THEPOWERGAME
Σχέδιο πάταξης της φοροδιαφυγής και της μείωσης απώλειας εσόδων από μη είσπραξη του ΦΠΑ μέσω νέων «έξυπνων» ταμειακών μηχανών έχει η ΑΑΔΕ. Οι «έξυπνες» ταμειακές μηχανές, σύμφωνα με το Αναθεωρημένο Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΑΑΔΕ, θα περιλαμβάνουν POS, και ανάπτυξη συστήματος παρακολούθησης.
Το πλάνο ολοκλήρωσης του έργου έχει συγκεκριμένη ημερομηνία: Κυριακή 30 Ιουνίου 2024, ή σε περίπου 2,5 χρόνια από σήμερα και έχει ενταχθεί στα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης. Οι ημερομηνίες υπογραμμίζονται καθώς είναι δεσμευτικές για την εκταμίευση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και μέχρι τώρα η κυβέρνηση επιδιώκει να δώσει σε όλους τους τόνους το μήνυμα ότι με τα κονδύλια του Ταμείου δεν …παίζει.
Η πτυχή αυτή αυξάνει τις πιθανότητες τα χρονοδιαγράμματα να τηρηθούν και πράγματι στα μέσα του 2024, ταμειακές μηχανές και POS να είναι «σάρκα μία» με πλήρη καταγραφή όλων των δεδομένων σε πραγματικό χρόνο, με δυνατότητα άμεσης διασταύρωσης από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς.
Την ίδια ώρα, στις κορυφαίες θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε απώλεια εσόδων από τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας εξακολουθεί να βρίσκεται η χώρα μας με τα στοιχεία αυτά να δείχνουν ότι τα κρατικά ταμεία να χάνουν δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο.
Όπως έγραψε χτες το powergame.gr, στα ειδικά χαρακτηριστικά βρίσκεται η πολυπλοκότητα για τη συμμόρφωση στις σχετικές διαδικασίες είσπραξης, δήλωσης και απόδοσης των φόρων, οι συντελεστές και η βάση εφαρμογής των φόρων.
Μέσω της συγκριτικής μελέτης του Tax Foundation αναδεικνύονται τα ειδικά χαρακτηριστικά κάθε χώρας και η Ελλάδα βρίσκεται πολύ χαμηλά στην κατάταξη όσον αφορά τις χώρες της Ευρώπης. Στην κατάταξη με τις χώρες του ΟΟΣΑ, κάτω από την Ελλάδα με χαμηλότερη βαθμολογία βρίσκεται μόνο η Πορτογαλία, η Τσεχία, η Σλοβακία, η Ουγγαρία και η Πολωνία. Να σημειωθεί ότι η χώρα μας βρίσκεται στην 32η θέση.
Όπως δείχνει η μελέτη, στην πρώτη θέση βρίσκεται η Ελβετία που διαθέτει την καλύτερα δομημένη έμμεση φορολογία μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ. Μάλιστα, είναι η ευρωπαϊκή χώρα με τον χαμηλότερο ΦΠΑ στην ήπειρο, με συντελεστή μόλις 7,7%, ενώ η βάση εφαρμογής του καλύπτει το 70% της τελικής κατανάλωσης. Όσον αφορά στην ευκολία εφαρμογής του πλαισίου του ΦΠΑ, η Ελβετία παίρνει την υψηλότερη βαθμολογία καθώς ο μέσος όρος για τις ώρες που απαιτούνται για τις σχετικές διαδικασίες φτάνει τις οκτώ.
Στην άλλη πλευρά του νομίσματος, βρίσκεται η Πολωνία όπου ο συντελεστής της είναι υψηλός και φτάνει το 23%, ενώ έχει περιορισμένη βάση εφαρμογής του ΦΠΑ που μεταφράζεται στο 51% της τελικής κατανάλωσης. Παράλληλα και αναφορικά με την Πολωνία, χρειάζονται περίπου 172 ώρες το χρόνο για τη συμμόρφωση με τις διαδικασίες του.
Ο συντελεστής της Ελλάδας βρίσκεται στο 24% και είναι ένας από τους υψηλότερους στην Ευρώπη. Ωστόσο, το Tax Foundation επικαλούμενο τα στοιχεία του ΟΟΣΑ «δείχνει» ότι ο συντελεστής εφαρμόζεται σε περιορισμένη βάση και ειδικότερα στο 44% της τελικής κατανάλωσης που είναι δείγμα των πολλών εξαιρέσεων. Το πλαίσιο στη χώρα μας απαιτεί περίπου 69 ώρες το χρόνο για συμμόρφωση στις διαδικασίες του και αυτό είναι ένα δείγμα των εξαιρέσεων που προαναφέρθηκαν.
Τα παραπάνω εξηγούν το κενό που δημιουργείται στις εισπράξεις του ΦΠΑ, σύμφωνα με τις ετήσιες Εκθέσεις της Κομισιόν. Την ίδια ώρα όσο πιο περίπλοκο είναι το πλαίσιο, τόσο πιο πολλές είναι και οι ευκαιρίες για να προχωρήσει κάποιος σε φοροδιαφυγή, κάτι που έχει γίνει «παράδοση» στη χώρα μας και το υπουργείο Οικονομικών προσπαθεί με κάθε τρόπο την πατάξει.
Τα στοιχεία της φετινής Έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «μιλούν» και δείχνουν ότι η Ελλάδα και αυτό το χρόνο είχε τη δεύτερη μεγαλύτερη «τρύπα» στις δυνητικές εισπράξεις ΦΠΑ. Αυτό μεταφράζεται στο γεγονός ότι χάθηκαν από τα ταμεία περίπου τα 5,3 δισ. ευρώ παρά το γεγονός ότι η επίδοση της χώρας μας ήταν καλύτερη σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά και παράλληλα σημείωσε βελτίωση σε σύγκριση με τους αρχικούς υπολογισμούς. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι απώλειες από τα προηγούμενα πέντε χρόνια φτάνουν περίπου τα 29 δισ. ευρώ.