THEPOWERGAME
Προς νέα παράταση είναι εξαιρετικά πιθανόν να οδηγηθούν οι φορολογικές δηλώσεις καθώς μέχρι χθες είχαν υποβληθεί 4,4 εκατ., δηλαδή υπολείπονται 2 εκατ. δηλώσεις για να ολοκληρωθεί η διαδικασία μέχρι τις 29 Ιουλίου, κάτι που φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο δεδομένου ότι ήδη έχουν ξεκινήσει οι καλοκαιρινές άδειες.
Λογιστές και φορολογούμενοι έχουν συνηθίσει, όπως φαίνεται, να υποβάλλουν στο και πέντε τις δηλώσεις ανεξάρτητα από το πότε θα ανοίξει το ηλεκτρονικό σύστημα Taxis. Μάλιστα φέτος δεν καταγράφηκε κανένα πρόβλημα, όλα δούλεψαν «ρολόι». Βέβαια, πλέον η δουλειά του λογιστή δεν είναι όπως στο παρελθόν. Τα αντικείμενα με τα οποία ασχολείται είναι περισσότερα και πολύπλευρα. Επιστρεπτέες προκαταβολές, δηλώσεις Covid ενοικίων, πρόγραμμα παγίων δαπανών, power pass, fuel pass, αντικατάσταση ηλεκτρικών συσκευών κ.λ.π.
Σε κάθε περίπτωση ο όγκος εργασίας τους έχει αυξηθεί. Ίσως θα έπρεπε να οργανωθούν καλύτερα τα λογιστικά-φοροτεχνικά γραφεία είτε μέσω συνενώσεων (που προβλέπονται και φορολογικές ελαφρύνσεις), είτε να αυξήσουν το προσωπικό τους.
Ήδη 51 λογιστικές ενώσεις ζητούν παράταση όχι ενός μήνα αλλά δύο μηνών και συγκεκριμένα μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σε περίπτωση που το υπουργείο Οικονομικών κάνει αποδεκτό το αίτημα των λογιστών, τότε όσοι φορολογούμενοι υποβάλουν φορολογική δήλωση τον Σεπτέμβριο στο τέλος του μήνα θα κληθούν να πληρώσουν τρεις δόσεις (Ιουλίου , Αυγούστου και Σεπτεμβρίου).
Στην επιστολή τους προς την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι: «Οι φορολογικές δηλώσεις μπορεί να είναι ανοιχτές για υποβολή από τα τέλη Μαρτίου, αλλά στο ενδιάμεσο, έχουν προκύψει δεκάδες νέες υποχρεώσεις (επικαιροποίηση στοιχείων επικοινωνίας, fuel pass, power pass, αντικατάσταση ηλεκτρικών συσκευών, κ.α.) που ενώ δεν είναι υποχρέωση του λογιστή, αρκετοί πολίτες που δεν είναι σε θέση να κάνουν μόνοι τους τις δηλώσεις αυτές στρέφονται στους λογιστές τους. Αυτά αθροίζονται στο ήδη επιβαρυμένο πρόγραμμα των λογιστικών γραφείων και κάθε μία νέα υποχρέωση μπορεί να πάει πίσω τον προγραμματισμό ημέρες, ακόμα και εβδομάδες.
Υπάρχουν και περιπτώσεις, ειδικά, άτομα μεγάλης ηλικίας που δεν έχουν ούτε email, ούτε εξοικείωση με την τεχνολογία για να κάνουν τις άνωθεν αιτήσεις μόνοι τους, καταλήγοντας να διαπληκτίζονται για το ποιος έχει την ευθύνη να κάνει την κάθε αίτηση, θεωρώντας δεδομένο ότι από την στιγμή που γίνονται με τους κωδικούς taxis, η ευθύνη αυτή πέφτει στους λογιστές, κάτι το οποίο κατηγορηματικά και επανειλημμένα έχουμε τονίσει δημόσια ότι δεν είναι ευθύνη των Λογιστών – Φοροτεχνικών, αλλά του κάθε πολίτη – φορολογούμενου, ανεξάρτητα αν οι συνάδελφοι εξυπηρετούν και αυτές τις υποθέσεις, κυρίως όμως γιατί κανένας άλλος δεν πρόκειται να βοηθήσει αυτά τα άτομα.
Τις τελευταίες εβδομάδες έχει παρατηρηθεί ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού στη χώρα μας. Ως επάγγελμα που έρχεται σε καθημερινή επαφή με πλήθος κόσμου, δεν έχουμε μείνει ανεπηρέαστοι. Οι αναφορές συναδέλφων ανά την Ελλάδα που νοσούν αυξάνονται καθημερινά με ανησυχητικούς ρυθμούς. Υπάρχουν γραφεία που έχουν αποδεκατιστεί από την ασθένεια».
Όπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία της ΑΑΔΕ :
Μέχρι στιγμής έχει υποβληθεί το 69% των δηλώσεων και μέχρι τα τέλη Ιουλίου θα πρέπει να υποβληθούν ακόμα 2 εκατομμύρια δηλώσεις. Αυτό σημαίνει ότι σε καθημερινή βάση πρέπει να υποβάλλονται περί τις 100.000 δηλώσεις. Όσοι δεν προλάβουν θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμο εκπρόθεσμης δήλωσης που ξεκινά από τα 100 ευρώ και φθάνει έως 500 ευρώ Από την επεξεργασία των δηλώσεων που έχουν υποβληθεί προκύπτει ότι και φέτος σχεδόν επτά στους 10 φορολογούμενους είτε δεν πληρώνουν καθόλου φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2021, έχουν δηλαδή μηδενικό εκκαθαριστικό, είτε έχουν επιστροφή φόρου. Από τις δηλώσεις που έχουν υποβληθεί:
-Το 53,99% είναι μηδενικές, δηλαδή δεν προκύπτει φόρος ούτε για πληρωμή ούτε για επιστροφή.
-Το 32,76% είναι χρεωστικές με το ποσό του φόρου που καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι να ανέρχεται σε 1,29 δισ. ευρώ ή 1.003 ευρώ κατά μέσο όρο. Ο φόρος μπορεί να εξοφληθεί είτε εφάπαξ με έκπτωση 3% έως τις 29 Ιουλίου ή σε έως οκτώ μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να καταβάλλεται έως τις 29 Ιουλίου. Εναλλακτικά οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν το φόρο με πιστωτική κάρτα σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις ή να εντάξουν την οφειλή στην πάγια ρύθμιση που προβλέπει έως 24 έντοκες μηνιαίες δόσεις.
-Το 13,85% είναι πιστωτικές με το ποσό της επιστροφής φόρου να φθάνει τα 223 εκατ. ευρώ ή 364 ευρώ κατά μέσο όρο για τον καθένα.