THEPOWERGAME
Η άνοδος των τιμών στην αγορά ακινήτων θα μπορούσε να παγώσει τις αγοραπωλησίες, ωστόσο τα τελευταία στοιχεία της φορολογικής διοίκησης καταγράφουν ακριβώς την αντίθετη εξέλιξη. Από την αρχή του έτους έχουν υποβληθεί 120.000 ηλεκτρονικές δηλώσεις για αγοραπωλησίες ακινήτων, γονικές παροχές, δωρεές και κληρονομιές, με τους φόρους που έχουν βεβαιωθεί να ξεπερνούν τα 180 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, την περασμένη εβδομάδα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα myProperty της ΑΑΔΕ είχαν υποβληθεί 56.000 δηλώσεις φόρου μεταβίβασης, κάτι που δείχνει ότι το ενδιαφέρον όχι μόνο δεν περιορίζεται, αλλά διαρκώς αυξάνεται, τόσο από Έλληνες, όσο και από ξένους επενδυτές. Μόνο από τον φόρο μεταβίβασης έχουν εισπραχθεί περί τα 144 εκατ. ευρώ.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ:
- έχουν υποβληθεί 24.548 δηλώσεις φόρου γονικής παροχής,
- 959 δηλώσεις δωρεών και
- 130 ηλεκτρονικές δηλώσεις φόρου κληρονομιάς με τους φόρους να υπερβαίνουν τα 24 εκατ. ευρώ.
Στην έκρηξη των μεταβιβάσεων σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε (τον Οκτώβριο του 2021) η αύξηση του αφορολόγητου ορίου στις γονικές παροχές και δωρεές στις 800.000 ευρώ. Οι συγγενείς της πρώτης κατηγορίας (γονείς, παππούδες, παιδιά) μεταβιβάζουν ακίνητα στα παιδιά ή στα εγγόνια χωρίς να καταβάλουν ούτε ένα ευρώ φόρου.
Όπως αναφέρουν μεγάλα συμβολαιογραφικά γραφεία, σε καθημερινή βάση υποβάλλονται 1.200-1.300 ηλεκτρονικές δηλώσεις. Εάν στο νούμερο αυτό προστεθούν οι λίγες χειρόγραφες δηλώσεις στις Εφορίες, ξεπερνούν ημερησίως τις 1.400.
Σημειώνεται ότι ο φετινός Προϋπολογισμός προβλέπει αύξηση των εισπράξεων από μεταβιβάσεις ακινήτων κατά 40%. Συγκεκριμένα, τα έσοδα θα φθάσουν τα 489 εκατ. ευρώ, έναντι 350 εκατ. ευρώ το 2022. Όπως προκύπτει από τον Προϋπολογισμό του 2023, τα έσοδα από τις οικοδομές (μονοκατοικίες και διαμερίσματα) θα φθάσουν τα 369 εκατ. ευρώ, ενώ από τις πωλήσεις οικοπέδων και αγροτεμαχίων τα έσοδα θα ανέλθουν στα 119 εκατ. ευρώ.
Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι τα μέτρα για την ενίσχυση της αγοράς ακινήτων συμβάλλουν ουσιαστικά στην τόνωση της κτηματαγοράς και κατ’ επέκταση των εισπράξεων, ενώ ταυτόχρονα η «χρυσή βίζα», αλλά και οι ξένοι που μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα, οι οποίοι επενδύουν σε ακίνητα, διογκώνουν τα έσοδα του Προϋπολογισμού και του ΑΕΠ. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι θα αυξηθεί και το ενδιαφέρον ξένων αγοραστών, οι οποίοι αναμένεται το επόμενο έτος να επενδύσουν περί το 1,5 δισ. ευρώ
Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, οι προσδοκίες για την ελληνική αγορά οικιστικών ακινήτων παραμένουν θετικές, παρά τις αβεβαιότητες στην εγχώρια και παγκόσμια οικονομία. Βραχυπρόθεσμα, η ΤτΕ εκτιμά ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον, κυρίως από το εξωτερικό, θα παραμένει έντονο, ειδικά για συγκεκριμένες προνομιακές θέσεις στο λεκανοπέδιο της Αττικής και για περιοχές με τουριστικά χαρακτηριστικά. Επίσης, τα μέτρα στήριξης για απόκτηση κατοικίας για συγκεκριμένες κατηγορίες νοικοκυριών (π.χ. νέοι, ευάλωτες κοινωνικές ομάδες), καθώς και την ανακαίνιση παλαιών κατοικιών (π.χ. πρόγραμμα «σπίτι μου» και «ανακαινίζω – εξοικονομώ/ ενοικιάζω») αναμένεται να συμβάλουν στη βελτίωση του κτιριακού αποθέματος, αλλά και στην ενίσχυση της χρηματοοικονομικής κατάστασης των νοικοκυριών αυτών.