THEPOWERGAME
Μόνιμες ελαφρύνσεις ύψους 1,6 δισ. ευρώ οι οποίες φθάνουν τα 2 δισ. ευρώ με τη μονιμοποίηση και επέκταση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός του 2024 που ψηφίζεται από τη Βουλή. Η σημαντικότερη από τις αλλαγές αφορά στην αύξηση των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων μετά από 14 χρόνια, αλλά και την αναπροσαρμογή των συντάξεων. Επίσης, προβλέπονται ελαφρύνσεις όπως για παράδειγμα στον ΕΝΦΙΑ κατά 10% για κατοικίες που ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές, ενώ από τον Ιανουάριο αυξάνεται το αφορολόγητο όριο για τις οικογένειες με παιδιά. Σε ό,τι αφορά στους συντελεστές ΦΠΑ μονιμοποιείται ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ που εφαρμόστηκε από την περίοδο της πανδημίας του Covid-19 στις μεταφορές, στα γυμναστήρια και σχολές χορού, στους κινηματογράφους και σε μία σειρά αγαθών σχετιζόμενα με τη δημόσια υγεία, ενώ ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ στον καφέ και στα ταξί θα διατηρηθεί για το πρώτο εξάμηνο του έτους 2024.
Τα νέα μέτρα
Αναμορφώνεται μετά από 14 χρόνια το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων με το δημοσιονομικό κόστος να ανέρχεται στα 931 εκατ. ευρώ. οι δημόσιοι υπάλληλοι θα κερδίσουν κατά μέσο όρο ένα μισθό ετησίως η διαφορετικά περίπου 1,292 ευρώ. Για παράδειγμα, υπάλληλος πανεπιστημιακής εκπαίδευσης σε θέση Διευθυντή με 1 παιδί θα δει 70 ευρώ τον μήνα αύξηση μισθού και επιπλέον 20 ευρώ τον μήνα αύξηση της οικογενειακής παροχής για το παιδί. Επιπλέον θα δει 30% αύξηση του επιδόματος θέσης ευθύνης που λαμβάνει, δηλαδή επιπλέον 135 ευρώ τον μήνα. Ετήσιο όφελος: 2.700 ευρώ μικτά ή 1674 ευρώ καθαρά.
Επίσης, δημόσιος Υπάλληλος με 2 παιδιά θα δει αύξηση 70 περίπου ευρώ τον μήνα στον μισθό του και επιπλέον 50 ευρώ αύξηση της οικογενειακής παροχής για τα δυο παιδιά. Συνολικό ετήσιο όφελος: 1.440 ευρώ. Αν ο υπάλληλος αυτός κατέχει και την θέση τμηματάρχη τότε θα έχει επιπλέον όφελος της τάξεως των 87 ευρώ τον μήνα λόγω της αύξησης κατά 30% του επιδόματος θέσης ευθύνης.
Ουσιαστικά από την 1η Ιανουαρίου αυξάνεται κατά 70 ευρώ μικτά ο βασικός μισθός όλων των δημοσίων υπαλλήλων. Παράλληλα αυξάνεται η οικογενειακή παροχή που λαμβάνει το 50,3% των δημοσίων υπαλλήλων (334.000) και σήμερα κυμαίνεται σε 50 ευρώ για υπάλληλο με ένα τέκνο, 70 ευρώ για δύο τέκνα, 120 ευρώ για τρία τέκνα, 170 ευρώ για τέσσερα τέκνα και συν 70 ευρώ για κάθε επιπλέον τέκνο (μικτά). Από 1/1/2024 τα ποσά αυξάνονται σε 70 ευρώ για ένα τέκνο, 120 ευρώ για δυο τέκνα, 170 ευρώ για τρία τέκνα, 220 ευρώ για τέσσερα τέκνα και συν 70 ευρώ για κάθε επιπλέον τέκνο.
Αυξάνεται το αφορολόγητο όριο κατά 1.000 ευρώ για τους φορολογούμενους με ένα ή περισσότερα εξαρτώμενα τέκνα. Από τον Ιανουάριο του 2024 οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι κατ΄επάγγελμα αγρότες θα δουν μείωση του φόρου εφόσον έχουν παιδιά. Ο φόρος μειώνεται:
- 777 ευρώ για τον φορολογούμενο χωρίς εξαρτώμενα τέκνα
- 900 ευρώ για τον φορολογούμενο με ένα εξαρτώμενο τέκνο,
- 1.120 ευρώ για δύο εξαρτώμενα τέκνα,
- 1.340 ευρώ για τρία εξαρτώμενα τέκνα
- 1.580 ευρώ για τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα και
- 1.780 ευρώ για πέντε εξαρτώμενα τέκνα.
Για κάθε επιπλέον εξαρτώμενο τέκνο μετά το πέμπτο, η μείωση του φόρου αυξάνεται κατά 220 ευρώ για κάθε επόμενο τέκνο.
Επεκτείνεται το επίδομα μητρότητας από το 2024 στους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες στους εννέα μήνες, για την αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας και τη στήριξη της οικογένειας, σε συνέχεια και της ήδη θεσμοθετημένης αύξησης σε εννέα μήνες για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα.
Διπλασιασμός του προγράμματος «ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ» με επιπλέον 375 εκατ. ευρώ υπό μορφή δανείων, για την αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος, ιδίως των νέων ατόμων και τη στήριξη του οικογενειακού προγραμματισμού. Σημειώνεται ότι ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανήλθε στο 1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 750 εκατ. ευρώ προέρχονται από τα ταμειακά διαθέσιμα της ΔΥΠΑ και το υπόλοιπο από τις τράπεζες.
Μειώνεται ο ΕΝΦΙΑ κατά 10% για κατοικίες που ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές.
Μειώνονται ο φόρος συγκέντρωσης κεφαλαίων από 0,5% σε 0,2% και κατά 50% ο φόρος χρηματιστηριακών συναλλαγών.
Από τον Ιανουάριο 2024 μονιμοποιείται ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ που εφαρμόστηκε από την περίοδο της πανδημίας του Covid-19 στις μεταφορές, στα γυμναστήρια και σχολές χορού, στους κινηματογράφους και σε μία σειρά αγαθών σχετιζόμενα με τη δημόσια υγεία, με κόστος 305 εκατ. ευρώ κατ’ έτος.