THEPOWERGAME
Στο μικροσκόπιο της φορολογικής διοίκησης έχουν μπει τα κίνητρα για τη συλλογή αποδείξεων από συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, τα κίνητρα που προβλέπουν έκπτωση φόρου έως και 2.200 ευρώ για όσους πληρώσουν με κάρτες, υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, κομμωτήρια κ.λπ., απέτυχαν. Παράλληλα, και το κίνητρο διπλασιασμού της αξίας των αποδείξεων (το 30% των συναλλαγών πρέπει να γίνεται με ηλεκτρονικά μέσα) από γιατρούς, οφθαλμίατρους κ.λπ. δεν απέδωσε. Οι κατηγορίες αυτές παραμένουν ψηλά στη φοροδιαφυγή και το πλαίσιο επαναξιολογείται από τις Αρχές, ωστόσο την τελική απόφαση θα τη λάβει το νέο οικονομικό επιτελείο.
Πάντως, στο υπουργείο Οικονομικών υπάρχει έτοιμο σχέδιο για την υποχρεωτική χρήση των POS σε όλες τις επαγγελματικές ομάδες. Επί της ουσίας, τα POS θα επεκταθούν στο σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας, κάτι που θα γίνει πιθανότατα το φθινόπωρο. Υπάρχουν επαγγέλματα που αποφεύγουν τη χρήση των καρτών, όπως οι παιδικοί σταθμοί, τα ταξί και τα μεσιτικά γραφεία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, ο συνολικός αριθμός συναλλαγών με κάρτες πληρωμών το 2022 ανήλθε σε 1,930 δισ., από 1,658 δισ. το 2021, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 16%.
Από τις ανωτέρω συναλλαγές, οι πληρωμές με χρεωστικές κάρτες ανήλθαν σε 1,775 δισ., από 1,523 δισ. το προηγούμενο έτος, αυξημένες κατά 17%.
Οι χρεωστικές κάρτες συνέχισαν να αποτελούν το κύριο υποκατάστατο της χρήσης μετρητών, με ποσοστιαία συμμετοχή 92% στον συνολικό αριθμό συναλλαγών με όλα τα είδη καρτών πληρωμών. Ο αριθμός των συναλλαγών με πιστωτικές κάρτες ανήλθε σε 154 εκατ., από 135 εκατ. το 2021, αυξημένος κατά 14%. Οι πιστωτικές κάρτες συμμετείχαν κατά 8% στον συνολικό αριθμό συναλλαγών.
Η αξία των συναλλαγών με κάρτες πληρωμών ανήλθε σε 94 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 14% συγκριτικά με το 2021.
Στα περιστατικά απάτης στις συναλλαγές με κάρτες πληρωμών το 2022 καταγράφηκε μείωση του αριθμού συναλλαγών απάτης κατά 27% σε σχέση με το 2021. Ο δείκτης της αναλογίας του αριθμού των περιστατικών απάτης προς τον αριθμό των συναλλαγών μειώθηκε συγκριτικά με το 2021 στο χαμηλό επίπεδο του 0,01%, αντιστοιχώντας σε 1 συναλλαγή απάτης ανά 6,7 χιλ. συναλλαγές.
Αντίθετα, η αξία των συναλλαγών απάτης αυξήθηκε κατά 21% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Αναλύοντας την απάτη ανά τύπο συναλλαγής, διαπιστώνεται σημαντική αύξηση της αξίας των περιστατικών απάτης στις συναλλαγές σε ΑTM, POS, καθώς και στις εξ αποστάσεως συναλλαγές (card not present–CNP), μέσω Διαδικτύου ή ταχυδρομείου/τηλεφώνου.
Σε ό,τι αφορά την αύξηση της αξίας των συναλλαγών απάτης σε ATM και POS σε σχέση με το 2021, παρατηρείται ότι ο κύριος λόγος της αύξησης ήταν τα περιστατικά απάτης που προκύπτουν από μη νόμιμες συναλλαγές σε ATM και POS, οι οποίες έχουν διενεργηθεί με τη χρήση χαμένης/κλεμμένης κάρτας. Συγκεκριμένα, η αξία των συναλλαγών απάτης που έχουν διενεργηθεί με τη χρήση χαμένης/κλεμμένης κάρτας σε ATM αυξήθηκε κατά 92%, σε 1,3 εκατ. ευρώ, από 705 χιλ. ευρώ το 2021, ενώ η αξία των συναλλαγών απάτης που έχουν διενεργηθεί με τη χρήση χαμένης/κλεμμένης κάρτας σε POS αυξήθηκε κατά 147%, σε 1,7 εκατ. ευρώ, από 701 χιλ. ευρώ το 2021.