THEPOWERGAME
«Ραβασάκια» με πρόστιμα σε δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις οι οποίες δεν είχαν υποβάλει συγκεντρωτικές καταστάσεις το 2016 αποστέλλει η Εφορία. Στόχος της φορολογικής διοίκησης είναι να προλάβει πριν από το τέλος του έτους να έχει κοινοποιήσει σε όλες τις επιχειρήσεις και τους επιτηδευματίες τα πρόστιμα για ξεχασμένες συγκεντρωτικές καταστάσεις, διαφορετικά παραγράφονται.
Οι ελεγκτές δίνουν μάχη με τον χρόνο για να ολοκληρώσουν τον έλεγχο των εκκρεμών υποθέσεων και να στείλουν τα σημειώματα με την επιβολή των προστίμων και των φόρων στους φορολογουμένους πριν από την εκπνοή του 2022, καθώς, σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ, το Δημόσιο χάνει το δικαίωμα επιβολής φόρων και προστίμων σε περίπτωση που εντός του προβλεπόμενου από τη νομοθεσία χρονικού διαστήματος για την παραγραφή δεν κοινοποιήσει στον φορολογούμενο την καταλογιστική πράξη.
Αν και δεν είναι γνωστός ο αριθμός των επιχειρήσεων που τους έχει επιβληθεί πρόστιμο για τις συγκεντρωτικές, στέλεχος της φορολογικής διοίκησης διαπίστωσε ότι με την ενεργοποίηση των ηλεκτρονικών βιβλίων εμφανίστηκαν περί τις 250.000 περισσότερες επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα, το 2021 είχαν υποβάλει συγκεντρωτικές περί τις 850.000 επιχειρήσεις και επιτηδευματίες, ενώ στην ηλεκτρονική πλατφόρμα MyDATA είναι εγγεγραμμένες περίπου 1.060.000. Αυτό που μένει να διαπιστωθεί είναι τι ακριβώς έχει γίνει και γιατί δεν είχαν υποβάλει τις σχετικές καταστάσεις το 2021 οι ανωτέρω επιχειρήσεις.
Βέβαια, ο φοροελεγκτικός μηχανισμός σπεύδει να προλάβει την παραγραφή χιλιάδων υποθέσεων φορολογίας εισοδήματος, ΦΠΑ, φορολογίας ακινήτων και άλλων φορολογικών αντικειμένων στο τέλος του έτους. Οι φορολογούμενοι που έχουν ήδη λάβει σημειώματα με πρόστιμα καλούνται να τα εξοφλήσουν εντός 30 ημερών, ενώ σε περίπτωση αμφισβήτησης της καταλογιστικής πράξης ο φορολογούμενος έχει τη δυνατότητα εντός 30 ημερών να ασκήσει ενδικοφανή προσφυγή με αίτημα επανεξέτασης της υπόθεσης.
Ποιες υποθέσεις κυνηγούν οι ελεγκτές
1. Υποθέσεις φορολογουμένων που δεν δήλωσαν ή δήλωσαν ανακριβώς αναδρομικά ποσά αποδοχών τα οποία εισέπραξαν μέσα στο 2016, αλλά αφορούν παλαιότερα έτη.
2. Υποθέσεις επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών που δήλωσαν ανακριβή στοιχεία για τα ακαθάριστα έσοδα ή τις δαπάνες κατά τη διαχειριστική περίοδο του 2016 ή υπέβαλαν εκπρόθεσμα τις συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών – προμηθευτών, τις γνωστές ΜΥΦ.
3. Υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος για τη χρήση του 2013, για τις οποίες υποβλήθηκαν αρχικές εκπρόθεσμες δηλώσεις εντός του 2019.
4. Υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ για τη χρήση του έτους 2011, για τις οποίες μετά τη λήξη της κανονικής πενταετούς περιόδου παραγραφής περιήλθαν σε γνώση των αρμόδιων φορολογικών Αρχών «συμπληρωματικά στοιχεία» για απόκρυψη φορολογητέας ύλης.
5. Υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος που αφορούν τη χρήση του έτους 2006, για τις οποίες δεν υποβλήθηκε δήλωση φορολογίας εισοδήματος ή υποβλήθηκε εκπρόθεσμη αρχική δήλωση φορολογίας εισοδήματος. Για τις υποθέσεις αυτές η προθεσμία παραγραφής είναι 15ετής. Αυτό σημαίνει ότι η Εφορία έχει το δικαίωμα να διενεργήσει ελέγχους και να επιβάλει πρόστιμα και προσαυξήσεις μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2022 για τις υποθέσεις του φορολογικού έτους 2006.