THEPOWERGAME
Να εξασφαλίσει έσοδα επιθυμεί η Κυβέρνηση και αυτήν της την προσπάθεια την εντείνει με φοροελέγχους κυρίως στις νησιωτικές περιοχές την ώρα μάλιστα που κορυφώνεται η τουριστική σεζόν και ο προϋπολογισμός πρέπει να βρει τα αναγκαία έσοδα.
Παράλληλα οι αρχές επιδιώκουν να εμπεδώσουν όρους συμμόρφωσης των επαγγελματιών της εστίασης με τα όσα ισχύουν λόγω covid – 19, με αποτέλεσμα να προξενούν συχνά αντιδράσεις για πρόστιμα και ποινές που επιβάλλουν.
Από τη μια η φορολογική διοίκηση αλλά και οι υγειονομικές αρχές προσπαθούν με ελέγχους και πρόστιμα να επιβάλλουν όρους νομιμότητας στη λειτουργία των επιχειρήσεων κι από την άλλη οι επαγγελματίες της εστίασης να εξασφαλίσουν την βιωσιμότητα των επιχειρήσεών τους, σε μια περίοδο που μετά από μήνες απραξίας προσπαθούν να βγάλουν «τα σπασμένα» μηνών.
Σύμφωνα με επαγγελματίες καταγράφεται σε κάποιες περιπτώσεις υποβάλλον ζήλος των αρχών που επιβάλλουν βαριά πρόστιμα και «λουκέτα».
Βέβαια από την άλλη οι αρχές και ειδικά η αστυνομία που καλείται να φέρει ένα τεράστιο βάρος ελέγχων προσπαθεί να τηρήσει μια νομοθεσία που έχει δυσκολίες εφαρμογής αλλά και να διασφαλίσει ότι δε θα υπάρξουν lockdown που θα είναι καταστροφικά για όλους.
Τα λουκέτα
Στο μεταξύ φουντώνουν οι έλεγχοι ένεκα κορύφωσης της τουριστικής σεζόν. Μάλιστα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και έως το τέλος του 2021 θα πρέπει να έχουν διενεργηθεί 46.720 επιτόπιοι έλεγχοι από τους οποίους 30.000 από τις Δ.Ο.Υ, 10.000 σε στοχευμένες γεωγραφικές περιοχές ή κλάδους επιτηδευματιών ή σε στοχευμένους ΑΦΜ επιχειρήσεων ή επιτηδευματιών από τις Υ.Ε.Δ.Δ.Ε, 6.000 από τις Υ.Ε.Δ.Δ.Ε καθώς και 720 στοχευμένοι επιτόπιοι έλεγχοι σε τομείς επιχειρηματικής δραστηριότητας που παρουσιάζουν αυξημένους κινδύνους φοροδιαφυγής και κλοπής και απάτης.
Πέραν των 46.720 επιτόπιων φορολογικών ελέγχων, η ΑΑΔΕ έχει προγραμματίσει τη διενέργεια 23.000 πλήρων και μερικών φορολογικών ελέγχων από το Κ.Ε.ΦΟ.ΜΕ.Π., το Κ.Ε.ΜΕ.ΕΠ. και τις ΔΟΥ βάσει κριτηρίων ανάλυσης κινδύνων και με τη χρήση δεδομένων από εσωτερικές και εξωτερικές πηγές πληροφόρησης που είναι διαθέσιμες ηλεκτρονικά στην ΑΑΔΕ.
Ήδη στο κλείσιμο επτά επιχειρήσεων έχουν προχωρήσει στη Μύκονο οι ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, μέσα σε λίγα 24ώρα, διαπιστώνοντας περιπτώσεις φοροδιαφυγής.
Οι υποθέσεις αφορούν σε επιχειρηματίες που φέρεται να εισέπρατταν από τους καταναλωτές τον ΦΠΑ, ενώ δεν το απέδιδαν στο Δημόσιο.
Οι τεχνικές αυτές, όπως αναφέρουν στελέχη της ΑΑΔΕ, αφορούν, μεταξύ άλλων:
– Την έκδοση και παράδοση στους πελάτες των γνωστών Δελτίων Παραγγελίας, το απόκομμα των οποίων μοιάζει με απόδειξη, αλλά δεν είναι.
Έτσι, εισπράττουν το ποσό του λογαριασμού, χωρίς να καταχωρείται αυτό στον φορολογικό μηχανισμό τους.
Κάποιοι πληρώνονται με κάρτα, δηλαδή η πληρωμή φαίνεται στον τραπεζικό λογαριασμό της επιχείρησής τους, αλλά δεν κόβουν στη συνέχεια απόδειξη.
– Την εγκατάσταση παράνομου λογισμικού στον φορολογικό μηχανισμό, μέσω του οποίου καταφέρνουν να εκδίδουν κανονικά απόδειξη, αλλά αυτό το ποσό να εξαφανίζεται από τα έσοδα της ημέρας και να μην φαίνεται στην εφορία.