Τα λειτουργικά κέρδη του ιταλικού οίκου μόδας Valentino μειώθηκαν κατά 22% πέρυσι, ανακοίνωσε η εταιρεία την Παρασκευή, καθώς ο τομέας της πολυτέλειας αντιμετώπισε επιβράδυνση της παγκόσμιας ζήτησης για προϊόντα υψηλής ποιότητας, ιδίως στην Ασία.
Οι ευρωπαϊκοί όμιλοι πολυτελείας βασίζονταν στους πλούσιους Αμερικανούς για να δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη, καθώς οι προοπτικές για την Κίνα παρέμεναν δυσοίωνες. Αλλά μετά τη δασμολογική πολιτική του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο τομέας προετοιμάζεται για τη μεγαλύτερη ύφεση των τελευταίων ετών.
Η Valentino δήλωσε ότι τα έκτακτα έξοδα οδήγησαν επίσης τα λειτουργικά της κέρδη σε 246 εκατομμύρια ευρώ (280 εκατομμύρια δολάρια) το 2024, καθώς συνέχισε να επενδύει σε καταστήματα που διαχειρίζεται άμεσα.
Τα έσοδα μειώθηκαν κατά 2% σε σταθερές συναλλαγματικές ισοτιμίες σε 1,31 δισ. ευρώ, παρά τις καλές πωλήσεις στην Ιαπωνία, τη Μέση Ανατολή και την Αμερική, δήλωσε η εταιρεία με έδρα τη Ρώμη.
Οι διαδικτυακές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 5% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τον στόχο του ομίλου να ενισχύσει τις δραστηριότητές του στο ηλεκτρονικό εμπόριο.
«Το έργο μας έχει κάνει ένα αποφασιστικό βήμα με την άφιξη του Alessandro Michele ως νέου δημιουργικού διευθυντή μας», ανέφερε σε δήλωσή του ο διευθύνων σύμβουλος Jacopo Venturini.
Η Valentino προσέλαβε τον πρώην σχεδιαστή της Gucci τον περασμένο Μάρτιο, μετά την αποχώρηση του δημιουργικού διευθυντή Pierpaolo Piccioli, ο οποίος βρισκόταν στη θέση αυτή επί 25 χρόνια.
Το 2023, ο ιδιοκτήτης της Gucci, η Kering αγόρασε το 30% του μετοχικού κεφαλαίου της Valentino με δικαίωμα προαίρεσης για την αγορά του συνόλου του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας μέχρι το 2028.