THEPOWERGAME
Έπειτα από σχεδόν τρεις δεκαετίες, το ηλεκτρονικό Taxis (σύστημα Εφοριών), το Taxisnet (εφαρμογές για τους πολίτες) και το ελεγκτικό πρόγραμμα ELENXIS εκσυγχρονίζονται, με στόχο να περάσουν στη νέα εποχή, καλύπτοντας και υποστηρίζοντας τεχνολογικά και επιχειρησιακά σύνθετους ελέγχους, αλλά και παρέχοντας καλύτερη εξυπηρέτηση στους πολίτες. Το νέο Taxis, καθώς και τα υπόλοιπα ηλεκτρονικά συστήματα, εντάσσονται στα έργα του Ταμείου Ανάπτυξης, με προϋπολογισμό 38,651 εκατ. ευρώ. Όπως τονίζεται στην απόφαση που υπογράφει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θ. Σκυλακάκης, το έργο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση – NextGeneration EU και αφορά την αντικατάσταση των τριών βασικών συστημάτων φορολογίας της Αρχής (Taxis, Taxisnet και ELENXIS), με στόχο τον επιχειρησιακό εκσυγχρονισμό της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Το έργο θα παραδοθεί στα τέλη του 2025, κάτι που σημαίνει ότι θα μπει σε παραγωγική λειτουργία από το 2026.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, οι αλλαγές γίνονται για την περαιτέρω υποστήριξη όλων των φορολογικών και ελεγκτικών διαδικασιών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, των πολιτών και των επιχειρήσεων, η οποία συμβάλλει στον ψηφιακό μετασχηματισμό. Το έργο ενισχύει την ικανότητα της ΑΑΔΕ να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της ως πλήρως ανεξάρτητης αρχής, αναφέρεται χαρακτηριστικά στην απόφαση.
Σχεδιάζεται, λοιπόν, το νέο Taxis, το οποίο θα συνενώσει όλα τα πληροφοριακά συστήματα (Taxisnet, ELENXIS κ.ά.) σε ένα. Το νέο Taxis θα τα κάνει όλα και πάνω σε αυτό θα κουμπώσουν και όλες οι νέες εφαρμογές που σχεδιάζονται. Ήδη έχουν συσταθεί ομάδες ειδικών, που, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά από το υπουργείο Οικονομικών, εξετάζουν όλες τις ανάγκες που έχουν το Μητρώο, η Διεύθυνση Εισοδήματος, Κεφαλαίου, Ελέγχων κ.λπ. Το νέο σύστημα που θα διαδεχθεί το Taxis θα είναι μπροστά από την εποχή του και θα αντέξει για τουλάχιστον 20 χρόνια.
Αυτό, όμως, που προέχει, όπως αναφέρουν από τη φορολογική διοίκηση, είναι το Taxis να καλύψει τον νέο επιχειρησιακό σχεδιασμό. Με την ένταξη της τεχνητής νοημοσύνης στο οπλοστάσιο του ελεγκτικού μηχανισμού, θα χρειασθεί επιπλέον ταχύτητα, καθώς η εξόρυξη πληροφοριών χρειάζεται πηγές και χρόνο για να φτάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Το Data Mining, το οποίο αποτελεί την τέχνη της «εξόρυξης» χρήσιμων πληροφοριών από μεγάλες δεξαμενές πληροφοριών, θα στοχεύσει στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Για παράδειγμα, θα μπορούσε να βοηθήσει τις φορολογικές Αρχές να διαπιστώνει ποιες φορολογικές δηλώσεις είναι αληθείς και ποιες ψευδείς, ποιοι έχουν περιουσία και πού. Συγκεκριμένα, το νέο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης θα έχει:
Διασυνδεσιμότητα και πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα της ΑΑΔΕ, καθώς και εξωτερικών πηγών.
Δυνατότητα παραγωγής στατιστικών και διαδραστικών αναφορών επιχειρησιακής ευφυΐας για το σύνολο των δεδομένων και πληροφοριών στους επιχειρησιακούς χρήστες.
Επεξεργασία των δεδομένων σε πραγματικό χρόνο, προκειμένου να επιτευχθούν η παραγωγή αναφορών σε πραγματικό χρόνο, η λήψη απόφασης και δράσης βάσει αυτών και η άμεση ενημέρωση των εφαρμογών.
Σύστημα τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής μάθησης, το οποίο θα περιλαμβάνει τεχνικές με τις οποίες θα γίνεται επεξεργασία δεδομένων και εξαγωγή πληροφορίας από μεγάλα σύνολα δεδομένων, με σκοπό να γίνουν προβλέψεις για μελλοντικά γεγονότα. Αρχικά, τα ιστορικά δεδομένα χρησιμοποιούνται για να χτίσουν ένα μαθηματικό μοντέλο, το οποίο συλλαμβάνει τις σημαντικές μελλοντικές τάσεις. Στη συνέχεια, το μοντέλο πρόβλεψης που δημιουργείται χρησιμοποιείται σε τρέχοντα δεδομένα, για να προβλέψει τι θα συμβεί μελλοντικά ή για να προτείνει δράσεις με τις οποίες θα επιτευχθούν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.