THEPOWERGAME
Αλλαγές στα κίνητρα με νέες φοροαπαλλαγές για όλους όσοι καταγγέλλουν περιπτώσεις φοροδιαφυγής, μέσω της εφαρμογής «Appodixi», εξετάζουν στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας για να ενισχύσουν το μέτρο που έχει ατονήσει. Σε αυτό βέβαια συνέβαλε ότι τελικά δεν προχώρησε το πλαίσιο για τη χορήγηση «χρηματικού μπόνους» σε πολίτες που αποκάλυπταν περιπτώσεις με πλαστές αποδείξεις, με αποτέλεσμα να καταστρώνονται νέα πλάνα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα από τα σενάρια που βρίσκεται πάνω στο τραπέζι προβλέπει τη θέσπιση ειδικής φορο-έκπτωσης με την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης, αντί του αρχικού σχεδιασμού για την παροχή κλιμακωτής χρηματικής επιβράβευσης, με ανώτατο όριο τα 1.500-2.000 ευρώ.
Συνδυασμός
Εναλλακτικά, όπως γράφει η Απογευματινή, εξετάζεται η ιδέα για συνδυασμό των δύο μπόνους, προκειμένου οι πολίτες να μπουν πιο ενεργά στο παιγνίδι για τον έλεγχο της γνησιότητας των αποδείξεων με άμεση συμβολή στο στοίχημα της κυβέρνησης για την περιστολή της φοροδιαφυγής, που θα εξασφαλίσει πλεόνασμα εσόδων και θα απελευθερώσει δημοσιονομικό χώρο για νέες παροχές.
Εφόσον προχωρήσει ο σχεδιασμός, τα νέα κίνητρα σε όλους όσοι αποκαλύπτουν από το κινητό τους φαινόμενα φοροδιαφυγής μέσω της εφαρμογής «Appodixi» θα έρθουν με τη μορφή διάταξης στο φορολογικό νομοσχέδιο του Σεπτεμβρίου, μαζί με τις υπόλοιπες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της «μαύρης οικονομίας» και των κρουσμάτων φοροκλοπής κυρίως σε κλάδους με υψηλή παραβατικότητα.
Άλλωστε, όπως έχει ήδη επισημάνει ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, η φοροδιαφυγή στη χώρα μας ανέρχεται σε 60 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, καθώς τα εισοδήματα τα οποία δηλώνουμε είναι 80 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ η κατανάλωση σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία φθάνει στα 140 δισεκατομμύρια ευρώ. Έτσι, με άλλες ρυθμίσεις στο νομοσχέδιο θα περάσει η υποχρεωτικότητα για τις ηλεκτρονικές πληρωμές, για να διευκολυνθεί το έργο των ελεγκτικών Αρχών και να «παγιδευτούν» οι επιτήδειοι.
Υποχρεωτικότητα
Αυτή την περίοδο, μάλιστα, έχουν μπει στο μικροσκόπιο οι επαγγελματίες που σε ποσοστό 67% δηλώνουν φορολογητέα έσοδα μικρότερα από 10.000 ευρώ, εμφανίζοντας «παραφουσκωμένες» δαπάνες. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα στοιχεία αυτά θα είναι διαθέσιμα μέσα στον Σεπτέμβριο και θα αξιοποιηθούν δεόντως από το υπουργείο Οικονομικών, που επεξεργάζεται αλλαγές και στο πλαίσιο των επαγγελματικών δαπανών.
Συγκεκριμένα, το βασικό σενάριο για την υποχρεωτικότητα ηλεκτρονικών πληρωμών από επαγγελματίες και μισθωτούς με «μπλοκάκι» προβλέπει αφαίρεση μόνο των συγκεκριμένων δαπανών από τα ακαθάριστα έσοδα, όταν γίνονται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής. Αυτό θα συνδυαστεί μελλοντικά με την υποχρεωτικότητα ηλεκτρονικής δήλωσης στο TAXIS όλων των επαγγελματικών δαπανών και διευρυμένη χρήση του συστήματος ηλεκτρονικών πληρωμών IRIS μεταξύ των επιχειρήσεων.
Επίσης, μελετώνται υψηλότερα φορο-μπόνους που θα φθάνουν ακόμη και τα 4.400 ευρώ για τους φορολογούμενους που θα λαμβάνουν αποδείξεις από κλάδους με ροπή στη φοροδιαφυγή. Τα στοιχεία δείχνουν ότι το υφιστάμενο μέτρο μείωσης του φόρου που δίνει έκπτωση έως 2.200 ευρώ απέτυχε και εκ των πραγμάτων θα πρέπει να αντικατασταθεί από ένα καινούργιο με διπλασιασμό της έκπτωσης φόρου για τις «χρυσές» αποδείξεις. Στις σκέψεις είναι παράλληλα να μπουν περισσότερες κατηγορίες στη λίστα με τα τεχνικά επαγγέλματα που θα ξεκλειδώνουν μεγαλύτερες εκπτώσεις φόρου για τους φορολογούμενους, αλλά και χρονική επέκταση του μέτρου, καθώς η συγκεκριμένη διάταξη θα βρίσκεται σε ισχύ έως το 2025.