Με μηδενικό τραπεζικό δανεισμό, η Akrolithos ABEE έχει σταδιακά θέσει σε υλοποίηση ένα επενδυτικό πρόγραμμα περίπου 10 εκατ. ευρώ, το οποίο θα την φέρει πλησιέστερα στην αγορά της Αττικής, αλλά και των νησιών, ενώ παράλληλα επεκτείνει το βιομηχανικό της συγκρότημα στα Κηπιά Καβάλας και εισέρχεται σε μία νέα γι’ αυτήν αγορά, των κεραμικιών πλακιδίων.
Όταν το 1979, ο οικονομολόγος Γιώργος Χατζησάββας, σε ηλικία 24 ετών, ξεκινούσε στο χωριό του, το Χρυσόκαστρο, και στην οικογενειακή αποθηκούλα των 46 τ.μ., την επιχειρηματική του δραστηριότητα, δεν μπορούσε να φανταστεί ότι σήμερα το βιομηχανικό συγκρότημα της Akrolithos θα εκτεινόταν σε μία έκταση 200 στρεμμάτων, με 14.000 τ.μ. στεγασμένων χώρων και με την εταιρεία του να εξάγει από τις ΗΠΑ, έως την Κίνα, τις χώρες του Κόλπου , τις αγορές της Ευρώπης, μέχρι και τη μακρινή Αυστραλία, που είναι και η πρώτη διεθνής αγορά για την Καβαλιώτικη εξαγωγική βιομηχανία.

Ο πρόεδρος Γιώργος Χατζησάββας με τον CEO της Akrolithos, Γιάννη Χατζησάββα © Powergame.gr
Η πέτρα που γίνεται χρυσάφι
Η Αkrolithos έχει βασίσει την ανάπτυξή της στο σχιστόλιθο Παγγαίου Καβάλας, το φυσικό πέτρωμα που για την εταιρεία αλλά και την οικονομία της περιοχής, έχει αποδειχθεί χρυσάφι. Με κύριο αντικείμενο την κοπή, μορφοποίηση και τελική επεξεργασία λίθων και το λιανικό και χονδρικό εμπόριο φυσικών πετρωμάτων και συναφών ειδών, η Εταιρεία, που διαχρονικά επενδύει στην ανάπτυξή της, έχει ξεκινήσει ένα ακόμη επενδυτικό πρόγραμμα, που βασίζεται τόσο στην επέκταση της παραγωγής, όσο και στην εμπορική της διείσδυση στην αγορά της πρωτεύουσας.
H κάθοδος στην αγορά της πρωτεύουσας
Όπως είπε ο ιδρυτής της εταιρείας και πρόεδρος δ.σ. , Γιώργος Χατζησάββας, πριν από δύο εβδομάδες άνοιξε το show room της Akrolithos, σε μισθωμένες εγκαταστάσεις 350 τ.μ. στο Μαρούσι, επί της Λεωφόρου Κηφισίας 78, κίνηση που ουσιαστικά αποτελεί το πρώτο βήμα για την ανάπτυξή της στην αγορά της Αττικής και των νησιών, αφού η Εταιρεία αγόρασε στην Λεωφόρο Βάρης – Κορωπίου, έκταση 10 στρεμμάτων με κτίριο 1.000 τ.μ., επενδύοντας για την απόκτηση του ακινήτου 3 εκατ. ευρώ. Στην έκταση αυτήν πρόκειται να κατασκευαστεί ακόμη ένα κτίριο, τουλάχιστον 2.000 τ.μ. το οποίο θα συνδεθεί με το υφιστάμενο που και αυτό θα αναβαθμιστεί. Στο μεγαλύτερο κτίριο θα δημιουργηθεί έκθεση και αποθήκες για προϊόντα από φυσικά πετρώματα και στο μικρότερο έκθεση και αποθήκη για κεραμικά πλακίδια, τα οποία θα εισάγει και θα εμπορεύεται η Εταιρεία.
«Δεν βιαζόμαστε, θα πάμε με προσεκτικές ενέργειες στην αγορά της Αθήνας», δήλωσε ο κ. Χατζησάββας, τον οποίο πλέον υποστηρίζουν πολύ ενεργά τα δύο του παιδιά, ο οικονομολόγος Γιάννης Χατζησάββας, διευθύνων σύμβουλος της Εταιρείας, και η Ευφροσύνη Χατζησάββα, αρχιτέκτων, εμπορική διευθύντρια και υπεύθυνη του καταστήματος στο Μαρούσι.

© Akrolithos
Επενδύσεις στο παραγωγικό συγκρότημα
Παράλληλα με την κάθοδο στην Αθήνα, η Akrolithos ΑΒΕΕ υλοποιεί στο πλαίσιο του αναπτυξιακού ν.4887/2022, συνολική επένδυση 2,4 εκατ. Ευρώ, που αφορά σειρά έργων. Συγκεκριμένα, κατασκευάζει νέα μονάδα παραγωγής των πολύ δημοφιλών προϊόντων της σειράς Rock Face, επενδύοντας σε κτιριακά και μηχανήματα 720.000 ευρώ, ενώ επιπλέον 830.000 ευρώ απορροφά η δημιουργία της νέας εγκατάστασης για τα κεραμικά πλακίδια. Επίσης, 265.000 ευρώ θα διατεθούν για την προμήθεια ηλεκτροκίνητων κλαρκ( ανυψωτικών μηχανημάτων).
Να σημειωθεί ότι με τα ηλεκτροκίνητα κλαρκ, η Akrolithos θα γίνει στο 100% ενεργειακά αυτόνομη, αφού σήμερα, το 99% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνει παράγεται από το φ/β πάρκο που εγκαταστήσει στο βιομηχανικό της συγκρότημα.
Η Αkrolithos κατόρθωσε να επιβιώσει της οικονομικής κρίσης, επειδή ξανοίχτηκε στη διεθνή αγορά, επενδύοντας συνεχώς σε νέα προϊόντα, σε ποιοτικές βελτιώσεις στην παραγωγή, στις παρεχόμενες υπηρεσίες.

© Akrolithos
Πωλήσεις και εξαγωγές
Το 2024 ο κύκλος εργασιών της Εταιρείας ανήλθε σε 17,4 εκατ. Ευρώ, έναντι 16,5 εκατ. της προηγούμενης χρονιάς, με το 70% να αφορά εξαγωγές και το υπόλοιπο ποσοστό πωλήσεις στην εσωτερική αγορά. Το 2023 τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν σε 5,2 εκατ. ευρώ. Ο στόχος της διοίκησης για το 2025 είναι αύξηση πωλήσεων κατά 10% σε σχέση με το 2024.
Η Εταιρεία έχει ξεχωριστό χώρο τις εγκαταστάσεις, στον οποίο και εκθέτει τα πάμπολα βραβεία που της έχουν απονεμηθεί, διακρίσεις που κερδήθηκαν έπειτα από επίμονη προσπάθεια.
Η Αkrolithos ξεκίνησε το 1979 ως ατομική επιχείρηση Γεώργιος Χατζησάββας. Το 1985 μεταφέρθηκε στην περιοχή που βρίσκεται και σήμερα, σε έκταση 13 στρεμμάτων, και άρχισε να αναπτύσσεται, απευθυνόμενη όμως κυρίως στην εσωτερική αγορά. Την πρώτη της εξαγωγή, ένα φορτηγό με σχιστόλιθο, την έκανε το 1986, ανταλλάσσοντας το φορτίο με την ακριβή Canon, τη φωτογραφική μηχανή του Γερμανού «αγοραστή», για να ακολουθήσουν τα πρώτα εξαγωγικά βήματα, τη δεκαετία του 1990, στην Αμερική.
Το 2003, από εισηγμένη τότε μαρμαρο-βιομηχανία, της είχε γίνει πρόταση εξαγοράς, την οποία απέκρουσε. Αποφάσισε να φορτσάρει, οργανώνοντας το τμήμα πωλήσεων και την παραγωγή νέων προϊόντων, για να βγει πιο δυναμικά στην αγορά. Έτσι, πέτυχε και σε έναν χρόνο αύξησε τις πωλήσεις της κατά 74%. Το 2005 άλλαξε τη νομική της μορφή σε ανώνυμη.

© Akrolithos
Επιβίωση και ανάπτυξη στα χρόνια της κρίσης
Και μετά από λίγα χρόνια, ήρθε η οικονομική κρίση και η μόνη σανίδα σωτηρίας, ήταν η ανάπτυξη των εξαγωγών.
«Το 2008, το 88% των πωλήσεών μας ήταν στην εσωτερική αγορά και μόνο το 12%, εξαγωγές. Μεταξύ των ετών 2009-2019, χάθηκε το 70% του τζίρου μας στην ελληνική αγορά. Ωστόσο, σε αυτήν την περίοδο, πραγματοποιήσαμε συνολικά 20 εκατ. Ευρώ επενδύσεις, μεγάλο ποσό για μία μικρομεσαία επιχείρηση.
Έτσι, το 2019 οι εξαγωγές μας ανήλθαν στο 73% του τζίρου, από 12% το 2008. Το προσωπικό έφτασε στα 72 άτομα, από 35, ο τζίρος μας, παρά τις απώλειες στο εσωτερικό, έφθασε τα 13 εκατ., από 8,5 εκατομμύρια. Νέα προϊόντα, δυναμική παρουσία στο εξωτερικό, με περισσότερες από 100 συμμετοχές σε διεθνείς εκθέσεις, σε 20 και πλέον χώρες», πρόσθεσε ο κ. Χατζησάββας.
Σήμερα η Αkrolithos απασχολεί 97 άτομα προσωπικό, εκμεταλλεύεται 4 λατομεία στο Παγγαίο και είναι σε διαδικασία, μέσω δύο άλλων εταιρειών, να λάβει άδεια για την εκμετάλλευση ακόμη τριών λατομείων στην περιοχή. Εξάγει σε 97 χώρες και έχει παρουσία σε 5.400 σημεία πωλήσεων έχοντας κατορθώσει, μέσα από προϊοντικές καινοτομίες, να εισάγει στην αγορά τα ειδικά προϊόντα brushed, επεξεργασμένης πέτρας με υφή που θυμίζει δέρμα, ενώ με τους κυβόλιθους από σχιστόλιθο Καβάλας απαντάει στις εισαγωγές κυβόλιθων από Τουρκία, Ινδία και Κίνα, ενισχύοντας έτσι την ελληνική παραγωγή και την τοπική οικονομία, καθώς η δραστηριότητα που βασίζεται στην αλυσίδα αξίας του σχιστόλιθου είναι η δεύτερη σε μέγεθος, μετά την αγροτική παραγωγή, για την περιοχή.