στις λαϊκές αγορές, από μεσίτες και ασφαλιστικούς πράκτορες στις αγοραπωλησίες ακινήτων κ.λπ. Σημειώνεται ότι οι νέοι υπόχρεοι σε τερματικά θα πρέπει να δηλώσουν τα POS που διαθέτουν στο μητρώο που έχει δημιουργηθεί. Εκτός από τα τερματικά που συνεργάζονται με ελληνικές τράπεζες, θα δηλωθούν και τα POS που έχουν έδρα το εξωτερικό.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία, στους επαγγελματίες που δεν αποδέχονται τα ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής ή δεν εγκαταστήσουν POS επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ύψους 1.500 ευρώ. Τα πρόστιμα επιβάλλονται με απόφαση του αρμοδίου οργάνου της υπηρεσίας στην οποία υπάγονται τα ελεγκτικά όργανα που διαπίστωσαν την παράβαση. Σε περίπτωση που η υπηρεσία στην οποία υπάγονται τα ελεγκτικά όργανα δεν είναι αρμόδια για την επιβολή κύρωσης, τα πρόστιμα επιβάλλονται με απόφαση αρμοδίου οργάνου της υπηρεσίας που είναι αρμόδια για την επιβολή κύρωσης, στην οποία διαβιβάζεται η σχετική έκθεση ελέγχου.
Σε όσους επαγγελματίες δεν δηλώσουν επαγγελματικό λογαριασμό στον διαδικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ. Επίσης, η μη υποβολή δήλωσης διόρθωσης στις περιπτώσεις απενεργοποίησης Επαγγελματικού Λογαριασμού νοείται ως μη δήλωση επαγγελματικού λογαριασμού και θα επιβάλλεται επίσης πρόστιμο 1.000 ευρώ. Σε όσους καθυστερήσουν, δε, να δηλώσουν τον επαγγελματικό τους λογαριασμό, θα επιβάλλεται πρόστιμο 100 ευρώ.