THEPOWERGAME
Στον ΦΠΑ, στην ακρίβεια και στη φορολόγηση ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων αναφέρθηκε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Θανάσης Κοντογεώργης, σε τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε.
Ξεκινώντας από το ερώτημα γιατί ανέβηκε στο 24% ο ΦΠΑ στα αναψυκτικά, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ υπενθύμισε, εν πρώτοις, ότι αυτά τα μέτρα είχαν «μία προσωρινότητα λόγω της πανδημίας» και επιβλήθηκαν «για να στηριχθούν επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας. Το βασικό ζητούμενο, τότε, ήταν να αποφύγουμε το βύθισμα της κοινωνίας. Σε μία δύσκολη στιγμή, μέσα στην πανδημία, κανείς δεν ήξερε πώς θα εξελιχθεί».
Και, στο σήμερα, «παρά τον προσωρινό χαρακτήρα, εμείς, λόγω του μερίσματος ανάπτυξης που έχει δημιουργηθεί, εμείς είπαμε ότι διατηρούμε τα πιο λαϊκά: Μεταφορές, ΚΤΕΛ, μετρό, ακτοπλοϊκά. Όπως, για άλλους λόγους, τα γυμναστήρια, τον κινηματογράφο που δεν έχει επανέλθει σε μία κανονικότητα». Ειδικά για τα αναψυκτικά, «πέραν των λόγων για έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής», ο υφυπουργός διευκρίνισε στο Mega πως το μέτρο αφορά τα σερβιριζόμενα, αντιθέτως «στο σούπερ μάρκετ δεν θα δείτε διαφορά». Ως εκ τούτου, «αυτά έχουν τη μικρότερη επιβάρυνση στον οικογενειακό προϋπολογισμό».
Όπως ανέφερε σε επόμενο σημείο της συνέντευξης, «η προσπάθειά μας από την αρχή, το 2019, ήταν να δημιουργήσουμε συνθήκες ανάπτυξης, το μέρισμα ανάπτυξης να κατανέμεται όσο το δυνατόν δικαιότερα, και η κατανομή των βαρών να είναι δικαιότερη».
Για τις επισκέψεις του πρωθυπουργού στα σούπερ μάρκετ, ο κ. Κοντογεώργης προανήγγειλε ότι θα συνεχιστούν. Σε αυτές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης «έχει συχνά διαλόγους με τους καταναλωτές και ανταλλάσσουν απόψεις». Αξιολογώντας, δε, ως «σημαντική» τη βοήθεια των καταναλωτών, έκανε γνωστό ότι «αρκετοί έλεγχοι έχουν τη βοήθεια των καταναλωτών γιατί χρησιμοποιείται και η πλατφόρμα για τις καταγγελίες. Σταδιακά βλέπουμε ότι είναι πιο ενημερωμένοι και υποψιασμένοι».
Όσον αφορά τη Black Friday, σημείωσε ότι «έχουμε κάνει δειγματοληπτικούς ελέγχους, έχουμε πάρει τιμές από προϊόντα για να δούμε πώς θα κινηθούν».
«Το βασικό που κάνουμε -και αποτυπώνεται στον προϋπολογισμό- είναι δομικές παρεμβάσεις στο εισόδημα των συμπολιτών μας από το μέρισμα ανάπτυξης. Δημόσιοι υπάλληλοι, 1.500 ευρώ μεσοσταθμικά τον χρόνο. Στις συντάξεις του Δεκεμβρίου 3% αύξηση. Η βασική μας στόχευση είναι να έχουμε μόνιμα μέτρα στο εισόδημα, προκειμένου, όσο μπορούμε, να απομειώσουμε τις συνέπειες της ακρίβειας», τόνισε.
Για τα πρόστιμα, ο υφυπουγός παρά τω πρωθυπουργώ επεσήμανε πως «έχουν εισπραχθεί 6 εκατ. από τα 8 εκατ. που έχουν επιβληθεί». Και από συγκεκριμένες πολυεθνικές «είδαμε την επόμενη σχεδόν ημέρα ότι μπήκαν περισσότερα προϊόντα στο πρόγραμμα της μόνιμης μείωσης». Τελικά, «οι τιμές διαμορφώνονται από 4.000 κωδικούς, από αυτούς περίπου 900 έχουν μπει στο πρόγραμμα μείωσης τιμών. Είναι κάτι σημαντικό, δεν λύνει το πρόβλημα. Επιμένουμε με τους ελέγχους, επιμένουμε με το ρυθμιστικό μας ρόλο, επιμένουμε με το εισόδημα». Στο ερώτημα, δε, εάν εξετάζεται να εφαρμοστεί και πάλι «Καλάθι Χριστουγέννων», παρέπεμψε στο υπουργείο Ανάπτυξης.
«Οι αριθμοί αποτυπώνουν ένα μεγάλο μέρος της αλήθειας», ήταν το εισαγωγικό σχόλιό του στο θέμα της φορολόγησης ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων. Υπογραμμίζοντας, έτσι, το δίπτυχο, μείωση φόρων – δικαιότερο φορολογικό σύστημα, υπενθύμισε ότι «το 75% των φόρων το πληρώνουν μισθωτοί και συνταξιούχοι, το 50% των φόρων από τους ελεύθερους επαγγελματίες το πληρώνει το 4% αυτών, ένας στους δύο δηλώνει συχνά μηδενικό εισόδημα ή ζημιές. Είναι όλοι το ίδιο; Όχι. Υπάρχουν εξαιρέσεις, που ήδη αποτυπώνονται, όπως πού ζεις, πού δικηγορείς, αν είσαι στα νησιά, αν είσαι νέος, και άρα έχεις 5-6 χρόνια προκειμένου να ισχύσει το σύστημα».
Για τα περιθώρια αλλαγών ανέφερε ότι «ήδη στη διαβούλευση έχουν κατατεθεί προτάσεις, το υπουργείο Οικονομικών προσδιορίζει τα πεδία στα οποία ίσως υπάρξουν κάποιες αλλαγές, χωρίς να αλλάζει ο πυρήνας. Εξετάζονται αλλαγές, αυτή είναι η λογική της διαβούλευσης».
Σε αυτό το σημείο άφησε αιχμές προς την αντιπολίτευση: «Ελπίζω να τοποθετηθούν και τα κόμματα, έως τώρα δεν έχουμε ακούσει κάτι ρεαλιστικό, έχουμε ακούσει αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ. Να μιλάμε ρεαλιστικά, εμείς θέλουμε δικαιότερο σύστημα προκειμένου όλοι να καταβάλουν με βάση τη φορολογική τους ικανότητα».
Χρησιμοποίησε, δε, και ακόμη ένα επιχείρημα: «Δίνουμε στον επιμελητή Α’ μεικτά 7,5 ευρώ την εφημερία, 4 ευρώ καθαρά. Θα πρέπει να βρούμε τρόπους -όπως και κάνουμε σε αυτόν τον προϋπολογισμό- να ενισχύσουμε τομείς που πραγματικά έχουν μεγάλη ανάγκη ή βρίσκονται στο όριο». Άλλωστε, πρόσθεσε, «εμείς πρέπει να κρατήσουμε τους γιατρούς στο Εθνικό Σύστημα Υγείας».
«Στους προμηθευτές και τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας ήμασταν η μόνη χώρα, η οποία επέβαλε φόρο στα υπερκέρδη 90%, το ίδιο έγινε και στα διυλιστήρια», σημείωσε ο κ. Κοντογεώργης για να καταλήξει: «Μας ενδιαφέρει να κρατάμε μία ισορροπία γιατί αυτή είναι που μπορεί να φέρει τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη. Από το μέρισμα ανάπτυξης 350 εκατ., λίγες ημέρες πριν τα Χριστούγεννα θα πληρωθούν το αναπηρικό επίδομα, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα […] αυτοί οι άνθρωποι τα έχουν πραγματικά ανάγκη. Δουλειά μας είναι να συνεχίζουμε να κάνουμε αυτό, προκειμένου να στηρίζουμε αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη».