THEPOWERGAME
Με διαδικασίες εξπρές θα διεκπεραιώνονται πλέον οι δηλώσεις φόρου κληρονομιάς. Εντός της εβδομάδας η ΑΑΔΕ ενεργοποιεί την ηλεκτρονική εφαρμογή κάτι που σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι δεν θα χρειάζεται να πηγαίνουν στην εφορία καθώς όλες οι υποθέσεις θα διεκπεραιώνονται από τα γραφεία των συμβολαιογράφων.
Απαραίτητη φυσικά προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της διαδικασίας είναι οι υπόχρεοι να προσκομίζουν στους συμβολαιογράφους όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά, τα οποία στο τέλος του επόμενου έτους θα μπορούν να αναζητηθούν ηλεκτρονικά από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Επισημαίνεται ότι τα απαραίτητα δικαιολογητικά είναι σήμερα τα εξής:
- Ληξιαρχική πράξη θανάτου,
- αντίγραφο διαθήκης,
- κληρονομητήριο ή πιστοποιητικό της αρμόδιας δημοτικής ή κοινοτικής αρχής περί του είδους και του βαθμού συγγενείας προς τον κληρονομούμενο,
- πιστοποιητικό του γραμματέα του Ειρηνοδικείου περί μη δημοσιεύσεως νεότερης διαθήκης ή περί μη δημοσιεύσεως διαθήκης στην περίπτωση της εξ αδιαθέτου διαδοχής,
- δημόσιο έγγραφο από το οποίο να προκύπτει η ηλικία του επικαρπωτή, όταν για τον προσδιορισμό της αξίας λαμβάνεται υπόψη η ηλικία αυτού,
- έγγραφο νομιμοποιήσεως, σε περίπτωση πληρεξουσίου,
- τα έγγραφα που αποδεικνύουν τη μετάθεση του χρόνου γένεσης της φορολογικής υποχρέωσης,
- αποδεικτικά χρεών της κληρονομιάς,
- λοιπά κατά περίπτωση δικαιολογητικά.
Τα βήματα για την ηλεκτρονική δήλωση
- Ο συμβολαιογράφος συντάσσει τη δήλωση για λογαριασμό του κληρονόμου.
- Η δήλωση αποστέλλεται στη θυρίδα του κληρονόμου στο myTaxisnet.
- Ο κληρονόμος αποδέχεται τη δήλωση.
- Η δήλωση υποβάλλεται αυτόματα και βεβαιώνεται, όταν προκύπτει o φόρος.
- Ο συμβολαιογράφος ενημερώνεται αυτόματα για την υποβολή της δήλωσης.
- Ο κληρονόμος πληρώνει τον φόρο ψηφιακά (με κάρτα ή web banking).
- Το TAXIS ενημερώνεται για την πληρωμή του φόρου.
- Το αποδεικτικό καταβολής αναρτάται στο myPROPERTY για συμβολαιογράφο και κληρονόμο.
- Ο συμβολαιογράφος αναρτά τη συμβολαιογραφική πράξη αποδοχής κληρονομιάς στο myPROPERTY.
Σημειώνεται, ότι γα τις κληρονομιές ισχύει αφορολόγητο όριο το οποίο ανέρχεται στα 150.000 ευρώ. Από τις 150.001 ευρώ και πάνω εφαρμόζεται κλίμακα με συντελεστή φόρου 1% από τις 150.001 και μέχρι τις 300.000 ευρώ, 5% από τις 300.001 ευρώ και μέχρι τις 600.000 ευρώ και 10% για τα ποσά που υπερβαίνουν τις 600.000 ευρώ. Ωστόσο, ισχύει ειδικό αφορολόγητο όριο 400.000 ευρώ για τον επιζώντα σύζυγο μετά από 5 έτη γάμου και τα ανήλικα τέκνα του.
Για κληρονομιά πρώτης κατοικίας δεν επιβάλλεται φόρος για αξία μέχρι 200.000 ευρώ για κάθε ανήλικο ή άγαμο και μέχρι 250.000 ευρώ για έγγαμο. Το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά 25.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα και κατά 30.000 ευρώ για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα ανήλικα τέκνα, των οποίων την επιμέλεια έχει ο δικαιούχος.
Ο φόρος κληρονομιάς επιβάλλεται σε κάθε περιουσία που βρίσκεται στην Ελλάδα και ανήκει σε ημεδαπούς ή σε αλλοδαπούς, καθώς και στην κινητή περιουσία που βρίσκεται στο εξωτερικό και ανήκει σε Έλληνα ή σε αλλοδαπό υπήκοο που είχε την κατοικία του στην Ελλάδα. Η δήλωση υποβάλλεται μέσα σε 9 μήνες από τον θάνατο, αν ο κληρονομούμενος πέθανε στην Ελλάδα ή μέσα σε ένα χρόνο, αν ο κληρονομούμενος πέθανε στο εξωτερικό ή οι κληρονόμοι ή οι κληροδόχοι διέμεναν κατά τον χρόνο θανάτου στο εξωτερικό.