Την ώρα που ξένα Πανεπιστήμια έχουν καταθέσει αίτηση για να δημιουργήσουν παράρτημα στην χώρα, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ανακοίνωσε την πρόθεσή του να ανοίξει παράρτημα στην Κύπρο, και συγκεκριμένα στην επαρχία της Λάρνακας, καθώς έδρα του θα είναι ο Δήμος Αθηένου. Όπως λέει στο powergame.gr ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Χαράλαμπος Μπιλλίνης «πρόθεση είναι το παράρτημα στην Κύπρο να δεχτεί τους πρώτους φοιτητές το 2026 ενώ η πρώτη σχολή θα είναι η Κτηνιατρική». Όπως εξηγεί ο πρύτανης «αναμένεται απόφαση της Συγκλήτου και για το γνωστικό αντικείμενο τουλάχιστον δύο σχολών ακόμα σε προπτυχιακό επίπεδο». Στόχος του παραρτήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στην Κύπρο, όπως λέει ο κ. Μπιλλίνης είναι να προσελκύσει ξένους φοιτητές αλλά και Έλληνες.
Η πρώτη ακαδημαϊκή μονάδα που θα ιδρυθεί, όπως αποφασίστηκε θα είναι η Κτηνιατρική, φέρνοντας έτσι για πρώτη φορά Κτηνιατρικές σπουδές από δημόσιο Πανεπιστήμιο στην Κύπρο. Το τμήμα Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας είναι πιστοποιημένο από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) με βαθμό Α, κατατάσσεται μεταξύ των θέσεων 101-150 στις διεθνείς κατατάξεις και προσφάτως αξιολογήθηκε από την Ένωση Ευρωπαϊκών Κτηνιατρικών Σχολών με θετική εισήγηση.
Όπως η Θεσσαλία, έτσι και η περιοχή Αθηένου χαρακτηρίζεται από εκτενή κτηνοτροφική παραγωγή, οπότε θα υπάρχουν πολλές συνέργειες μεταξύ του νέου τμήματος και της πρωτογενούς παραγωγής της Κύπρου, συμβάλλοντας στην ανάδειξη του αγροδιατροφικού τομέα στις δύο χώρες. Την ίδρυση της Κτηνιατρικής θα ακολουθήσουν και άλλες ακαδημαϊκές μονάδες, κατόπιν απόφασης της Συγκλήτου, μετά από πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τον Πρύτανη προς τα τμήματα του Πανεπιστημίου, συνεκτιμώντας το στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και τις εκπαιδευτικές ανάγκες της Κύπρου.
Θυμίζουμε ότι το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το τρίτο μεγαλύτερο δημόσιο Πανεπιστήμιο της Ελλάδας, έχει μεγάλο φάσμα επιστημονικών πεδίων, και είναι οργανωμένο σε οχτώ Σχολές και 35 Τμήματα. Στο Πανεπιστήμιο λειτουργούν επίσης συνολικά 106 Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών, εκ των οποίων 16 διατμηματικά, έξι δι-ιδρυματικά και δύο διακρατικά. Λειτουργούν ένα προπτυχιακό ξενόγλωσσο πρόγραμμα Ιατρικής και εννέα ξενόγλωσσα προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών. Κύρια μέριμνα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας είναι ο διαρκής εκσυγχρονισμός των Προγραμμάτων Σπουδών των Τμημάτων του, σύμφωνα με τις διεθνείς επιστημονικές τάσεις και τη στρατηγική διεθνοποίησης του Ιδρύματος.

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας © Eurokinissi
Δωρεά κτήματος
Η ίδρυση του Παραρτήματος εμπίπτει στη στρατηγική της διεθνοποίησης του Πανεπιστημίου που αποτελεί έναν κυρίαρχο πυλώνα του ιδρύματος. Για το σκοπό αυτό, αντιπροσωπεία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αποτελούμενη από τον πρύτανη Χ. Μπιλλίνη, την αντιπρύτανι Καινοτομίας, Χ. Λασπίδου, τον αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων Ι. Αναγνωστόπουλο και τον Κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών Υγείας. Γ. Φθενάκηη, επισκέφτηκε την Κύπρο. Στην πρωτοβουλία αυτή, καταλυτικό ρόλο διαδραματίζει ο ομότιμος Καθηγητής Δ. Βαβουγυιός. Η αντιπροσωπεία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Γεώργιο,την υπουργό Παιδείας Αθηνά Μιχαηλίδου, τον δήμαρχο Αθηένου Κ. Καρεκλά, την πρόεδρο σχολικής εφορείας Αθηένου Μ. Κόλοκου και τον πρόεδρο του Κέντρου Έρευνας και Επιμόρφωσης για την Αειφόρο Ανάπτυξη (CERTS) Α. Δράκο, και συμφώνησαν στη συνεργασία όλων για να προωθηθεί η υλοποίηση της ίδρυσης, της ανάπτυξης και της λειτουργίας του παραρτήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο δήμο Αθηένου Κύπρου.
Για να ξεκινήσει η λειτουργία του παραρτήματος, ο δήμαρχος Αθηένου και η πρόεδρος της Σχολικής Εφορείας υποσχέθηκαν ότι θα προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου οι εγκαταστάσεις του πρώην Δημοτικού Σχολείο Αθηένου, δωρεά του αειμνήστου Μιχαήλ Γεωργίου το έτος 1925 να αποτελέσουν τις πρώτες κτηριακές εγκαταστάσεις του Παραρτήματος. Ταυτόχρονα, ο δήμαρχος Αθηένου δεσμεύτηκε να διερευνήσει την παραχώρηση και άλλων κτηριακών υποδομών για την έναρξη της λειτουργίας του παραρτήματος. Ο κ. Δράκος ανακοίνωσε δωρεά προς το Πανεπιστημίου Θεσσαλίας μέρους κτήματός του που βρίσκεται στο οροπέδιο Σαπουνά και το οποίο εντάσσεται στο κέντρο της ζώνης των εξειδικευμένων αναπτύξεων του τοπικού σχεδίου Αθηένου των ετών 2012 και 2020, για την ανέγερση των μόνιμων κτηριακών εγκαταστάσεων του παραρτήματος.