THEPOWERGAME
Τους συντελεστές παλαιότητας και εμπορικότητας που στρεβλώνουν το σύστημα διαμόρφωσης των αντικειμενικών αξιών σχεδιάζει να τροποποιήσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης το επόμενο έτος κλείνοντας τον κύκλο των αλλαγών στη φορολογία κεφαλαίου. Ο συντελεστής παλαιότητας (ένα σπίτι στην ίδια περιοχή στον ίδιο όροφο και για παράδειγμα με μία πρόσοψη) έχει την ίδια αξία είτε είναι ηλικίας 26 χρόνων, είτε 50 χρόνων.
Το οικονομικό επιτελείο εξετάζει να προσθέσει συστατικά στους συντελεστές παλαιότητας, όπως για παράδειγμα ενεργειακή κλάση ακινήτου, ανακαινίσεις κ.λ.π. διαφοροποιώντας με αυτό τον τρόπο τη φορολογητέα αξία δύο ακινήτων ίδιας ηλικίας.
Επίσης σχεδιάζονται και αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των αξιών καθώς παρατηρούνται σημαντικές στρεβλώσεις. Για παράδειγμα, με διαφορετικές αξίες φορολογείται ένα ακίνητο εάν πρόκειται να μεταβιβασθεί και διαφορετικά ένα πρόκειται για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι συντελεστές παλαιότητας, όπου είναι εκ διαμέτρου αντίθετοι εκείνοι που εφαρμόζονται στον ΕΝΦΙΑ σε σχέση με τους αντίστοιχους για τον προσδιορισμό των αντικειμενικών αξιών. Στον ΕΝΦΙΑ εφαρμόζεται ουσιαστικά συντελεστής «νεότητας», καθώς στα νεόδμητα ακίνητα υπάρχει προσαύξηση του φόρου μέχρι και 25%. Και αυτό παρά το γεγονός ότι η τιμή ζώνης που λαμβάνεται υπόψη αφορά ήδη νεόδμητο κτίσμα. Έτσι, π.χ., ένα νεόδμητο διαμέρισμα ηλικίας τριών ετών και τιμής ζώνης 250.000 ευρώ θα φορολογηθεί με ΕΝΦΙΑ υπολογισμένο για 312.500 ευρώ (με συντελεστή «νεότητας» 1,25, που επιβάλλεται σε ακίνητα ηλικίας από 0-4 έτη).
Στον αντίποδα, αν πρόκειται να μεταβιβαστεί ακριβώς το ίδιο σπίτι, η αντικειμενική του αξία, επί της οποίας θα υπολογιστεί ο φόρος μεταβίβασης, θα είναι 225.000 ευρώ, καθώς εφαρμόζεται συντελεστής παλαιότητας 0,90. Αυτό που θα έπρεπε είναι ο υπολογισμός των φόρων, είτε πρόκειται για μεταβίβαση είτε για τον ΕΝΦΙΑ, να επιβάλλεται στην ίδια φορολογητέα και να αποφευχθούν στρεβλώσεις και η επιβολή φόρων σε πλασματικές αξίες.
Αντίστοιχα με τους συντελεστές παλαιότητας θα αλλάξουν και οι συντελεστές εμπορικότητας αφού προηγουμένως το υπουργείο Οικονομικών προχωρήσει στην επαναχάραξη των τιμών ζώνης. Οι συντελεστές εμπορικότητας έχουν παραμείνει οι ίδιοι τα τελευταία 40 χρόνια. Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει την επαναχάραξη των τιμών ζώνης σε πρώτη φάση στα μεγάλα αστικά κέντρα. Σε συνεργασία με πανεπιστήμια και το Τεχνικό Επιμελητήριο αναμένεται εντός του 2022 να έχουν ολοκληρωθεί οι σχετικές προτάσεις οι οποίες θα υποβληθούν στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Όπως αναφέρουν σε αρκετές περιοχές θα σπάσουν στα δύο οι υφιστάμενες ζώνες, σε άλλες περιπτώσεις θα γίνουν επεκτάσεις, ενώ κάποιες ζώνες θα συνενωθούν.
Η τελευταία παρέμβαση του υπουργείου Οικονομικών αφορά στο ψηφιακό σύστημα μαζικών εκτιμήσεων ακινήτων το οποίο υπολογίζεται να έχει ολοκληρωθεί στα τέλη του 2023.