Στην αποδοχή της προσφοράς που κατέθεσε ο όμιλος Ελληνικά Γαλακτοκομεία (Όλυμπος) προχώρησε αργά το βράδυ της Τετάρτης η CVC Capital Partners για την εξαγορά της γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του powergame.gr προερχόμενες από πηγές με γνώση των ζυμώσεων μεταξύ των δύο μερών.
Η θετική απάντηση του fund ήρθε σε συνέχεια της δεσμευτικής προσφοράς που κατέθεσε τη Μεγάλη Πέμπτη ο όμιλος Ελληνικά Γαλακτοκομεία προς τη CVC για την εξαγορά της γαλακτοβιομηχανίας και είναι το επόμενο βήμα για την οριστικοποίηση της συμφωνίας (SPA), η οποία θα έρθει με την υπογραφή της σύμβασης αγοραπωλησίας σε περίπου 3-4 εβδομάδες από σήμερα. Το συνολικό τίμημα ανέρχεται στα 205 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 10 εκατομμύρια ευρώ θα δοθούν ως προκαταβολή με την υπογραφή της σύμβασης αγοραπωλησίας μεταξύ των δύο μερών. Ακολούθως η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα έχει την ευθύνη να εξετάσει τη συγκέντρωση που δημιουργείται από την εξαγορά στον κλάδο των γαλακτοκομικών, προκειμένου να αποταθεί σχετικά με σκοπό την οριστικοποίηση της σχετικής συμφωνίας. Μόλις εγκριθεί η συναλλαγή από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, πρόκειται να καταβληθούν και τα υπόλοιπα 100 εκατομμύρια ευρώ από πλευράς του αγοραστή, ενώ τα υπόλοιπα 95 εκατομμύρια ευρώ αφορούν στην κάλυψη από πλευράς του, των δανειακών υποχρεώσεων της Δωδώνη. Εκτός από τα παραπάνω ποσά που αφορούν στο καθαρό τίμημα της συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών, περιλαμβάνονται και περίπου 15 εκατομμύρια ευρώ από παράπλευρες και παλαιότερες υποχρεώσεις που εκκρεμούν σε βάρος της Δωδώνη από την εποχή της μεταβίβασης της εταιρείας από την Αγροτική Τράπεζα στη ρωσική SI Foods.
Η έγκριση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού αναμένεται να έχει δοθεί -εκτός απροόπτου- στο τέλος του φετινού φθινοπώρου ή το αργότερο στις αρχές Νοεμβρίου, σηματοδοτώντας με αυτόν τον τρόπο τη μεγαλύτερη εξαγορά στον κλάδο της γαλακτοβιομηχανίας έως σήμερα.
Το εργοστάσιο της Δωδώνη στα Ιωάννινα απαιτεί σημαντικές επενδύσεις και προς αυτή την κατεύθυνση τα Ελληνικά Γαλακτοκομεία προτίθενται να διαθέσουν περί τα 150 εκατομμύρια ευρώ για την αναβάθμισή του. Αρχικά ο όμιλος Ελληνικά Γαλακτοκομεία θα επικεντρωθεί στους βασικούς παραγωγικούς στόχους, που είναι η φέτα, το στραγγιστό γιαούρτι και τα σκληρά τυριά και ακολούθως, έχοντας αναλάβει την ιδιοκτησία μετά την έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού θα έχει στη διάθεσή του όλα τα απαραίτητα δεδομένα, που θα οδηγήσουν σε συγκεκριμένες αποφάσεις για επενδύσεις και ανασυγκρότηση του εργοστασίου των Ιωαννίνων.
Στο πλάνο η πώληση των εργοστασίων της Δωδώνη σε Κύπρο και Θήβα
Σε ό,τι αφορά το χαλούμι, στις προθέσεις του ομίλου Ελληνικά Γαλακτοκομεία είναι να διακόψει την παραγωγή των δύο όμορων μονάδων βρασμού και παραγωγής χαλουμιού που διατηρεί η Δωδώνη στην Κύπρο και να αναζητήσει αγοραστή, δεδομένου ότι ήδη ο όμιλος διατηρεί από το 2024 το δικό του υπερσύγχρονο εργοστάσιο παραγωγής χαλουμιού στο Τσέρι Λευκωσίας, για το οποίο επένδυσε περί τα 70 εκατομμύρια ευρώ. Στις προθέσεις του ομίλου Ελληνικά Γαλακτοκομεία είναι να πουλήσει και το εργοστάσιο φέτας της Δωδώνη στη Θήβα, το οποίο δεν εξυπηρετεί τον σχεδιασμό της επιχείρησης στην επόμενη μέρα της εξαγοράς.
Με τα νέα δεδομένα ο όμιλος Ελληνικά Γαλακτοκομεία θα φτάσει παραγωγή φέτας, η οποία θα ανέλθει σε περίπου 25.000 τόνους, όταν η φέτα που παράγει σήμερα είναι περίπου 13.000 τόνους σήμερα. Η εθνική παραγωγή είναι 120.000 τόνους. Στο χαλούμι η παραγωγή του ανήλθε στους 2.000 τόνους χαλούμι πέρυσι κα φέτος θα ανέλθει στους 4.000 τόνους. Αντίστοιχα η Δωδώνη είχε παραγωγή που ανήλθε στους 4.000 τόνους το 2024 σε αντίστοιχα μεγέθη περί τους 4.000 τόνους θα κινηθεί και φέτος. Από το 2026 η παραγωγή των Ελληνικών Γαλακτοκομείων στο χαλούμι θα είναι περί τους 8.000 τόνους αγγίζοντας τις ποσότητες των δύο μεγαλύτερων επιχειρήσεων της Κύπρου που αυτή τη στιγμή είναι οι Παπουής και Αφοί Πέτρου Γαλακτοκομικά Προϊόντα (χαλούμι Alambra) με 8.000 τόνους έκαστη εκ των δύο επιχειρήσεων. Η πρακτική δυνατότητα παραγωγής του ομίλου Ελληνικά Γαλακτοκομεία ανέρχεται στους 15.000-16.000 τόνους χαλουμιού το χρόνο με βάση τη δυναμικότητα του νέου εργοστασίου.
Πρόσφατα ο όμιλος αγόρασε και το υπόλοιπο 49% της εταιρείας Κουρούσιης, όπου ήδη κατείχε το 51%. Η εξαγορά της Κουρούσιης με 51% πραγματοποιήθηκε για το μεταβατικό διάστημα και προκειμένου ο όμιλος να έχει παρουσία στο χαλούμι, έως ότου ολοκληρωθεί το δικό του εργοστάσιό που παραδόθηκε προς λειτουργία πέρυσι. Αυτή τη στιγμή ο όμιλος κυκλοφορεί το χαλούμι Olympus και Κουρούσιης και μελλοντικά θα κυκλοφορεί στην αγορά και το χαλούμι Δωδώνη.
Να σημειωθεί ότι το 2025 ο όμιλος Ελληνικά Γαλακτοκομεία αναμένεται να κλείσει με κύκλο εργασιών περί τα 700 εκατομμύρια ευρώ από τα 650 εκατομμύρια ευρώ που ήταν το 2024, κινούμενος περαιτέρω ανοδικά. Σε αυτό το ποσό θα προστεθεί στη συνέχεια και ο τζίρος της Δωδώνη, ο οποίος εκτιμάται κοντά στα 180 εκατομμύρια ευρώ το 2024.