THEPOWERGAME
Με τα tablets ανά χείρας και ενεργοποιημένο το ηλεκτρονικό σύστημα «ElenxisLive» ρίχνονται στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ. Ήδη η φορολογική διοίκηση έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες για την προμήθεια των tablets αλλά και φορητών υπολογιστών και από τον Μάρτιο του 2023 όλοι οι έλεγχοι θα γίνονται με διαδικασίες-εξπρές. Με το «ElenxisLive» οι υπάλληλοι της ΑΑΔΕ θα έχουν άμεση πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα που σκιαγραφούν το οικονομικό προφίλ του επαγγελματία ή της επιχείρησης. Συγκεκριμένα:
- Θα έχουν τη δυνατότητα να ελέγχουν αυτόματα τη γνησιότητα ή μη των αποδείξεων που εκδίδονται από τις ταμειακές μηχανές. Εκτός από τα tablets, οι ελεγκτές θα είναι εφοδιασμένοι και με φορητά Scanners χειρός (QRScanners).
- Θα ελέγχουν εάν οι επιχειρήσεις έχουν διαβιβάσει τα στοιχεία στην πλατφόρμα myDATA.
- Θα διενεργούν εξπρές διασταυρώσεις στοιχείων.
- Θα εκδίδουν αναφορά για τα αποτελέσματα του ελέγχου, με βάση τα οποία θα επιβάλλονται κυρώσεις και πρόστιμα σε περίπτωση που διαπιστώνουν απόκρυψη τζίρου και μη απόδοση του ΦΠΑ.
Οι ελεγκτές με τη νέα ηλεκτρονική εφαρμογή θα έχουν πρόσβαση στο προφίλ του φορολογουμένου, ενώ θα εκδίδεται και ψηφιακά το Σημείωμα Διαπιστώσεων Ελέγχου στους επιτόπιους ελέγχους. Επί της ουσίας, μέσω του νέου Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Φορολογίας θα υποστηρίζονται πλήρως η διαχείριση των υποθέσεων ελέγχου, η άμεση πρόσβαση για λόγους ελέγχου σε όλα τα διαθέσιμα δεδομένα των φορολογούμενων, η αυτοματοποίηση των διασταυρώσεων, η αυτοματοποίηση της σύνταξης των φύλλων και των αναφορών ελέγχου, καθώς και η υποστήριξη των ηλεκτρονικών κοινοποιήσεων.
Σημειώνεται ότι ήδη έχει ενεργοποιηθεί (δεν έχει τεθεί σε πλήρη εφαρμογή) το ηλεκτρονικό σύστημα Eispraxis. Το ηλεκτρονικό σύστημα έχει εγκατασταθεί σε όλα τα ελεγκτικά και εισπρακτικά κέντρα, καθώς και στις περισσότερες Εφορίες της χώρας. Στο νέο σύστημα έχουν συμπεριληφθεί οι 4 εκατ. περίπου οφειλέτες του Δημοσίου. Οι υπάλληλοι εκπαιδεύονται στο νέο σύστημα, το οποίο αντλεί ταυτόχρονα στοιχεία από όλα τα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ, το Taxis, το Icisnet, το Elenxis, καθώς και από τρίτους (Κτηματολόγιο, πιστωτικά ιδρύματα, συμβολαιογράφους, Χρηματιστήριο, ΕΡΓΑΝΗ, ΓΕΜΗ κ.λπ.). Αν και ακόμα δεν έχει γίνει η πλήρης διασύνδεση με όλους φορείς, σταδιακά θα ξεκινήσει η διαλειτουργικότητα των συστημάτων. Για παράδειγμα, αυτό το διάστημα πραγματοποιείται διασύνδεση με πιστωτικά ιδρύματα, συμβολαιογράφους, ενώ στο τέλος του έτους θα «μπει» και το ΓΕΜΗ. Οι χειριστές του συστήματος δεν θα ελέγχουν μόνο τα στοιχεία των οφειλετών, αλλά θα παρακολουθούνται όλοι όσοι εμπλέκονται σε κάθε υπόθεση οφειλής, όπως συνυπόχρεοι, εγγυητές, νόμιμοι εκπρόσωποι (με αποτύπωση της περιόδου εκπροσώπησης), συσχετιζόμενες επιχειρήσεις (όμιλοι, απορροφήσεις, συγχωνεύσεις).