THEPOWERGAME
Σφίγγει ο κλοιός για επιχειρήσεις και επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται εντός και εκτός ελληνικών συνόρων. Οι ψηφιακές πλατφόρμες που χρησιμοποιούν για την πώληση αγαθών και υπηρεσιών μπαίνουν στο στόχαστρο των ελληνικών Αρχών, αλλά και της ΕΕ, που με οδηγία επεκτείνει την ανταλλαγή πληροφοριών στις συναλλαγές που πραγματοποιούνται μέσω των πλατφορμών.
Από τη μία πλευρά, ελληνική κυβέρνηση και ΑΑΔΕ σχεδιάζουν να αντλούν στοιχεία πωλήσεων και συναλλαγών απ’ όλες τις μεγάλες ψηφιακές πλατφόρμες που δραστηριοποιούνται εντός της επικράτειας, όπως για παράδειγμα το skroutz, αλλά και άλλες πλατφόρμες που χρησιμοποιούν υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι και ψυκτικοί (π.χ. Douleutaras). Σταδιακά θα επεκταθεί στο σύνολο των ψηφιακών πλατφορμών και τα στοιχεία που θα συλλέγονται θα διασταυρώνονται αυτόματα με τα εισοδήματα που δηλώνουν.
Σημειώνεται ότι σήμερα η ΑΑΔΕ λαμβάνει από τις εταιρείες delivery (e-food, Wolt και ΒΟΧ) ανά τρίμηνο τα στοιχεία των συναλλαγών που έχουν με τις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις, ενώ οι τρεις μεγαλύτερες πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων Αirbnb, Booking.com, και VBRO στέλνουν τα στοιχεία για όσους εκμισθώνουν ακίνητα κάθε χρόνο. Στα χέρια της ΑΑΔΕ βρίσκονται ήδη τα δεδομένα για το 2021 και αναμένονται και τα στοιχεία για το 2022, προκειμένου να ξεκινήσουν οι διασταυρώσεις με τα εισοδήματα που θα εμφανίσουν οι φορολογούμενοι στις φετινές φορολογικές δηλώσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτήν τη στιγμή όλα τα ακίνητα που εμφανίζονται στις τρεις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης διαθέτουν Αριθμό Μητρώου Ακίνητου, δηλαδή οι ιδιοκτήτες τους έσπευσαν να τα δηλώσουν στο Μητρώο της ΑΑΔΕ.
Παράλληλα με την ενσωμάτωση της Οδηγίας στο εθνικό δίκαιο, η χώρα μας αποκτά πρόσβαση σε ακόμη περισσότερες πληροφορίες για όσους δραστηριοποιούνται μέσω μεγάλων ψηφιακών πλατφορμών. Για παράδειγμα, Αmazon, ebay, AboutYou κ.λπ. θα αποστέλλουν τα στοιχεία των ελληνικών επιχειρήσεων που συνεργάζονται με την πλατφόρμα.
Όπως ορίζεται στην Οδηγία, οι πλατφόρμες που αρνούνται να συμμορφωθούν και δεν θα αποστέλλουν στοιχεία θα βρίσκονται αντιμέτωπες με κυρώσεις, ακόμη και με παύση της λειτουργίας τους εντός της ΕΕ.
Για πρώτη φορά ορίζεται υποχρέωση των πλατφορμών να συλλέγουν στοιχεία από τους πωλητές ή εκμισθωτές, που τις αξιολογούν και διαβιβάζουν τα στοιχεία αυτά στις φορολογικές Αρχές. Επίσης, προβλέπεται και η διενέργεια κοινών ελέγχων, από μεικτά συνεργεία αποτελούμενα από ελεγκτές δύο κρατών-μελών. Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι:
- Οι πλατφόρμες θα διαβιβάζουν τα στοιχεία (ονοματεπώνυμο – επωνυμία, ΑΦΜ, διεύθυνση, αριθμός τραπεζικού λογαριασμού κ.λπ.) του πωλητή, το ύψος του εισοδήματος που απέκτησε ο πωλητής, τις προμήθειες που κατέβαλε κ.λπ. στη φορολογική Αρχή όπου έχει την έδρα του ο πωλητής.
- Τα στοιχεία θα διαβιβάζονται ηλεκτρονικά μέσω του υφιστάμενου κοινού δικτύου επικοινωνιών (CCN), που έχει αναπτύξει η Ένωση. Αν πρόκειται για μισθώσεις ακινήτων, διαβιβάζονται επιπλέον οι ημέρες που διήρκεσαν αυτές, οι υπηρεσίες που παρασχέθηκαν και η διεύθυνση του ακινήτου. Με βάση τα στοιχεία αυτά, θα μπορούν να γίνονται διασταυρώσεις των εισοδημάτων που δήλωσαν οι πωλητές με εκείνα που καταγράφηκαν στις πλατφόρμες.
Όπως τονίζεται στην κοινοτική οδηγία, ο στόχος της πρόληψης της φορολογικής απάτης, της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής θα μπορούσε να διασφαλιστεί με τη θέσπιση απαίτησης για τους φορείς εκμετάλλευσης πλατφορμών να δηλώνουν το εισόδημα που έχει αποκτηθεί μέσω ψηφιακών πλατφορμών σε πρώιμο στάδιο, πριν οι φορολογικές Αρχές των κρατών-μελών πραγματοποιήσουν τις ετήσιες φορολογικές εκτιμήσεις τους. Για να διευκολυνθεί το έργο των φορολογικών Αρχών των κρατών-μελών, οι υποβληθείσες πληροφορίες θα πρέπει να ανταλλάσσονται εντός ενός μηνός από την υποβολή των στοιχείων. Προκειμένου να διευκολυνθεί η αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών και να ενισχυθεί η αποδοτική χρήση των πόρων, οι ανταλλαγές πληροφοριών θα πρέπει να γίνονται ηλεκτρονικά, μέσω του υφιστάμενου κοινού δικτύου επικοινωνιών (CCN) που έχει αναπτύξει η Ένωση.