THEPOWERGAME
Το τελευταίο τρίμηνο του έτους οι μεταβιβάσεις ακινήτων κυρίως μέσω γονικών παροχών και δωρεών εκτοξεύτηκαν στα ύψη. Η αιτία είναι η αύξηση του αφορολόγητου ορίου από τα 150.000 ευρώ στα 800.000 ευρώ. Ωστόσο, δεν είναι μόνο οι αγοραπωλησίες ακινήτων που αυξήθηκαν θεματικά.
Αντίστοιχη αύξηση σε σύγκριση με το παρελθόν καταγράφουν και οι μεταβιβάσεις μετοχών εταιρειών σε οικογενειακές επιχειρήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, το τελευταίο διάστημα εκατοντάδες επιχειρηματίες μεταβίβασαν μεγάλα πακέτα μετοχών μικρών αλλά και πολύ μεγάλων ακόμα και εισηγμένων, στα παιδιά τους.
Μάλιστα το ποσό των 800.000 ευρώ μπορεί να διπλασιαστεί ακόμα και να τριπλασιαστεί. Για παράδειγμα στην περίπτωση που μέτοχοι μίας επιχείρησης είναι ο πατέρας, η μητέρα και ο παππούς του παιδιού, μπορεί αφορολόγητα να λάβει μετοχές αξίας 2,4 εκατ. ευρώ. Δηλαδή 800.000 ευρώ από τον κάθε ένα. Με το πρόσφατο νόμο ουσιαστικά έχει μηδενισθεί ο φόρος για γονικές παροχές και δωρεές έως 800.000 ευρώ για την πρώτη κατηγορία. Στην κατηγορία αυτή υπάγονται ο/η σύζυγος του φορολογούμενου ή το πρόσωπο που έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης με τον φορολογούμενο, οι κατιόντες πρώτου βαθμού δηλαδή, τα παιδιά από νόμιμο γάμο, παιδιά χωρίς γάμο έναντι της μητέρας, παιδιά αναγνωρισθέντα εκούσια ή δικαστικά έναντι του πατέρα, νομιμοποιηθέντα με επιγενόμενο γάμο ή δικαστικά έναντι και των δύο γονέων. Επίσης στην κατηγορία αυτή ανήκουν οι κατιόντες εξ αίματος δεύτερου βαθμού (εγγονοί) και οι ανιόντες εξ αίματος πρώτου βαθμού (γονείς).
Σημειώνεται ότι μέχρι πρότινος, για το ποσό πλέον των 150.000 μέχρι 300.000ευρώ επιβαλλόταν φόρος 1%, από 300.000 μέχρι 600.000 ευρώ επιβαλλόταν φόρος 5% και για κάθε επιπλέον ποσό 10%. Για τον υπολογισμό της αξίας των μη εισηγμένων στο Χρηματιστήριο μετοχών, λαμβάνονται υπόψη τα αποτελέσματα των τελευταίων πέντε ετών πριν από τη μεταβίβαση και την απόδοση των ιδίων κεφαλαίων. Συνεπώς, στην περίπτωση της δωρεάς μετοχών με αξία άνω των 150.000 ευρώ (και έως τις 800.000) η δωρεά απαλλάσσεται από τον φόρο.
Αυτό που πρέπει να ξέρουν όσοι δωρίζουν χρηματικά ποσά είναι ότι θα πρέπει να γίνονται μέσω πιστωτικών ιδρυμάτων και σε κάθε περίπτωση να είναι δηλωμένα στην εφορία. Δηλαδή, θα πρέπει να δικαιολογούν το «πόθεν έσχες», αποδεικνύοντας στην εφορία ότι όλα έχουν γίνει σύννομα.
Οι βαθμοί συγγένειας για την Εφορία
- Στην Α’ κατηγορία υπάγονται: ο/η σύζυγος του φορολογούμενου ή το πρόσωπο που έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης με τον φορολογούμενο, οι κατιόντες πρώτου βαθμού δηλαδή, τα παιδιά από νόμιμο γάμο, παιδιά χωρίς γάμο έναντι της μητέρας, παιδιά αναγνωρισθέντα εκούσια ή δικαστικά έναντι του πατέρα, νομιμοποιηθέντα με επιγενόμενο γάμο ή δικαστικά έναντι και των δύο γονέων. Επίσης στην κατηγορία αυτή ανήκουν οι κατιόντες εξ αίματος δεύτερου βαθμού (εγγονοί) και οι ανιόντες εξ αίματος πρώτου βαθμού (γονείς).
- Στη Β’ κατηγορία υπάγονται: οι κατιόντες εξ αίματος τρίτου και επόμενων βαθμών, οι ανιόντες εξ αίματος δεύτερου και επομένων βαθμών, οι αδελφοί (αμφιθαλείς ή ετεροθαλείς), οι συγγενείς εξ αίματος τρίτου βαθμού εκ πλαγίου, οι πατριοί και οι μητριές, τα τέκνα από προηγούμενο γάμο του συζύγου, τα τέκνα εξ αγχιστείας (γαμπροί – νύφες), οι ανιόντες εξ αγχιστείας (πεθεροί – πεθερές).
- Στην κατηγορία Γ’ υπάγεται οποιοσδήποτε άλλος εξ αίματος ή εξ αγχιστείας συγγενής του κληρονομούμενου.