THEPOWERGAME
Στο 42,30%, από 27,34% σήμερα, θα αυξηθεί το ποσοστό της Reggeborgh στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ μετά την αύξηση κεφαλαίου στην περίπτωση που δεν συμμετάσχει η Greenhill Investments των κ.κ. Δημ. Μπάκου και Γ. Καϋμενάκη.
Το ποσοστό της Greenhill, που δεν έχει δεσμευτεί μέχρι σήμερα, όπως έχει πράξει η Reggeborgh, για συμμετοχή στην αύξηση κεφαλαίου, θα περιοριστεί στο 20,32% από 25,58% σήμερα.
Η επίσης ολλανδική Atlas, που σήμερα ελέγχει το 9,80% της ΕΛΛΑΚΤΩΡ θα δει το ποσοστό της να μειώνεται στο 7,78% αν δεν ασκήσει πλήρως τα δικαιώματα που της αναλογούν στην αύξηση.
Στο ενημερωτικό δελτίο για την αύξηση κεφαλαίου των 120,5 εκατ. ευρώ περιγράφονται εκτενώς και οι ανοικτές δικαστικές υποθέσεις που έχει πλέον η σημερινή διοίκηση με την διοίκηση Αναστ. Καλλιτσάντση.
Πρόκειται για τέσσερις υποθέσεις παροχής σημαντικών χρηματικών ποσών (μέχρι και 510.000 ευρώ) προς συνεργάτες της διοίκησης Καλλιτσάντση τα οποία κατά τη σημερινή διοίκηση δεν θα έπρεπε να χορηγηθούν.
Στις δύο από τις τέσσερις υποθέσεις εμπλέκονται ετερόρρυθμες εταιρείες οι οποίες έχουν πλέον λυθεί. Όπως αναφέρεται «υπό το φως των ανωτέρω εκκρεμοδικιών, υπαγορεύθηκε η μη έγκριση της συνολικής διαχείρισης του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρικής χρήσης 01.01.2020 έως 31.12.2020, τόσο από το παρόν Διοικητικό Συμβούλιο όσο και από την Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων της 22.06.2021».
Από το Φεβρουάριο 2021 βρίσκεται σε εξέλιξη διαχειριστικός έλεγχος που αφορά τις χρήσεις από 2018 έως 2020. Στην παρούσα φάση δε μπορεί να προσδιοριστεί ο ακριβής χρόνος ολοκλήρωσης του ελέγχου.
Η διοίκηση «δεσμεύεται να ενημερώσει το επενδυτικό κοινό σχετικά με το αποτέλεσμα του ελέγχου». Στο ενημερωτικό γίνεται αναφορά στη διαμάχη με την Greenhill Investments και στη μη άσκηση των δικαιωμάτων ψήφου 54.815.876 μετοχών, τα οποία ανήκουν στην εταιρεία Aeolus Investors LLC στην τελευταία γενική συνέλευση. Η διοίκηση θεωρεί πως δεν θα επηρεαστεί το σχέδιο της αύξησης κεφαλαίου.
Η αύξηση κεφαλαίου πραγματοποιείται με καταβολή μετρητών και δικαίωμα προτίμησης υπέρ των υφιστάμενων μετόχων με αναλογία 1,25 νέες μετοχές για κάθε δύο παλαιές και με τιμή διάθεσης τα 0,90 ευρώ. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του ενημερωτικού δελτίου.
Στις 21 Ιουλίου θα ξεκινήσει η περίοδος άσκησης και διαπραγμάτευσης δικαιωμάτων προτίμησης και άσκησης του δικαιώματος προεγγραφής και θα λήξει στις 6 Αυγούστου. Στόχος είναι να διαπραγματεύονται οι νέες μετοχές στο Χ.Α. από τις 11 Αυγούστου.
Που θα διατεθούν τα κεφάλαια της αύξησης
Τα κεφάλαια, ύψους 120,5 εκατ. ευρώ, που θα αντληθούν από την αύξηση θα διατεθούν ως εξής: Τα 98,6 εκατ. για αύξηση κεφαλαίου στην ΑΚΤΩΡ ώστε να αποπληρώσει το ομολογιακό δάνειο των 50 εκατ. που έλαβε πρόσφατα για την κάλυψη βραχυπροθέσμων υποχρεώσεων ή και εξόδων δραστηριοτήτων του εξωτερικού.
Από το ποσό των 50 εκατ. του ομολογιακού μέχρι και σήμερα έχουν χρησιμοποιηθεί από την ΑΚΤΩΡ τα 31,8 εκατ., τα οποία κατανέμονται 10,4 εκατ. προς διεθνή έργα φωτοβολταικών πάρκων (τα κύρια κονδύλια είναι 5,1 εκατ. Αυστραλία, 2,4 εκατ. Αγγλία και 2,4 εκατ. Βραζιλία) και 21,4 εκατ. προς βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις προς προμηθευτές και υπεργολάβους στην ελληνική αγορά.
Από το υπολειπόμενο ποσό 48,6 εκατ. σε συνδυασμό με τα 18,2 εκατ. που παραμένουν αχρησιμοποίητα από το προαναφερθέν ομολογιακό δάνειο τα 34 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για την κάλυψη υποχρεώσεων που απορρέουν από την έξοδό της ΑΚΤΩΡ και των θυγατρικών της (BIOSAR AUSTRALIA PTY LTD, BIOSAR ENERGY (UK) LTD και BIOSAR BRAZIL – ENERGIA RENOVAVEL LTDA) από δραστηριότητες φωτοβολταϊκών εξωτερικού (21 εκατ. Αυστραλία, 5 εκατ. Αγγλία και 8 εκατ. Βραζιλία).
Και ποσό 32,8 εκατ. για την κάλυψη βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων της ΑΚΤΩΡ προς προμηθευτές και υπεργολάβους στην ελληνική αγορά.
Περίπου 20 εκατ. θα επενδυθούν στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ). Μεταξύ άλλων και για τη χρηματοδότηση αναπτυξιακών δαπανών όπως για παράδειγμα μελέτες, άδειες και engineering, στο πλαίσιο των εταιρειών ειδικού σκοπού Enercoplan & Sofrano, οι οποίες έχουν άδειες για την ανάπτυξη αιολικών πάρκων ισχύος έως 496 MW στην κεντρική και νότια Εύβοια, μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου στις προαναφερθείσες εταιρείες ειδικού σκοπού.
Για τα εν λόγω αιολικά υπάρχει συμφωνία με την πορτογαλική EDPR.
Στα 1,62 δισ. ευρώ το ανεκτέλεστο
Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο του κλάδου κατασκευής την 31.12.2020 ανήλθε σε 1,627 δισ. ευρώ εκ των οποίων 1,058 δισ. αφορούν έργα στο εξωτερικό.
Στις 31.03.2021 το ανεκτέλεστο υπόλοιπο ανερχόταν σε 1,524 δισ. ενώ από τότε υπεγράφησαν επιπλέον συμβάσεις ύψους 77 εκατ. ευρώ και έχουν εξασφαλισθεί νέα έργα ύψους 87 εκατ., οι συμβάσεις των οποίων αναμένεται να υπογραφούν, ανεβάζοντας το συνολικό ανεκτέλεστο υπόλοιπο του κλάδου σε 1,688 δισ.