Εκπαιδευτικοί πράκτορες από την Ινδία, την Κίνα, τη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη ήρθαν στην Αθήνα, όπου συναντήθηκαν προκειμένου να στήσουν «γέφυρες» μεταξύ των ελληνικών Πανεπιστημίων με ξένους φοιτητές από όλο τον κόσμο. Υπό το πρίσμα της εξωστρέφειας που επιδεικνύουν τα ελληνικά Πανεπιστήμια τα τελευταία χρόνια, οι 50 και πλέον educational recruitments, επαγγελματίες δηλαδή στον χώρο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, όπως αποκαλύπτει στο powergame.gr o πρόεδρος του Study in Greece, καθηγητής Χρήστος Μιχαλακέλης, αποτελούν ακόμα ένα βήμα προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της διεθνοποίησης των ΑΕΙ της χώρας μας.
Στόχος είναι να έρθουν στην Ελλάδα για να σπουδάσουν ξένοι φοιτητές, καθιστώντας τη χώρα μας περιφερειακό κόμβο Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Το Study in Greece (SiG) είναι ο εθνικός φορέας για τη διεθνοποίηση των ελληνικών ΑΕΙ και έχει ως βασικό στόχο να εδραιώσει τη χώρα ως πόλο εκπαίδευσης και έρευνας στον παγκόσμιο ακαδημαϊκό χάρτη. Είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός και τελεί υπό την αιγίδα της ελληνικής Πολιτείας, έχοντας ως μέλη του όλα τα ελληνικά Πανεπιστήμια.
Οι εκπαιδευτικοί πράκτορες, οι οποίοι είναι συνήθως από τη χώρα που προέρχονται οι φοιτητές, εκτός από την επαφή με τα Πανεπιστήμια, ασχολούνται και με τα διαδικαστικά, όπως την έκδοση βίζας και την εύρεση φοιτητικής στέγης, θέματα που σύμφωνα με τους ειδικούς πρέπει να απλοποιηθούν και να ενισχυθεί η φοιτητική μέριμνα.
Η SiG κάλεσε τους εκπαιδευτικούς πράκτορες, σε συνεργασία με τον διεθνή Οργανισμό NET24, στο πλαίσιο της ανάπτυξης στρατηγικών συνεργασιών για την προώθηση της διεθνοποίησης της ελληνικής Ανώτατης Εκπαίδευσης. Για τον λόγο αυτό εκπρόσωποι ελληνικών πανεπιστημίων, όπως το ΕΚΠΑ, το ΕΜΠ και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με ειδικούς συμβούλους για τις δυνατότητες που υπάρχουν να έλθουν ξένοι φοιτητές για να σπουδάσουν στην Ελλάδα.
Θυμίζουμε ότι τα Πανεπιστήμια έχουν πλέον τη δυνατότητα να ιδρύουν ξενόγλωσσα προγράμματα σπουδών, όλων των επιπέδων, για διεθνείς φοιτητές, ανοίγοντας έτσι τις πόρτες τους στο διεθνές ακροατήριο. Τα προγράμματα αυτά περιλαμβάνουν προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές, κοινά (joint) και διπλά (dual) προγράμματα, διεθνή διδακτορικά, καθώς και προγράμματα μικρής διάρκειας, ενισχύοντας παράλληλα και την κινητικότητα και την ερευνητική συνεργασία της ελληνικής ακαδημαϊκής κοινότητας με τη διεθνή.
Το road trip της Study in Greece για τα ελληνικά Πανεπιστήμια
Η SiG μαζί με εκπροσώπους Πανεπιστημίων θα συμμετάσχει στη διεθνή έκθεση NAFSA 2025 Annual Conference & Expo, που θα πραγματοποιηθεί στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια των ΗΠΑ, από τις 27 έως τις 30 Μαΐου 2025. Η συγκεκριμένη έκθεση που συγκεντρώνει περισσότερες από 10.000 συμμετοχές απ’ όλον τον κόσμο προβάλει τα Πανεπιστήμια σε διεθνές επίπεδο και συγκεντρώνει εκπροσώπους κυβερνήσεων, Πανεπιστημίων, φορέων εκπαίδευσης κ.α. Στο πλαίσιο της εξωστρέφειας η SiG ετοιμάζει και ένα road trip σε χώρες των Βαλκανίων, προκειμένου να έρθουν πιο κοντά με τα ελληνικά Πανεπιστήμια.
Ο εθνικός φορέας για τη διεθνοποίηση των ελληνικών ΑΕΙ δημιουργήθηκε πριν από περίπου 5 χρόνια, προκειμένου τα Πανεπιστήμια να διαφημιστούν διεθνώς και παράλληλα οι ξένοι φοιτητές που σπουδάζουν στη χώρα να έχουν με επίσημο τρόπο όλες τις πληροφορίες που χρειάζονται.
Το «Study in Greece» ξεκίνησε από εθελοντικός οργανισμός και εξελίχθηκε σε εθνικό φορέα, για να φέρνει σε επαφή ελληνικά µε ξένα Ιδρύματα και να καθοδηγεί φοιτητές. Έδρα του είναι το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, απ’ όπου ξεκίνησε µε αφορμή έναν ξένο φοιτητή από το Αφγανιστάν, που έφτιαξε µία ιστοσελίδα για να εξυπηρετηθούν ο ίδιος και οι άλλοι ξένοι φοιτητές, διότι δεν έβρισκε καμία πληροφορία, από εκπαιδευτική έως χρηστική. Ο φοιτητής, που τελικά ολοκλήρωσε µε υποτροφία τις σπουδές του στο Χαροκόπειο, δημιούργησε τη σελίδα «Study in Greece», η οποία υποστηρίχτηκε και μετεξελίχτηκε στη συνέχεια από τον κ. Μιχαλακέλη.

Χρήστος Μιχαλακέλης © Study in Greece
Δαπάνες 433 δισ. δολαρίων μέχρι το 2030 για σπουδές στο εξωτερικό
Σύμφωνα με την UNESCO, περίπου 7,2 εκατ. μέχρι τη φετινή χρονιά σπουδάζουν εκτός του τόπου διαμονής τους. Οι αντίστοιχες δαπάνες, σε διεθνές επίπεδο, αναμένεται να φθάσουν σε 433 δισ. δολάρια, μέχρι το έτος 2030. Σύμφωνα με τα στοιχεία, στις χώρες που έχουν επενδύσει στη διεθνοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσής τους έχει παρατηρηθεί σημαντική συνεισφορά στο ΑΕΠ της χώρας, στην εξέλιξη και την πρόοδο των τοπικών κοινωνιών – μικροοικονομιών και σε άλλους δείκτες ανάπτυξης. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Πολωνία και η Κύπρος.
Σε ό,τι αφορά στα οικονομικά οφέλη, όπως μας λέει ο κ. Μιχαλακέλης, ένας φοιτητής αναμένεται να ξοδεύει περίπου 15.000 ευρώ ετησίως, εκτός των διδάκτρων του, προκειμένου να καλύψει τα κόστη διαμονής, διατροφής, διασκέδασης κ.λπ. Κλάδοι, όπως αυτοί του τουρισμού και της ναυτιλίας, ωφελούνται από την υψηλή διεθνή ζήτηση για σχετικές σπουδές στα ελληνικά Πανεπιστήμια, καθώς η Ελλάδα είναι πολύ γνωστή για τους κλάδους αυτούς. Επίσης, ωφελείται η ελληνική βιομηχανία από τη δυνατότητα πραγματοποίησης πρακτικής άσκησης, βιομηχανικών διδακτορικών και από τα οφέλη ενός διεθνούς πλαισίου έρευνας και ανάπτυξης. Επίσης, επιτυχή παραδείγματα αναφέρονται οι γειτονικές μας χώρες, Ιταλία, Πορτογαλία και Ισπανία, στις οποίες φοιτούν ετησίως περισσότεροι από 30.000, 70.000 και 85.000 διεθνείς φοιτητές αντιστοίχως.