THEPOWERGAME
Απαντήσεις στον γρίφο του ελέγχου και της φορολόγησης των κρυπτονομισμάτων καθώς και των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων (digital assets) θα επιχειρήσει να δώσει η 15μελής επιτροπή που σύστησε το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Και αυτό καθώς τα κρυπτονομίσματα είναι «αόρατα» για τις φορολογικές αρχές, γεγονός που δημιουργεί προβλήματα τόσο στον ελεγκτικό μηχανισμό όσο και σε αυτούς που επενδύουν για παράδειγμα σε bitcoin. Στην επιτροπή συμμετέχουν υπάλληλοι της ΑΑΔΕ (εφοριακοί), του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, της Αρχής Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, της Τράπεζας της Ελλάδος και της Ειδικής Υπηρεσιακής Μονάδας Αντιμετώπισης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Σήμερα δεν υπάρχει φορολογικό πλαίσιο για τη φορολόγηση της υπεραξίας που προκύπτει από την πώληση κρυπτονομισμάτων, γεγονός που καθιστά αδύνατη τη χρήση των κερδών επισήμως από τους επενδυτές. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν για να αγοράσουν για παράδειγμα οτιδήποτε μεγάλης αξίας που πληρώνεται μέσω καρτών ή τραπεζικού συστήματος.
Μάλιστα, με απόφαση που εξέδωσε η Διεύθυνση Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών δεν έγινε δεκτό το αίτημα να φορολογηθεί η υπεραξία που προέκυψε από την πώληση των κρυπτονομισμάτων ύψους 182.500 ευρώ με συντελεστή 15%. Και αυτό καθώς τα κρυπτονομίσματα δεν περιλαμβάνονται στη σχετική λίστα του υπουργείου Οικονομικών για τη φορολόγηση της υπεραξίας με συντελεστή 15%. Προς το παρόν επιβάλλεται φόρος μόνο στην υπεραξία που προκύπτει από την πώληση:
- Mετοχών σε εταιρεία μη εισηγμένη σε χρηματιστηριακή αγορά, μετοχές και άλλες κινητές αξίες εισηγμένες σε χρηματιστηριακή αγορά εφόσον ο μεταβιβάζων συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας με ποσοστό 0,5%,
- μερίδια ή μερίδες σε προσωπικές εταιρείες,
- κρατικά ομόλογα και έντοκα γραμμάτια ή τα εταιρικά ομόλογα
- παράγωγα χρηματοοικονομικά προϊόντα.
Στην ανωτέρω λίστα δεν περιλαμβάνονται τα κρυπτονομίσματα γεγονός που δεν επιτρέπει την επιβολή φόρου από τις αρχές και κατ’ επέκταση την αναγνώριση του εισοδήματος που προκύπτει.
Η επιτροπή που συστάθηκε, θα προτείνει λύσεις που σχετίζονται με:
- Τη φορολόγηση των κρυπτονομισμάτων.
- Την απόδοδη Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ) σε όσους πωλούν κρυπτονομίσματα. Με βάση τα σημερινά δεδομένα, δεν υπάρχει επισήμως η δυνατότητα πώλησης κρυπτονομισμάτων στην Ελλάδα, καθώς δεν υπάρχει σχετικός ΚΑΔ. Ίσως, αναφέρουν λογιστές, να καλύπτονται από άλλους ΚΑΔ. Αυτό πάντως που προκύπτει είναι ότι στην παρούσα φάση δεν υπάρχει ελεγκτικό πεδίο.
- Την υποχρέωση δήλωσης των κρυπτονομισμάτων στη φορολογική δήλωση ή διαφορετικά των κερδών που αποκομίζουν από την πώληση τους.
Πάντως, το κενό στο νομοθετικό πλαίσιο για τη φορολόγηση των κερδών από τα κρυπτονομίσματα εκμεταλλεύονται πολλοί επενδυτές, ενώ από την άλλη ελάχιστοι δηλώνουν τα κέρδη από συναλλαγές τέτοιων νομισμάτων στη φορολογική δήλωση, ενώ όσοι το κάνουν είναι κυρίως άνεργοι ή φορολογούμενοι χωρίς εισοδήματα αλλά με σημαντική ακίνητη περιουσία.