THEPOWERGAME
Χιλιάδες ακίνητα της Αττικής και των μεγάλων πόλεων αναμένεται να μείνουν εκτός της έκπτωσης του ΕΝΦΙΑ 10%, καθώς τα περισσότερα διαμερίσματα (πάνω από τον πρώτο όροφο) δεν είναι ασφαλισμένα για πλημμύρα. Το οικονομικό επιτελείο στην παρούσα φάση δεν πρόκειται να κάνει καμία αλλαγή, ωστόσο δεν αποκλείεται, τουλάχιστον για τα μεγάλα αστικά κέντρα, να εξαιρεθεί από τον ΕΝΦΙΑ του 2025 η προϋπόθεση της «πλημμύρας», προκειμένου όσοι έχουν ασφαλίσει τα ακίνητά τους να τύχουν της έκπτωσης.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία, την έκπτωση δικαιούνται αποκλειστικά και μόνο φυσικά πρόσωπα που έχουν ποσοστό ιδιοκτησίας σε κάθε είδους κατοικίες και όχι σε επαγγελματικά ακίνητα. Τα ακίνητα που χρησιμοποιούνται για βραχυχρόνια μίσθωση θεωρούνται κατοικίες και δικαιούνται της έκπτωσης. Εφόσον ο λήπτης της ασφάλισης (δηλαδή αυτός που πληρώνει τα ασφάλιστρα) είναι νομικό πρόσωπο, αλλά ασφαλίζει κατοικία που ανήκει σε φυσικό πρόσωπο, τότε η έκπτωση χορηγείται στο φυσικό πρόσωπο στου οποίου το Ε9 περιλαμβάνεται η κατοικία αυτή. Η έκπτωση υπολογίζεται τόσο στον κύριο όσο και τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ, που αναλογεί σε κάθε ασφαλισμένη κατοικία, όπως ζήτησε η ΠΟΜΙΔΑ.
Τι πρέπει να προσέξουν οι ιδιοκτήτες, τι ισχύει για πολυκατοικίες:
- Το ακίνητο θα πρέπει να είναι υποχρεωτικά ασφαλισμένο για τους κινδύνους πυρκαγιάς, πλημμύρας και σεισμού.
- Η ασφαλισμένη αξία θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 1.000€/τ.μ. των κύριων και βοηθητικών χώρων που αναγράφονται στην ίδια γραμμή του Ε9, έχουν τον ίδιο ΑΤΑΚ και τα εμβαδά τους συναθροίζονται κατά τον υπολογισμό της μείωσης. Για το έτος 2023 η ασφαλισμένη αξία αρκεί να ήταν τουλάχιστον 900€/τ.μ.
- Για να δοθεί ολόκληρη η έκπτωση η κατοικία θα πρέπει να είναι ασφαλισμένη για 365 ημέρες. Εφόσον είναι ασφαλισμένη για λιγότερες ημέρες, θα δικαιούται αναλογική έκπτωση. Ακίνητο ασφαλισμένο για λιγότερες από 90 ημέρες εντός του ίδιου έτους δεν δικαιούται καμιάς έκπτωσης. Επίσης, σε ακίνητο το οποίο δεν ήταν ασφαλισμένο και για τους τρεις κινδύνους, αλλά με πρόσθετη πράξη τους συμπεριέλαβε, ο χρόνος έκπτωσης προσμετράται από την ημερομηνία έναρξης της πρόσθετης πράξης.
- Ο λήπτης της ασφάλισης θα πρέπει να δηλώσει τους ΑΦΜ των υπόλοιπων συνιδιοκτητών, αν υπάρχουν. Μετά την επιλογή των ασφαλιστηρίων θα εμφανιστεί εικονίδιο στα δεξιά της γραμμής «Συνιδιοκτήτες/Τρίτα πρόσωπα», μέσω του οποίου θα δηλωθούν οι συνιδιοκτήτες ή αυτοί για τους οποίους ο λήπτης πληρώνει την ασφάλιση. Αυτά τα πρόσωπα θα ειδοποιηθούν μέσω μηνύματος στην ψηφιακή τους θυρίδα στο myAADE, αλλά και στο email που έχει δηλωθεί, έτσι ώστε να υποβάλουν κι αυτοί αίτηση και να συσχετίσουν το ασφαλιστήριο συμβόλαιο με την ασφαλισμένη κατοικία τους.
- Στην περίπτωση που δεν εμφανίζεται το συμβόλαιο ο λήπτης της ασφάλισης θα πρέπει να επικοινωνήσει με την ασφαλιστική εταιρεία, έτσι ώστε αυτή να αποστείλει το συμβόλαιο στην ΑΑΔΕ ή να κάνει τις απαραίτητες διορθώσεις.
- Αν υπάρχει συνιδιοκτησία και δεν ανιχνεύεται το συμβόλαιο, τότε ο συνιδιοκτήτης θα πρέπει να επικοινωνήσει με τον λήπτη, έτσι ώστε αυτός να τον δηλώσει στην πλατφόρμα.
- Πολυκατοικία με 20 διαμερίσματα έχει ασφαλιστεί με ένα μόνο συμβόλαιο που καλύπτει όλες τις κατοικίες. Στην περίπτωση αυτήν θα πρέπει ο λήπτης της ασφάλισης να δηλώσει με την προαναφερθείσα διαδικασία όλους τους ΑΦΜ των συνιδιοκτητών. Επειδή είναι πολύ πιθανόν να παρουσιαστούν λάθη, θα πρέπει να σταλεί κατάσταση ιδιοκτητών στην ασφαλιστική εταιρεία, έτσι ώστε αυτή με τη σειρά της να ενημερώσει την ΑΑΔΕ.