THEPOWERGAME
Απλουστεύονται οι διαδικασίες υποβολής δηλώσεων για τις επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της ΑΑΔΕ, ξεκινά άμεσα η διαδικασία προσυμπλήρωσης των δηλώσεων ΦΠΑ, ενώ την άνοιξη θα αποσταλούν προσυμπληρωμένα τόσο το Ε3 όσο και το έντυπο Ν για τις επιχειρήσεις.
Τα ηλεκτρονικά βιβλία και η δήλωση των εσόδων και των εξόδων από τις επιχειρήσεις στην ηλεκτρονική πλατφόρμα MyData βοηθούν τη φορολογική διοίκηση να δημιουργήσει μία βάση δεδομένων η οποία μπορεί να αξιοποιηθεί για τη διενέργεια ελέγχων, αλλά και την προσυμπλήρωση όλων των δηλώσεων που υποβάλλουν οι επιχειρήσεις.
Ο σχεδιασμός όμως της ΑΑΔΕ δεν σταματά στις προσυμπληρωμένες δηλώσεις. Με στόχο τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, προχωρά στη δημιουργία του ψηφιακού δελτίου αποστολής, δηλαδή στην ανάπτυξη ενός συστήματος ηλεκτρονικής διακίνησης και παρακολούθησης αγαθών, περιλαμβάνοντας τις διαδικασίες διαχείρισης εγγράφων μεταφοράς.
Όπως ανέφερε ο κ. Ρένος Καραστάθης, Προϊστάμενος Διεύθυνσης Στρατηγικής Τεχνολογιών Πληροφορικής (ΔΙ.Σ.ΤΕ.ΠΛ.) της ΑΑΔΕ (στο 2LAW FORUM ON TAXATION) τα δεδομένα που διαβιβάζονται στην ΑΑΔΕ με τα ηλεκτρονικά βιβλία μπορούν να αξιοποιηθούν ώστε με κατάλληλους μετασχηματισμούς να μας δώσουν τη δυνατότητα να προϋπολογίσουμε το ποσό του ΦΠΑ που υπόκειται κάθε επιχείρηση. Έτσι, η επιχείρηση θα ξέρει από πριν το ποσό του ΦΠΑ που της αναλογεί και τι μπορεί να λάβει ως επιστροφή, επιταχύνοντας το χρόνο επιστροφής του ΦΠΑ. Με την ίδια λογική θα ακολουθήσουν και οι δηλώσεις του Ε3 και το έντυπο Ν, ενώ επόμενος στόχος είναι το ψηφιακό δελτίο αποστολής, η ανάπτυξη δηλαδή ενός συστήματος ηλεκτρονικής διακίνησης και παρακολούθησης αγαθών, που περιλαμβάνει διαδικασίες διαχείρισης εγγράφων μεταφοράς.
Σημειώνεται ότι με την πλήρη εφαρμογή των ηλεκτρονικών βιβλίων, εκτός από την προσυμπλήρωση των δηλώσεων ΦΠΑ, το ελληνικό Δημόσιο θα επισπεύσει τις επιστροφές ΦΠΑ στις επιχειρήσεις και στους επαγγελματίες, καθώς θα γνωρίζει τις συναλλαγές που έχουν πραγματοποιηθεί και ότι αυτές είναι σύννομες, μειώνοντας στο ελάχιστο τον απαιτούμενο έλεγχο.
Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, 1.090.717 επιχειρήσεις χρησιμοποιούν πλέον τα ηλεκτρονικά βιβλία, ο τζίρος από την αρχή της χρήσης των myData ξεπερνάει τα 815,5 δισ. ευρώ και έχουν εκδοθεί 1,37 δισ. παραστατικά. Σημειώνεται ότι το 2021 υποβλήθηκαν 832.000 ΜΥΦ (συγκεντρωτικές καταστάσεις), κάτι που δείχνει την καθολικότητα στη χρήση των ηλεκτρονικών βιβλίων.
Σημειώνεται ότι τα στοιχεία που καταχωρούνται παρέχουν τη δυνατότητα στην ΑΑΔΕ και στο οικονομικό επιτελείο να γνωρίζουν τις ιδιαιτερότητες κάθε κλάδου και τον μέσο τζίρο που πραγματοποιεί, αλλά και να υπολογίζουν τον ΦΠΑ που πρέπει να εισπραχθεί κάθε έτος. Παράλληλα, τα στοιχεία αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για κλαδικές ενισχύσεις – όπως τα μέτρα με βάση τον δηλωθέντα τζίρο.
Μεγάλο ενδιαφέρον έχουν επιδείξει οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες για τη δωρεάν εφαρμογή timologio. Μέχρι στιγμής έχουν εγγραφεί 217.380 επιχειρήσεις και επαγγελματίες εκδίδοντας ηλεκτρονικά τα τιμολόγιά τους, τα οποία ταυτόχρονα καταχωρούνται στα myData.