THEPOWERGAME
Η κλιματική κρίση και οι πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες αναμένεται να μονοπωλήσουν την ομιλία του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη, στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ωστόσο ο περιορισμός της φοροδιαφυγής μέσων των μέτρων που θα ληφθούν θα συμβάλει ουσιαστικά στην εξεύρεση των απαραίτητων πόρων. Η αύξηση των εσόδων, κυρίως το 2024 και το 2025, από τα μέτρα που αναμένεται να ανακοινωθούν για τη μείωση της φοροδιαφυγής θα βοηθήσει αφενός τη δημιουργία υποδομών και αφετέρου θα οδηγήσει στον περιορισμό των φορολογικών επιβαρύνσεων.
Οικονομικό επιτελείο και φορολογική διοίκηση θα εστιάσουν στην πρόληψη και στη συμμόρφωση των φορολογουμένων μέσω των διασταυρώσεων και των συνεχών ελέγχων από τα κλιμάκια της ΑΑΔΕ. Έμφαση θα δοθεί στον έλεγχο όσων δηλώνουν ιδιαίτερα χαμηλά εισοδήματα και συγκεκριμένα έως 10.000 ευρώ, ενώ ταυτόχρονα στο μικροσκόπιο θα βρεθούν και οι επαγγελματικές ομάδες που δηλώνουν ιδιαίτερα υψηλές δαπάνες, συρρικνώνοντας με τον τρόπο αυτόν το φορολογητέο τους εισόδημα.
Έτσι, λοιπόν, από το βήμα της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί στα μέτρα που θα ληφθούν από φέτος και κάποια το 2024. Σημειώνεται ότι ο Κ. Μητσοτάκης έχει αναφερθεί στο θέμα και προεκλογικά, συνδέοντας τη μείωση της φορολογίας και συγκεκριμένα τη σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και των τεκμηρίων κατά 30%, εφόσον προηγουμένως έχουν αυξηθεί τα έσοδα από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής.
Μέτρα για φοροδιαφυγή εν όψει ΔΕΘ
- Διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS των επιχειρήσεων μέσα στους πρώτους μήνες του 2024.
- Επέκταση των POS σε περισσότερες οικονομικές δραστηριότητες, καθώς σήμερα δεν είναι υποχρεωτικό να διαθέτουν POS δεκάδες επαγγελματικοί κλάδοι, όπως για παράδειγμα γυμναστήρια, φροντιστήρια, χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων, κινηματογράφοι.
- Αλλαγές στο φορολογικό πλαίσιο των ελεύθερων επαγγελματιών με επίκεντρο τις δαπάνες που εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδά τους. Για τον καλύτερο έλεγχο των δαπανών θα αναγνωρίζονται μόνο οι δαπάνες που περνούν μέσα από τα ηλεκτρονικά βιβλία MyDATA, ενώ δεν αποκλείονται και παρεμβάσεις στους συντελεστές φορολόγησης.
- Διεύρυνση ηλεκτρονικών συναλλαγών με πληρωμή αποκλειστικά μέσω POS των υπηρεσιών που παρέχουν συγκεκριμένοι επαγγελματικοί κλάδοι, όπως γιατροί, δικηγόροι, ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί κ.ά.
- Επέκταση και υποχρεωτική χρήση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης.
- Καθιέρωση ψηφιακού δελτίου αποστολής, που θα επιτρέψει σε πραγματικό χρόνο να ελέγχεται η διακίνηση των προϊόντων (οικοδομής, αγροτικά κ.λπ.).
- Απλοποιημένο τιμολόγιο με μείωση του ύψους του από τα 100 στα 50 ευρώ.
- Νέο πλαίσιο κινήτρων για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις από 20 επαγγέλματα που θα είναι πιο ελκυστικά για τους φορολογούμενους, ώστε να μην επιλέγουν να πληρώνουν με μετρητά.
- Θέσπιση ειδικής φοροέκπτωσης με την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης για τους φορολογούμενους που αποκαλύπτουν κρούσματα μη έκδοσης η έκδοσης πλασματικών αποδείξεων μέσω της εφαρμογής «Αppodixi». Σημειώνεται ότι ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε την παροχή κλιμακωτής χρηματικής επιβράβευσης με ανώτατο όριο τα 1.500-2.000 ευρώ. Ωστόσο, δεν αποκλείεται συνδυασμός των δύο κινήτρων, προκειμένου οι πολίτες να χρησιμοποιούν την εφαρμογή στο κινητό τους για τον έλεγχο της γνησιότητας των αποδείξεων.
- «Κλείδωμα» των προσυμπληρωμένων κωδικών που αφορούν τα έσοδα και έξοδα όπως αποτυπώνονται στα στοιχεία myDATA στις δηλώσεις ΦΠΑ και στο έντυπο Ε3 για τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες.