THEPOWERGAME
Στα τέλη Ιουνίου θα πρέπει να καταβάλλουν την πρώτη δόση της επιστρεπτέας προκαταβολής οι 800.000 επιχειρήσεις που είχαν λάβει συνολικά 8,3 δισ. ευρώ.
Το ποσό που πρέπει να επιστρέψουν υπολογίζεται σε περίπου 3 δισ. ευρώ, ενώ όσοι, με βάση τη νέα απόφαση του υπουργείου Οικονομικών επιθυμούν μπορούν να πληρώσουν εφάπαξ το ποσό που τους αναλογεί μέχρι τα τέλη Μαρτίου τυγχάνοντας και της επιπλέον έκπτωση 15%.
Βέβαια, μετά την εξάμηνη παράταση που αποφάσισε το υπουργείο Οικονομικών, ελάχιστοι είναι αυτοί που θα σπεύσουν να εξοφλήσουν εφάπαξ το ποσό που οφείλουν, καθώς ουδείς πλέον αποκλείει ότι η επιστρεπτέα προκαταβολή μπορεί να γίνει στο σύνολο της μη επιστρεπτέα, κάτι άλλωστε που επιτρέπει το προσωρινό πλαίσιο της Ε.Ε.
Μάλιστα, κύκλοι της αγοράς αναφέρουν ότι όσο θα πλησιάζουμε στις εκλογές και με την οικονομία ακόμα να βρίσκεται σε μία μετέωρη κατάσταση μεταξύ πανδημίας και ενεργειακής κρίσης, η κυβέρνηση είναι εξαιρετικά πιθανό να «χαρίσει» τα 3 δισ. ευρώ σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.
Πάντως με βάση τη νέα απόφαση:
1. Οι επιχειρήσεις που έχουν πτώση τζίρου άνω του 70% και καταγράφουν ζημιές προ φόρων θα πρέπει να επιστρέψουν το 25% του κρατικού δανείου. Ωστόσο, εφόσον πληρώσουν εφάπαξ θα επιστρέψουν το 21,25% του δανείου. Για παράδειγμα στην περίπτωση που κάποιος έλαβε 200.000 θα επιστρέψει 50.000 ευρώ. Στην περίπτωση που πληρώσει εφάπαξ θα επιστρέψει 42.500 ευρώ. Δηλαδή θα επιστρέψει το 21,25% του κρατικού δανείου. Αυτό σημαίνει ότι το μη επιστρεπτέο ποσό διαμορφώνεται στο 78,75% Βέβαια, έχει τη δυνατότητα να επιστρέψει τα 50.000 ευρώ σε 60 δόσεις με επιτόκιο 0,94%.
2. Οι επιχειρήσεις με πτώση τζίρου 30% έως 70% και πτώση ακαθαρίστων εσόδων το 2020 προς το 2019, θα επιστρέψουν το 33% του κρατικού δανείου. Στην περίπτωση που επιχείρηση έλαβε 100.000 ευρώ θα επιστρέψει 33.000 ευρώ ενώ εφόσον αποπληρώσει το δάνειο εφάπαξ το ποσό περιορίζεται στα 28.050. Δηλαδή, το μη επιστρεπτέο ποσό αυξάνεται στο 71,95%
3. Όλες οι υπόλοιπες επιχειρήσεις και για τους επτά κύκλους θα επιστρέψουν το 50% του κρατικού δανείου. Στην περίπτωση που επιχείρηση έλαβε 50.000 θα επιστρέψει 25.000 ευρώ. Εφόσον πληρώσει σε μία δόση θα δώσει στο ελληνικό δημόσιο 21.250 ευρώ. Δηλαδή, το μη επιστρεπτέο ποσό αυξάνεται στο 57,5%.
Παράλληλα το οικονομικό επιτελείο αποφάσισε να παρατείνει και το πρόγραμμα των παγίων δαπανών. Μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου είχαν συμψηφιστεί φόροι και εισφορές ύψους 300 εκατ. ευρώ, ενώ μέχρι το τέλος του έτους δηλαδή, και τον Δεκέμβριο υπολογίζεται ότι θα συμψηφιστούν υποχρεώσεις που ανέρχονται σε 50 εκατ. ευρώ.
Με βάση τα ανωτέρω δεδομένα ένα ποσό της τάξης των 100 εκατ. ευρώ περίπου θα χρησιμοποιηθεί από τις υπόχρεες επιχειρήσεις μέχρι τα τέλη Ιουνίου.
Σήμερα, με βάση τα στοιχεία το μεγαλύτερο τμήμα από το κουπόνι του προγράμματος επιδότησης παγίων δαπανών κατευθύνεται για την πληρωμή ασφαλιστικών εισφορών, ενώ το υπόλοιπο για την αποπληρωμή φορολογικών υποχρεώσεων που δημιουργήθηκαν.
Συγκεκριμένα, από τα περίπου 450 εκατ. ευρώ οι 31.000 επιχειρήσεις αποφάσισαν ότι περίπου τα 240 εκατ. ευρώ θα τα χρησιμοποιήσουν για την πληρωμή ασφαλιστικών εισφορών και τα 210 εκατ. ευρώ για φορολογικές υποχρεώσεις.
Στο μεταξύ οι λογιστές και οι φοροτεχνικοί πιέζουν την κυβέρνηση για παράταση δυο μηνών για την υποβολή χειρόγραφων και ηλεκτρονικών τροποποιητικών δηλώσεων που αφορούν αναδρομικές αποδοχές συνταξιούχων και αγροτικές αποζημιώσεις μετά τα προβλήματα που παρατηρούνται με τις βεβαιώσεις αποδοχών.
Ο εμπορικός και επιχειρηματικός κόσμος ζητά τρίμηνη παράταση στο χρόνο έναρξης αποπληρωμής των χρεών της πανδημίας σε 36-72 δόσεις ενώ πάντα στο τραπέζι βρίσκεται το αίτημα για παράταση της προθεσμίας πληρωμής των τελών κυκλοφορίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες το οικονομικό επιτελείο εξετάζει σοβαρά τα αιτήματα και δεν αποκλείει να δοθούν παρατάσεις στις περιπτώσεις που διαπιστωθεί ότι υπάρχουν πρόβλημα.
Επίσης δεν αποκλείεται να διαγραφεί το πρόστιμο των 100 ευρώ για τροποποιητικές φορολογικές δηλώσεις με αναδρομικά από συντάξεις που υποβάλλονται εκπρόθεσμα αλλά με υπαιτιότητα του φορέα έκδοσης των σχετικών βεβαιώσεων.