THEPOWERGAME
Τη δυνατότητα να αμφισβητήσουν τον τεκμαρτό τρόπο φορολόγησης έχουν όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι. Μάλιστα στο σχέδιο νόμου που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση έχουν διευρυνθεί οι περιπτώσεις τις οποίες μπορεί να επικαλεστούν οι ενδιαφερόμενοι και να αποδείξουν τα πραγματικά τους εισοδήματα. Βέβαια, ο ελεύθερος επαγγελματίας, που θα αμφισβητήσει τον τεκμαρτό τρόπο φορολόγησης θα πρέπει να γνωρίζει ότι θα διενεργηθεί ο σχετικός έλεγχος από την εφορία και ενδεχομένως όχι μόνο στην τρέχουσα χρήση. Αυτό σημαίνει ότι όσοι τα αμφισβητήσουν θα πρέπει να είναι σίγουροι ότι τα δηλωθέντα στις φορολογικές τους δηλώσεις στοιχεία είναι σωστά.
Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου το ελάχιστο ετήσιο κέρδος, μπορεί να αμφισβητηθεί από τον φορολογούμενο όταν αυτό είναι μεγαλύτερο από τα πραγματικά δηλωθέντα κέρδη αυτού, εφόσον αποδεικνύεται από τον υπόχρεο με βάση πραγματικά περιστατικά ή στοιχεία. Τέτοια περιστατικά συντρέχουν ιδίως στο πρόσωπο των υπόχρεων, οι οποίοι:
α) υπηρετούν τη στρατιωτική θητεία τους στις Ένοπλες Δυνάμεις,
β) είναι φυλακισμένοι,
γ) νοσηλεύονται σε νοσοκομείο ή κλινική,
δ) βρίσκονται σε αδυναμία άσκησης δραστηριότητας λόγω εγκυμοσύνης ή λοχείας με βάση την εργατική νομοθεσία,
ε) έχουν αποδεδειγμένα πληγεί από εκτεταμένες φυσικές καταστροφές που κατέστησαν αδύνατη, συνολικά ή μερικά, την άσκηση της επαγγελματικής ή επιχειρηματικής τους δραστηριότητας,
στ) τελούν υπό ανάκληση της άδειας λειτουργίας της ατομικής τους επιχείρησης ή της άδειας άσκησης επαγγέλματός τους,
ζ) τελούν υπό απαγόρευση λειτουργίας του καταστήματος ή άλλου χώρου άσκησης της επαγγελματικής ή επιχειρηματικής τους δραστηριότητας σε εφαρμογή απόφασης δημόσιας αρχής για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας ή άλλου λόγου που υπαγορεύει το δημόσιο συμφέρον,
η) προσκομίζουν στοιχεία από τα οποία αποδεικνύεται ότι για λόγους ανωτέρας βίας δεν ασκούσαν επιχειρηματική δραστηριότητα για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Οι επαγγελματίες που θα προβούν σε τέτοια ενέργεια θα πρέπει να προσκομίσουν τα αναγκαία δικαιολογητικά για την απόδειξη των ισχυρισμών τους. Δεν συνιστούν, όπως αναφέρεται στο σχέδιο νόμου, και δεν αποδεικνύουν τέτοιους λόγους μόνες οι εγγραφές στα τηρούμενα βιβλία, αρχεία και στοιχεία του φορολογουμένου. Η Φορολογική Διοίκηση ελέγχει την αλήθεια των ισχυρισμών και την ακρίβεια των αποδεικτικών στοιχείων του φορολογουμένου και μειώνει ανάλογα το ελάχιστο ετήσιο κέρδος, στο οποία αναφέρονται οι ισχυρισμοί και τα αποδεικτικά στοιχεία.
Σημειώνεται ότι από την εφαρμογή του τεκμηρίου απαλλάσσονται οι επαγγελματίες που παρουσιάζουν αναπηρία ίση ή μεγαλύτερη του 80%. Επίσης το τεκμήριο μειώνεται κατά 50 % για τους επαγγελματίες που ασκούν δραστηριότητα και έχουν την κύρια κατοικία σε οικισμούς με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω από 3.100.
Τυχόν εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις ή από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα συνυπολογίζονται για την κάλυψη του τεκμηρίου. Για παράδειγμα αν το τεκμήριο για έναν επαγγελματία προσδιορίζεται στις 12.000 ευρώ και ο ίδιος έχει εισόδημα από μισθούς ύψους 7.000 ευρώ, το τεκμήριο μειώνεται στις 5.000 ευρώ (12.000-5.000).