THEPOWERGAME
Πρόβα τζενεράλε για την πλήρη κατάργηση του τέλους κινητής τηλεφωνίας αποτελεί η εξαγγελία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ σχετικά με τη μείωση του τέλους από 12% έως 20% που είναι σήμερα στα συμβόλαια κινητής, στο 10% από τις αρχές του έτους.
Η αρχική σκέψη της κυβέρνησης ήταν η πλήρης κατάργηση του τέλους αυτού, αλλά προσέκρουσε στο οικονομικό επιτελείο και στα περιθώρια του δημοσιονομικού χώρου. Ήδη η μείωση αυτή, σε συνδυασμό με την πλήρη κατάργηση του τέλους κινητής τηλεφωνίας για τους νέους κάτω των 29 ετών, κοστίζει στον προϋπολογισμό 68 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί περίπου στο 1/3 του εσόδου του ελληνικού Δημοσίου από το τέλος σε ετήσια βάση .
Πέρυσι, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος το Δημόσιο είχε έσοδα ύψους 208 εκατ. ευρώ από το τέλος κινητής τηλεφωνίας χωρίς σε αυτό να περιλαμβάνεται ο επιβαλλόμενος ΦΠΑ 24%, δηλαδή επιπλέον 50 εκατ. ευρώ.
Για την αγορά τηλεπικοινωνιών, αποτελούσε πάγιο αίτημα η κατάργηση του συγκεκριμένου τέλους κινητής τηλεφωνίας, δεδομένου ότι η χώρα είναι ίσως η μόνη που το αξιοποιούσε σε επίπεδο ΕΕ. Επιπλέον, το θεωρούσε ως ένα επιπλέον εμπόδιο για τη χρήση των κινητών δεδομένων. Και ως ένα βαθμό, ο περιορισμός του από την κυβέρνηση, συνιστά αναγνώριση ότι αυτό συμβαίνει ως ένα βαθμό.
Κατάργηση του τέλους κινητής για τους νέους με ΑΔΤ και ΑΦΜ
Υπενθυμίζεται ότι βάσει του ν. 3775/2009 κάθε λογαριασμός συμβολαίου (ή καρτοσυμβολαίου) επιβαρύνεται με τέλος 12% έως το ύψος των 50 ευρώ, με 15% για το ύψος των 50,01 έως 100 ευρώ, με 18% για λογαριασμό από 100,01 έως 150 ευρώ και 20% για ύψος λογαριασμού άνω των 150,01 ευρώ. Τώρα, μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, ανεξαρτήτως ύψους λογαριασμού κινητής, το τέλος ανέρχεται σε 10%. Για δε τους νέους 29 ετών και κάτω, το τέλος μηδενίζεται.
Το μέτρο αναφέρεται για τους κάτω των 29 ετών, αλλά πρακτικά ισχύει για τα άτομα ηλικίας 18-29 ετών. Σύμφωνα με τη τηλεπικοινωνιακή νομοθεσία, οι κάτω των 18 ετών δεν μπορούν να έχουν το όνομά τους σε σύνδεση συμβολαίου ή καρτοσυμβολαίου. Όσοι κατέχουν τέτοια πακέτα κινητής, το επιτυγχάνουν μέσω του κηδεμόνα τους. Έτσι, στην πράξη το μέτρο απευθύνεται στους νέους ηλικίας 18-29 ετών, οι οποίοι ωστόσο διαθέτουν ΑΦΜ και φυσικά αστυνομική ταυτότητα.
Πάντως, στην κυβέρνηση εξετάζεται το ενδεχόμενο το όριο των 18 ετών να μειωθεί περαιτέρω. Δεν είναι σίγουρο ότι θα συμβεί, αλλά το ενδεχόμενο αυτό είναι ανοικτό. Άλλωστε το μέτρο δεν θα εφαρμοστεί πριν την 01/01/2022, οπότε υπάρχει ακόμη περιθώριο ελιγμών.
Κουπόνι για δωρεάν 50 GB
Το ίδιο ισχύει με το bonus των 50 GB σε κάθε νέο 15-17 ετών. Η τεχνική λύση που θα αποδώσει τα δωρεάν Gigabytes δεν έχει βρεθεί ακόμη, αλλά θεωρείται ότι δεν θα αργήσει. Το πιο πιθανό είναι, σε κάθε νέο 15-17 ετών που έχει ήδη εμβολιαστεί ή θα εμβολιαστεί, να δοθεί ένα «κουπόνι» που θα το εξαργυρώνει στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας με τα δωρεάν 50 GB. Τα δεδομένα αυτά ο δικαιούχος θα μπορεί να τα καταναλώσει σε διάρκεια έως 3 μήνες. Η δράση αναμένεται να χρηματοδοτηθεί από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και συνιστά προτεραιότητα για τη κυβέρνηση, καθώς ολοκληρώνεται μέχρι τέλος του έτους.
Τέλος, το τρίτο μέτρο που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης στην ΔΕΘ, αφορά στην παράταση της αναστολής εφαρμογής του τέλος συνδρομητικής τηλεόρασης μέχρι το τέλος α’ εξαμήνου 2022. Με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία, η αναστολή εφαρμογής του συγκεκριμένου τέλους λήγει στο τέλος Οκτωβρίου 2021.
Με τις κινήσεις αυτές η κυβέρνηση τείνει αναμφιβόλως χείρα βοήθειας προς τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών. Παράλληλα αναμένει να πράξουν το ίδιο και οι επιχειρήσεις του κλάδου, έτσι ώστε να αποκλιμακωθεί περαιτέρω το κόστος χρήσης της κινητής. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) στις επικοινωνίες, τους πρώτους οκτώ μήνες του έτους υποχώρησε κατά 1,49% όταν ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή την ίδια περίοδο διευρύνθηκε κατά 1,33%. Η υποχώρηση του ΔΤΚ στις επικοινωνίες για το 2021 ήταν η υψηλότερη που παρατηρήθηκε σε όλους τους επιμέρους ΔΤΚ που καταρτίζει η ΕΛΣΤΑΤ.