THEPOWERGAME
Ολικό λίφτινγκ στο μοντέλο υπολογισμού των εισοδημάτων βάσει τεκμηρίων διαβίωσης αναμένεται να κάνει το υπουργείο Οικονομικών. Κι αυτό, καθώς λόγω της πανδημίας και των αλλεπάλληλων περιοριστικών μέτρων είναι ορατός ο κίνδυνος φορολογούμενοι που είδαν τα πραγματικά εισοδήματα τους να μειώνονται να κληθούν να πληρώσουν πρόσθετο φόρο λόγω των τεκμηρίων.
Να υπενθυμίσουμε πως προ πανδημίας το 2019 πιάστηκαν στην «παγίδα» των τεκμηρίων 1,9 εκατ. φορολογούμενοι, οι οποίοι φορολογήθηκαν για μεγαλύτερα εισοδήματα, ύψους 6,7 δισ. ευρώ. Οι συνολικοί φόροι, που πλήρωσαν κυμάνθηκαν μεταξύ 140 και 150 εκατ. ευρώ.
Αυτή την περίοδο το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται τρία σενάρια για την αλλαγή του τεκμαρτού υπολογισμού των εισοδημάτων. Οι τελικές αποφάσεις σύμφωνα με πληροφορίες αναμένονται αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία αποστολής των βεβαιώσεων αποδοχών για τα εισοδήματα του 2020 μέχρι τα τέλη του τρέχοντα μήνα. Στη συνέχεια, στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) θα διαπιστώσουν αν αυξάνεται σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια ο αριθμός των φορολογούμενων που θα πληρώσουν φόρο βάσει τεκμηρίων διαβίωσης. Δηλαδή επί πλασματικών εισοδημάτων σε μία χρονιά όπως το 2020 που τα πραγματικά εισοδήματα μειώθηκαν σημαντικά. Άλλωστε, η κυβέρνηση σε ανύποπτο χρόνο είχε γνωστοποιήσει την πρόθεση της να αλλάξει ριζικά το μοντέλο φορολόγησης βάσει τεκμηρίων ακόμη και να καταργηθεί.
Πλέον για τις φετινές δηλώσεις εξετάζει τις ακόλουθες τρεις εναλλακτικές λύσεις:
- Τον συνυπολογισμό στα εισοδήματα του 2020 της αποζημίωσης ειδικού σκοπού των 534 ευρώ για τους υπαλλήλους που ήταν σε αναστολή . Το βοήθημα αυτό δεν φορολογείται αλλά εξετάζεται να υπολογιστεί μόνο για την κάλυψη των τεκμηρίων. Για τους ελεύθερους επαγγελματίες εξετάζεται ο συνυπολογισμός των επιστρεπτέων προκαταβολών στο εισόδημά τους, που επίσης δεν φορολογούνται, με σκοπό την κάλυψη των τεκμηρίων.
- Την απαλλαγή από τα τεκμήρια φορολογουμένων που έχουν πληγεί από την κρίση της πανδημίας και τα πραγματικά τους εισοδήματα υπέστησαν καθίζηση . Η απενεργοποίηση των τεκμηρίων θα αφορά εργαζομένους οι οποίοι ήταν πέρυσι σε αναστολή αλλά και επαγγελματίες των οποίων ο τζίρος μειώθηκε σημαντικά καθώς και ατομικές επιχειρήσεις.
- Την απενεργοποίηση των δύο βασικών τεκμηρίων διαβίωσης (αυτοκίνητα και κατοικίες) για όσους έχουν πληγεί. Τέλος, επειδή το δημοσιονομικό κόστος δεν είναι υψηλό δεν αποκλείεται η κατάργηση των τεκμηρίων στο σύνολο τους για τους πληττόμενους.