THEPOWERGAME
Σαρωτικοί ηλεκτρονικοί έλεγχοι έρχονται από την ΑΑΔΕ με την βοήθεια της τεχνολογίας, και αυτό σημαίνει ότι οι φοροφυγάδες δεν θα πρέπει πουθενά να νοιώθουν ασφαλείς, δεδομένου ότι το περιβόητο «Data Mining», δηλαδή η αναζήτηση και η επεξεργασία φορολογικών και μη πληροφοριών από μεγάλες βάσεις δεδομένων- ακόμα κι από τα social media- θα καλύψει το σύνολο της φορολογίας ή τουλάχιστον αυτή είναι η πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών.
Φοροτεχνικοί μίλησαν στο powergame.gr και υποστηρίζουν ότι το γαλλικό σύστημα ελέγχου αποδίδει μια αποτελεσματικότητα 10-20% υψηλότερη από αυτή των παραδοσιακών μεθόδων ανάλυσης.
Τί είναι το «Data Mining»
Το εργαλείο αυτό έχει διπλή αξία, κατ’ αρχάς χάρη στις πολλαπλές διασταυρώσεις δεδομένων που πραγματοποιεί και επιτρέπουν σε κάθε ελεγκτή να πολλαπλασιάσει τη συνάφεια των αποτελεσμάτων, και έπειτα με την δυνατότητα του λογισμικού να «μάθει» συμβάλλοντας στη μοντελοποίηση των δεικτών επικινδυνότητας και, ως εκ τούτου, στον αυτόματο εντοπισμό και υπόδειξη των ύποπτων περιπτώσεων. Είναι ενδεικτικό ότι οι πρώτοι έλεγχοι που πραγματοποιήθηκαν στη Γαλλία με αυτό το λογισμικό, επέτρεψαν την ανάκτηση 250 εκατομμυρίων ευρώ από φόρους και 59 εκατομμυρίων ευρώ σε πρόστιμα.
Σε λίγο καιρό με το πάτημα ενός κουμπιού και τη βοήθεια ενός λογισμικού, θα εντοπίζονται περιπτώσεις φοροδιαφυγής, ενώ το ίδιο το σύστημα θα αυτοτροφοδοτείται με τα στοιχεία που θα προκύπτουν, πολλαπλασιάζοντας τις ελεγκτικές του δυνατότητες.
Το νέο αυτό σύστημα θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και θα εντοπίζονται περιπτώσεις ή έστω σοβαρές ενδείξεις παραβατικότητας, οι οποίες υπό άλλες συνθήκες θα απαιτούσαν μήνες ελέγχων.
Χαμηλές προσδοκίες και τα data από Ελβετία
Ωστόσο, η αποτελεσματικότητα και ακολούθως η εισπραξιμότητα σήμερα παραμένουν στα χαμηλά σε σχέση με τις προσδοκίες. Μια από τις αιτίες- αν όχι η βασική- είναι ότι τα έως τώρα «εργαλεία» δεν μπορούν να συνδυάσουν, να διασταυρώσουν και να επεξεργαστούν τα στοιχεία από τις ολοένα και μεγαλύτερες βάσεις δεδομένων, είτε εντός είτε εκτός συνόρων, που έχουν στη διάθεση τους οι ελεγκτικές Αρχές.
Στο πλαίσιο ανταλλαγής πληροφοριών όπως με την Ελβετία, οι ελεγκτικές Αρχές παραλαμβάνουν «σεντόνια» δεδομένων για καταθέσεις Ελλήνων, που μόνο η ταυτοποίηση τους με φυσικά ή νομικά πρόσωπα προκαλεί ίλιγγο, χωρίς φυσικά να είναι εξασφαλισμένο το αποτέλεσμα. Τι θα γινόταν, όμως, εάν ένα super λογισμικό έκανε τη… βρώμικη δουλειά από την αρχή ως το τέλος;