THEPOWERGAME
Τέσσερα σημαντικά μέτρα υπολείπονται για να ολοκληρωθεί το προεκλογικό πρόγραμμα της κυβέρνησης στη φορολογία με την κατάργηση φόρων και συντελεστών που επιβλήθηκαν τα χρόνια των μνημονίων ως προσωρινά αλλά ακόμα επιβαρύνουν νοικοκυριά, επιτηδευματίες και επιχειρήσεις. Αν και η ακρίβεια έχει ματαιώσει κάθε είδους σκέψεις για νέες παρεμβάσεις δεν αποκλείεται αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη να νομοθετηθούν εντός του τρέχοντος έτους με στόχο όμως να τεθούν σε ισχύ το 2023 .Το κόστος των μέτρων αυτών υπολογίζεται έως 2,8 δισ. ευρώ καθώς δεν μπορούν να προβλεφθούν επ’ ακριβώς για παράδειγμα οι απώλειες από τη μείωση έμμεσων φόρων και συγκεκριμένα των συντελεστών ΦΠΑ.
Όπως αναφέρει κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, σχεδόν το 80% του φορολογικού προγράμματος έχει υλοποιηθεί, ενώ ταυτόχρονα έχουν ληφθεί και μέτρα αύξησης του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών που δεν περιλαμβάνονταν στο πρόγραμμα του κυβερνώντος κόμματος. Κατάργηση τέλους επιτηδεύματος, περαιτέρω μείωση των συντελεστών φορολόγησης των επιχειρήσεων, πλήρης κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και μείωση του ΦΠΑ κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες είναι τα τελευταία μέτρα που θα εξεταστούν το δεύτερο εξάμηνο του 2022 και να τεθούν σε ισχύ σταδιακά από το 2023.
Κατάργηση τέλους επιτηδεύματος
Το τέλος επιτηδεύματος εφαρμόσθηκε το 2011. Λόγω αδυναμίας περιορισμού της φοροδιαφυγής, κυρίως στους ελεύθερους επαγγελματίες, και υπό την πίεση της τρόικας, η τότε κυβέρνηση επέβαλε οριζόντιο τέλος σε επιτηδευματίες (φυσικά και νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες) και ασκούντες ελευθέριο επάγγελμα. Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, τα έσοδα από το τέλος επιτηδεύματος ανέρχονται στο ποσό των 480 εκατ. ευρώ και αυτά αντλούνται από περίπου 611.000 ασκούντες επιχειρηματική δραστηριότητα, ανεξαρτήτως αν το εισόδημά τους είναι μικρό, μεσαίο ή μεγάλο.
Μείωση συντελεστών επιχειρήσεων
Από το 2019 μέχρι και μέρα οι συντελεστής φορολόγησης των επιχειρήσεων έχουν μειωθεί κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες. Από 28% στο 22%, ενώ ταυτόχρονα έχει μειωθεί κατά 50% ο φόρος στα διανεμόμενα κέρδη. Το πρόγραμμα της κυβέρνησης προβλέπει μία ακόμα μείωση των συντελεστών κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες και συγκεκριμένα θα πρέπει να περιορισθεί στο 20%. Το κόστος υπολογίζεται σε λιγότερα από 200 εκατ. ευρώ
Μείωση συντελεστών ΦΠΑ
Από τον Απρίλιο του 2005 όπου ο συντελεστής ΦΠΑ αυξήθηκε από το 18% στο 19% έχουν γίνει δεκάδες προσαρμογές και μετατάξεις προϊόντων από τον χαμηλό στον κανονικό συντελεστή και αντίστροφα. Η μείωση του ΦΠΑ βρισκόταν στους αρχικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης η οποία στόχευσε στη μείωση κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες από το 24% στο 22% και από το 13% στο 11% με διατήρηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ 6%. Το μέτρο έχει σημαντικό δημοσιονομικό κόστος και αμφίβολο αποτέλεσμα σε αυτή τη φάση όσον αφορά την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά, καθώς υπάρχει πάντοτε ο κίνδυνος οι μειώσεις των φόρων να μη μεταφερθούν αυτομάτως στις τελικές τιμές των προϊόντων και των υπηρεσιών. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι κάθε μονάδα μείωσης του ΦΠΑ κοστίζει στον προϋπολογισμό περίπου 0,5% του ΑΕΠ.
Πλήρης Κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης
Στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι η πλήρης κατάργηση της εισφοράς τόσο για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα όσο και για το δημόσιο και τους συνταξιούχους. Το κόστος υπολογίζεται σε επιπλέον 400 εκατ. ευρώ (συνολικό κόστος 1,2 δισ. ευρώ). Το σύνολο των φορολογούμενων που έχουν εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ θα έχουν όφελος από 22 ευρώ το οποίο φθάνει έως και τα 676 ευρώ για εισόδημα 30.000 ευρώ. Για παράδειγμα δημόσιος υπάλληλος με καθαρό ετήσιο εισόδημα 16.000 ευρώ θα έχει ετήσιο όφελος 88 ευρώ ενώ για εισόδημα 20.000 ευρώ το κέρδος ανεβαίνει στα 176 ευρώ.