THEPOWERGAME
Αν και η πανδημία εξακολουθεί να βρίσκεται στην πρώτη θέση της παγκόσμιας ατζέντας, ο πλανήτης ήδη συζητά για το νέο μεγάλο στοίχημα που θα πρέπει να κερδίσει η ανθρωπότητα: την περιβαλλοντική κρίση. Οι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι και η κλιματική αλλαγή αναγορεύονται πλέον από τις κυβερνήσεις, τις διοικήσεις των επιχειρήσεων, αλλά και τους ίδιους τους πολίτες ως η μεγαλύτερη πρόκληση της νέας εποχής που ξεκινά.
Άλλωστε, η ίδια η υγειονομική κρίση μας διδάσκει ότι σήμερα -περισσότερο από ποτέ- είναι ανάγκη να διαμορφώσουμε ένα πιο βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης, κάνοντας, μεταξύ άλλων, πράξη την πράσινη μετάβαση στον τομέα της ενέργειας. Οι εκπομπές που σχετίζονται με την ενέργεια αντιπροσωπεύουν πάνω από τα δύο τρίτα των παγκόσμιων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου (GHG), τονίζοντας την ανάγκη για μετάβαση σε μια πιο «πράσινη» κοινωνία.
Σε αυτό τον δρόμο προς τη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, που άλλωστε αποτελεί τη μόνη βιώσιμη επιλογή για τον πλανήτη, η συμμετοχή των ίδιων των επιχειρήσεων είναι κομβική. Τα παραδείγματα εταιρειών που ενώνουν τις δυνάμεις τους στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής είναι πολλά και καθημερινά. Κάποια εξ αυτών δε είναι και ιδιαίτερα φιλόδοξα -έως και εμβληματικά-, λόγω του μεγέθους της αλλαγής που υπόσχονται.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο Όμιλος Vodafone, που από την 1η Ιουλίου διεκδικεί άλλη μια σημαντική «πράσινη» καινοτομία: το Vodafone Green Giga Network, το μεγαλύτερο δίκτυο της Ευρώπης, είναι πλέον καθ’ ολοκληρία «πράσινο». Κάνοντας πράξη ένα μοντέλο ανάπτυξης βασισμένο στη βιωσιμότητα και την αειφορία, από την 1η Ιουλίου το σύνολο των ευρωπαϊκών δραστηριοτήτων της εταιρείας, συμπεριλαμβανομένων των δικτύων κινητής και σταθερής τηλεφωνίας, data center, σημείων λιανικής, γραφείων, τροφοδοτούνται με ηλεκτρική ενέργεια από 100% πιστοποιημένες ανανεώσιμες πηγές, όπως η αιολική ή η ηλιακή.
Στρατηγικός στόχος του Ομίλου είναι ο μηδενισμός των εκπομπών ισοδύναμου διοξειδίου του άνθρακα (CO2e) που προέρχονται από την λειτουργία της Vodafone έως το 2030, διευρύνοντάς τον σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της εταιρείας έως το 2040. Στόχος που ευθυγραμμίζεται με τον εταιρικό σκοπό της Vodafone να συμβάλλει ενεργά, λειτουργώντας ως καταλύτης αλλαγής για ένα «πράσινο» μέλλον, μέσα από την συνεργασία ανθρώπου και τεχνολογίας.
Η Ελλάδα έχει σημαντικό ρόλο στα «πράσινα» πλάνα της Vodafone, με την εταιρεία να επιταχύνει τον βηματισμό της προς ένα βιώσιμο μέλλον για όλους. Έτσι, στη χώρα μας ο στόχος της τροφοδοσίας του συνόλου του δικτύου με ηλεκτρική ενέργεια που προέρχεται από 100% πιστοποιημένες ανανεώσιμες πηγές έχει επιτευχθεί ήδη από τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους.
Η Vodafone Ελλάδος μειώνει συστηματικά τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις σε όλο το φάσμα της λειτουργίας της, από τον σχεδιασμό και την παραγωγή των προϊόντων και υπηρεσιών που προωθεί στην αγορά, μέχρι τη χρήση και την απόρριψη από τους πελάτες της. Δεν είναι τυχαίο ότι έχει καταφέρει την περίοδο 2019-2020 να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου του πεδίου 2 σε ποσοστό μεγαλύτερο του 70%, σε σύγκριση με τις αντίστοιχες τιμές του 2018-2019.
Μια από τις πράσινες καινοτομίες είναι τα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας στους Σταθμούς Βάσης, με παράλληλη αποτροπή εκπομπής 170.000 τόνων CO2e τα τελευταία 5 χρόνια. Αλλά και στην καρδιά των εγκαταστάσεών της -ΜΤΧs, Data centers, κτήρια γραφείων- η εταιρεία γράφει «πράσινη ιστορία», έχοντας πετύχει εξοικονόμηση ενέργειας της τάξης των 60 GWh την τελευταία 5ετία, μέσα από «έξυπνες» πολιτικές στις εγκαταστάσεις της.
Η «πράσινη» ατζέντα της Vodafone στην Ελλάδα περιλαμβάνει πρόγραμμα μείωσης των παραγόμενων αποβλήτων, ενώ με την κατάργηση του πλαστικού στα κτήρια και τα καταστήματα εξοικονομούνται πάνω από 450.000 τεμάχια πλαστικής σακούλας και 1,5 εκατ. πλαστικά ποτήρια ετησίως.
Ταυτόχρονα, η Vodafone υλοποιεί πρόγραμμα ανακύκλωσης συσκευών και αξεσουάρ τηλεφωνίας, στο πλαίσιο του οποίου έχουν ανακυκλωθεί πάνω από 850.000 κινητά και άλλες συσκευές. Σε βάθος δεκαετίας, από τις ποσότητες που έχουν συλλεχθεί η Vodafone θα έχει συμβάλει στην αποτροπή εκπομπής 52 τόνων CO2e, αλλά και στην αποτροπή απόρριψης 19 κιλών τοξικών μετάλλων σε χωματερές. Στο μεταξύ, η εταιρεία προάγει την ηλεκτροκίνηση στην Ελλάδα, έχοντας δημιουργήσει έναν μεγάλο «πράσινο» εταιρικό στόλο οχημάτων και ίσως το μεγαλύτερο δίκτυο ηλεκτρικής φόρτισης στο εταιρικό περιβάλλον της χώρας.
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το 2020 η Vodafone μείωσε τις συνολικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου πεδίου εφαρμογής 1 και 2 κατά 30% ετησίως, σε 1,37 εκατομμύρια τόνους CO2e (ισοδύναμο διοξειδίου του άνθρακα). Είναι εντυπωσιακό ότι ο Όμιλος διατήρησε σταθερή την χρήση ενέργειας το 2020, παρά την αύξηση κατά 47% από έτος σε έτος στην κίνηση δεδομένων κινητής τηλεφωνίας κατά την ίδια περίοδο.
Αυτό οφείλεται στην αυξημένη χρήση ενεργειακά αποδοτικότερης τεχνολογίας και ανάλυσης δεδομένων για την κινητή, συμπεριλαμβανομένου του M-MIMO που είναι έως και 70% αποδοτικότερο από το 4G. Πανευρωπαϊκά το 2020 η Vodafone επένδυσε 65 εκατ. ευρώ για έργα ενεργειακής απόδοσης και επιτόπιας παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας, συμβάλλοντας σε ετήσια εξοικονόμηση ενέργειας 135GWh.
Ο Όμιλος Vodafone δεσμεύεται να ενδυναμώνει σταδιακά το αποτύπωμά του στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής, γνωρίζοντας ότι «τη γη δεν την κληρονομήσαμε από τους προγόνους μας, αλλά τη δανειζόμαστε από τα παιδιά μας».