Ένα επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 208 εκατ. ευρώ, υλοποιεί η ΕΥΑΘ ΑΕ, η οποία αφού κατάφερε μέσω της σύμβαση ΡΡΑ να τιθασέψει την άνοδο του ενεργειακού κόστους, εμφάνισε το 2024, καθαρά κέρδη 5,9 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 315%, έναντι των ισχνών κερδών των 1,4 εκατ. ευρώ του 2023 και της ανεπανάληπτης στα χρονικά της, ζημίας του 2022.
Στη γενική συνέλευση των μετόχων, της 22ας Μαΐου 2025, η διοίκηση της Εταιρείας, που ελέγχεται μετοχικά από το Ελληνικό Δημόσιο, θα προτείνει τη διανομή μερίσματος 0,055 ευρώ/μετοχή, διπλάσιο του περυσινού (σ.σ. 0,0276 ευρώ), επιλέγοντας να κρατήσει μία συντηρητική πολιτική καθώς η εκτέλεση μεγάλου επενδυτικού προγράμματος και η σχεδιαζόμενη, από την Πολιτεία, απορρόφηση ΔΕΥΑ άλλων Δήμων, απαιτεί προσεκτική διαχείριση πόρων, παρότι δεν τη βαρύνει ούτε 1 ευρώ τραπεζικού δανεισμού, έχει ταμειακά διαθέσιμα 62,166 εκατ. ευρώ και ίδια κεφάλαια που ξεπερνούν τα 186 εκατ. Ευρώ.
Η Εταιρεία, που συνεχίζει να παρέχει υπηρεσίες με τις τιμές που ίσχυσαν από την τιμολογιακή πολιτική που έληξε το 2023, πρόκειται στο επόμενο διάστημα να συμβασιοποιήσει έργα ύδρευσης, αποχέτευσης και αναβάθμισης των ψηφιακών της λειτουργιών, ύψους 52,7 εκατ. ευρώ, ενώ στις 5 Μάϊου, υπογράφει το πολύ σημαντικό έργο προμήθειας «έξυπνων υδρομετρητών», ύψους 49,6 εκατ. ευρώ.
Το 2027, ολοκλήρωση της Φάσης Α2 του Διυλιστηρίου Νερού
Στα μεγάλα έργα της “ΕΥΑΘ ΑΕ”, όπως είπε ο CEO, Άνθιμος Αμανατίδης κατά την εκδήλωση ενημέρωσης αναλυτών, είναι το έργο επέκτασης του Διυλιστηρίου Νερού (ΕΕΝΘ) Φάση Α2, το οποίο μετά από παράταση που δόθηκε, θα ολοκληρωθεί το 2027. Το συγκεκριμένο έργο, ύψους προϋπολογισμού 21,7 εκατ. Ευρώ, θα συμβάλλει στην αύξηση του κύκλου εργασιών της Εταιρείας έως και κατά 40%, καθώς η εισηγμένη θα μπορεί να εφοδιάζει νέους πελάτες, όπως τη Δ.Ε. Μυγδομίας, το μεγάλο Δήμο Θερμαϊκού αλλά και το νέο Παιδιατρικό Νοσοκομείο στο Φίλυρο.
Δεν κινδυνεύει να διψάσει η Θεσσαλονίκη
Όπως είπε ο πρόεδρος της Εταιρείας, καθηγητής ´Άγις Παπαδόπουλος, οι επενδύσεις που σχεδιάζονται και υλοποιούνται από την ΕΥΑΘ, στοχεύουν στην εξασφάλιση της βιωσιμότητας της επιχείρησης, μέσω της διατήρησης των υδάτινων πόρων. Η “ΕΥΑΘ ΑΕ”, προμηθεύει με νερό περίπου 1,3 εκατομμύρια άτομα και θα συνεχίσει να το κάνει, αν και οι επιχειρήσεις βρίσκονται σε εποχή αβεβαιότητας.
Όπως μάλιστα τονίσθηκε, η Θεσσαλονίκη για την επόμενη πενταετία δεν θα αντιμετωπίσει προβλήματα έλλειψης νερού, παρότι τα νερά του ποταμού Αλιάκμονα, λόγω της κλιματικής αλλαγής, έχουν μειωθεί κατά τι.
Η Εταιρεία, περιμένει την ολοκλήρωση της νομοθετικής πρωτοβουλίας της κυβέρνησης, για να εντάξει στα δίκτυά της τις περιοχές των Δήμων Θερμαϊκού, Πυλαίας-Χορτιάτη, Χαλκηδόνας και τη Δ.Ε. Μυγδονίας, ενώ το 2024, υπογράφηκαν 2.000 νέες συνδέσεις ύδρευσης και 1.000 νέες συμβάσεις αποχέτευσης, με την κατανάλωση να αυξάνεται κατά 1 εκατ. κυβικά νερού.
Στο «ακουστικό» της ΡΑΑΕΥ για αύξηση στα τιμολόγια
Η εταιρεία, κατά τα προηγούμενα έτη είχε να αντιμετωπίσει σημαντικά αυξημένα κόστη, όταν η πρότασή της για αύξηση των τιμών νερού, δεν εγκρίθηκε από το ΥΠΕΝ. Πλέον οι συζητήσεις διεξάγονται με τη ΡΑΑΕΥ, η οποία και θα καθορίσει τελικώς το κόστος ανάκτησης για την ΕΥΑΘ.
Αύξηση διασποράς με placement
Κατά την ενημέρωση των οικονομικών αναλυτών, ο κ. Αμανατίδης δήλωσε ότι πράγματι το ποσοστό διασποράς της μετοχής της Εταιρείας, στην κεφαλαιαγορά, είναι μικρότερο από αυτό που ορίζει ο νόμος για εταιρείες με την κεφαλαιοποίησή της, οπότε στο επόμενο διάστημα, μετοχικό πακέτο περίπου 5%, θα διατεθεί από το Υπερταμείο με placement.
Σε ό,τι αφορά την κριτική που ασκήθηκε, για τη σχετικά συντηρητική μερισματική πολιτική που ακολουθεί η Εταιρεία, η οποία αν και κερδοφόρος, δεν εμφανίζει τα υψηλά κέρδη της περιόδου 2011-2019, ο CFO της εισηγμένης, Δημήτρης Αλεξανδρής, όπως και οι επικεφαλής της “ΕΥΑΘ ΑΕ”, επισήμαναν, ότι στην περίοδο των μνημονίων, αφ’ ενός το κόστος ενέργειας ήταν πολύ χαμηλότερο, κάτω του μισού και, αφ’ ετέρου, οι αμοιβές των εργαζομένων είχαν μειωθεί σχεδόν κατά 40% ενώ είχαν παγώσει και οι επενδύσεις σε έργα.
Να σημειωθεί, όπως ήδη ανακοινώθηκε, ότι το 2024 ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 85,5 εκατ. ευρώ(+4,5%), τα ΕΒΙΤDA σε 12,6 εκατ. (+54,33%), τα κέρδη προ φόρων στα 8,4 εκατ. (+195%) και τα κέρδη ανά μετοχή, στα 0,16ευρώ, έναντι 0,04 ευρώ, πέρυσι.
´Όπως αναφέρθηκε, η Εταιρεία έχει σε εξέλιξη έργα 150 εκατ. ευρώ. Μέσα στο 2025 θα ολοκληρωθούν έργα 46 εκατ. που αφορούν στην αναβάθμιση του Βιολογικού (ΕΕΛΘ), στα έργα σύνδεσης δικτύων χαμηλών περιοχών (Κ16) και στην προμήθεια και εγκατάσταση του SCADA αποχέτευσης.
Στα εκτελούμενα έργα είναι η αναβάθμιση του Βιολογικού Αίνεια, που θα ολοκληρωθεί το 2027, ενώ του χρόνου θα ολοκληρωθούν έργα 5 εκατ. σε ανακαινίσεις δικτύου, στο πλαίσιο της συμφωνίας για την ενίσχυση του υδαταγωγού της Αραβησσού.