THEPOWERGAME
Ενίσχυση του «κουμπαρά» των αποζημιώσεων για φυσικές καταστροφές, με την επιβολή ειδικού περιβαλλοντικού τέλους από το 2024, εξετάζει η κυβέρνηση, με το στίγμα να δίνει ο πρωθυπουργός το Σάββατο από το βήμα της ΔΕΘ.
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Απογευματινή», το βασικό σενάριο για την ανάληψη δράσεων ενσωματώνει έναν νέο «πράσινο» φόρο, ο οποίος θα είναι στοχευμένος, με το βάρος να πέφτει στις επιχειρήσεις.
Ωστόσο, πάνω στο τραπέζι υπάρχει και η εναλλακτική πρόταση, που βασίζεται στην οικειοθελή εισφορά των επιχειρήσεων με ισχυρά φορολογικά κίνητρα.
Όλες οι παρεμβάσεις εξετάζονται με γνώμονα το σχέδιο που έχει συντάξει η ομάδα εργασίας του υπουργείου Οικονομικών για την «πράσινη» ,μετάβαση που έχει εξασφαλίσει η εφημερίδα «Απογευματινή».
Η εισήγηση
Σύμφωνα με τη σχετική εισήγηση, «τα δημοσιονομικά έσοδα που σχετίζονται με την ενέργεια και τη μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα αναμένεται να αυξηθούν το 2025 στο 4,49% του ΑΕΠ, με την ενσωμάτωση της οδηγίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενεργειακή φορολογία, και να μειωθούν σημαντικά έως το 2050, σε κάτω από 1% του ΑΕΠ, κυρίως λόγω περιορισμού της ζήτησης των ορυκτών καυσίμων, που συμβάλλουν σημαντικά στα φορολογικά έσοδα. Τα δημοσιονομικά έξοδα που αφορούν τις ενεργειακές επιδοτήσεις και τη δαπάνη του ευρύτερου δημόσιου τομέα για ενέργεια εμφανίζουν μια σημαντική ενίσχυση τα έτη 2025 και 2030 στα επίπεδα του 1,29%-1,79% του ΑΕΠ με σταδιακή αποκλιμάκωση μετά το 2030.
Τέλος, η σύνθεση των δημοσιονομικών εσόδων και εξόδων αποτυπώνει τη σημαντική πίεση που θα δεχθεί το δημοσιονομικό ισοζύγιο για την ενέργεια το 2030, το οποίο εμφανίζει ένα δημοσιονομικό κενό της τάξης του 19% του ΑΕΠ σε σχέση με το 2020. Επιπροσθέτως, η σταδιακή συρρίκνωση του πλεονάσματος, έως το 2050, υποδηλώνει ότι θα πρέπει να επιβληθούν νέοι φόροι για τη διατήρηση των δημοσιονομικών εσόδων σε ένα επίπεδο, με την προϋπόθεση ότι οι φόροι αυτοί δεν θα εναντιώνονται ή συμβάλλουν αρνητικά στη μετάβαση προς την κλιματική ουδετερότητα».