THEPOWERGAME
Η πανδημία έχει προκαλέσει και την καθυστέρηση στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2020, καθώς το οικονομικό επιτελείο δεν έχει ακόμη ανακοινώσει τις σχεδιαζόμενες αλλαγές για τα τεκμήρια και τη συμπερίληψη και των χάρτινων αποδείξεων στο χτίσιμο του αφορολόγητου.
Συγκεκριμένα, οι φορολογούμενοι θα κληθούν να υποβάλουν τις φορολογικές τους δηλώσεις μετά το Πάσχα και συγκεκριμένα, η πλατφόρμα αναμένεται να είναι διαθέσιμη στο πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου.
Ερωτηθείς για το θέμα, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε στον ΑΝΤ1 ότι «το επόμενο χρονικό διάστημα θα δείτε μια ολιστική πολιτική της Κυβέρνησης σε ότι αφορά την περίοδο υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, πόσες θα είναι οι δόσεις, τι θα ισχύσει για τα τεκμήρια, τι θα γίνει με τις αποδείξεις από ηλεκτρονικές συναλλαγές και τι θα ισχύσει με το τέλος επιτηδεύματος για όσους είναι άνεργοι».
«Αναγνωρίζουμε ότι πρέπει να ενεργούμε έγκαιρα, λαμβάνοντας υπόψη την υγειονομική κρίση. Πέρσι επιλέξαμε ένα κομμάτι να μην πληρώσει προκαταβολή φόρου και ένα άλλο να μην πληρώσει ένα μέρος της. Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να δούμε το καλοκαίρι, καθώς φέτος έχουν ληφθεί και δύο μέτρα που δεν υπήρχαν πέρσι, που φέρνουν 1,5 δις ευρώ λιγότερης οικονομικής επιβάρυνσης, την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες και η αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης», είπε ο κ. Σταϊκούρας.
Στην ΑΑΔΕ θεωρούν πολύ δύσκολο να ξεκινήσει νωρίτερα η διαδικασία υποβολής των φετινών δηλώσεων από 6,4 εκατομμύρια φορολογούμενους καθώς θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις για μια σειρά από εκκρεμότητες που σχετίζονται με την εκκαθάριση του φόρου εισοδήματος ενώ οι λογιστές δεν προλαβαίνουν να πάρουν ανάσα αφού καθημερινά υποβάλλονται χιλιάδες δηλώσεις για κρατικές ενισχύσεις και αποζημιώσεις (αποζημίωση ειδικού σκοπού, επιστρεπτέα προκαταβολή, μειωμένα ενοίκια, επίδομα θέρμανσης) στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες.
Η καθυστέρηση στην έναρξη υποβολής των δηλώσεων μοιραία οδηγεί και σε μεγάλη παράταση της προθεσμίας η οποία λήγει κανονικά στις 30 Ιουνίου ενώ στο υπουργείο Οικονομικών υπάρχουν σκέψεις να δοθεί και φέτος η δυνατότητα στους φορολογούμενους να εξοφλήσουν το φόρο εισοδήματος που θα προκύψει από την εκκαθάριση της φορολογικής τους δήλωσες σε 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να καταβάλλεται έως τις 31 Ιουλίου και την τελευταία έως τον Φεβρουάριο του επόμενου έτους.
Και οι χάρτινες αποδείξεις στο χτίσιμο του αφορολόγητου
Την ίδια ώρα, λόγω της αλλαγής που επέφερε η πανδημία στα εισοδήματα των φορολογουμένων, αλλά και στις καταναλωτικές συνήθειες, σχεδιάζεται η αλλαγή του χτισίματος του αφορολόγητου.
Το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει για τα εισοδήματα του 2020, την εξαίρεση των πληττόμενων από την υποχρέωση του 30% όσον αφορά τις αποδείξεις. Για τα εισοδήματα του 2021 συζητείται το σενάριο με τις λιγότερες αποδείξεις για την προσαρμογή στις δύσκολες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες.
Σημαντικό είναι ότι θα διευρυνθούν οι αποδείξεις για το 30%, ενώ για τις αποδείξεις με μετρητά, θα υπάρχει εφαρμογή που θα σκανάρει τις αποδείξεις ώστε αυτές να συμμετάσχουν στη φορολοταρία.
Αλλαγές στα τεκμήρια διαβίωσης
Εν τω μεταξύ, πάνω από 3 εκατ. εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, ελεύθεροι επαγγελματίες και ιδιοκτήτες ακινήτων που επλήγησαν οικονομικά κατά τη διάρκεια του 2020 από την πανδημία του κορονοϊού θα έχουν τη δυνατότητα να παρακάμψουν τα τεκμήρια της Εφορίας στις φετινές φορολογικές δηλώσεις, επικαλούμενοι μεταξύ άλλων και τα ποσά των εκτάκτων οικονομικών ενισχύσεων που έλαβαν από το κράτος, κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους και κατά τους πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους, ως αποζημιώσεις για εισοδηματικές απώλειες του 2020.
Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Οικονομικών, οι διατάξεις για τα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων δεν θα χρειαστεί κατά πάσα πιθανότητα να ανασταλούν για τους πληγέντες από την πανδημία, αλλά θα απενεργοποιηθούν εμμέσως καθώς οι επιπλέον διαφορές εισοδήματος που θα προκύπτουν στις φορολογικές δηλώσεις τους, λόγω της εφαρμογής των τεκμηρίων, θα είναι δυνατόν να καλύπτονται μεταξύ άλλων και με τα ποσά των αποζημιώσεων ειδικού σκοπού, των αποζημιώσεων για τα απολεσθέντα ενοίκια και ενδεχομένως και με ένα μέρος από τα ποσά της επιστρεπτέας προκαταβολής που εισέπραξαν οι πληγέντες εντός του 2020 και εντός του πρώτου διμήνου του 2021 για την κάλυψη εισοδηματικών απωλειών του έτους 2020.
Στόχος της παροχής αυτής της δυνατότητας είναι η αποτροπή της υπερφορολόγησης που μπορεί να προκαλέσει η εφαρμογή των τεκμηρίων στις φετινές φορολογικές δηλώσεις των φυσικών προσώπων τα οποία υπέστησαν το 2020 σημαντικές εισοδηματικές απώλειες εξαιτίας των μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού.
Σημειώνεται ότι ήδη η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) έχει προαναγγείλει την αξιοποίηση όλων των ποσών των αποζημιώσεων ειδικού σκοπού που έλαβαν για την κάλυψη εισοδηματικών απωλειών του 2020 περισσότεροι από 1,7 εκατομμύρια εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, για την κάλυψη προστιθέμενων διαφορών εισοδήματος που μπορεί να προκύψουν, λόγω εφαρμογής τεκμηρίων, στις φετινές φορολογικές τους δηλώσεις. Συγκεκριμένα, με την απόφαση για τις βεβαιώσεις αποδοχών του 2020 που υπέγραψε πρόσφατα ο Διοικητής της Α.Α.Δ.Ε. Γιώργος Πιτσιλής προβλέπεται ότι οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού των 534 ευρώ και των 800 ευρώ τις οποίες εισέπραξαν οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα για τα χρονικά διαστήματα στα οποία οι συμβάσεις εργασίας τους είχαν τεθεί σε αναστολή θεωρούνται «εισόδημα από μισθωτή εργασία απαλλασσόμενο από φόρο εισοδήματος και την ειδική εισφορά αλληλεγγύης». Αυτό σημαίνει ότι, ως «εισόδημα», τα ποσά αυτά μπορούν οι φορολογούμενοι που τα έλαβαν να τα επικαλεστούν για την κάλυψη τεκμηρίων.
Συγκεκριμένα, βάσει των όσων προκύπτουν από την απόφαση του κ. Πιτσιλή, τα ποσά των αποζημιώσεων ειδικού σκοπού θα εμφανίζονται προσυμπληρωμένα στους κωδικούς του πίνακα 6 της φορολογικής δήλωσης όπου αναγράφονται οι κατηγορίες εισοδημάτων που απαλλάσσονται μεν από τον φόρο εισοδήματος και από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη τεκμηρίων.