Μετά το rebranding των βραβευμένων τους κρασιών, οι οινοποιοί Χρήστος και Μίλτος Μπελίδης, κληρονόμοι της Νιχωρίτης παράδοσης στην αμπελουργία, την οινοποιΐα και την αποσταγματοποιΐα, ετοιμάζονται να επεκτείνουν το οινοποιείο στα Μελίσσια Κοζάνης αλλά και να επενδύσουν στην κατασκευή σύγχρονου αποσταγματοποιείου, γιατί όνειρο και στόχο έχουν να κάνουν το καλύτερο ελληνικό απόσταγμα, όπως είπαν στο powergame. gr.
Στα ημιορεινά του Δήμου Σερβίων, πάνω από την απλωσιά της λίμνης Πολυφύτου, είναι το Κτήμα των αδελφών Μπελίδη. Βelidis Vineyards και 100 στρέμματα αμπελώνα, που καλλιεργούνται με αυστηρή προσήλωση σε βιολογικές μεθόδους και δίνουν έξι κρασιά, ΠΓΕ Κοζάνης, τα οποία ξεκίνησαν να δείχνουν το αμπελο-οινικό δυναμικό της περιοχής κι’ εκτός Ελλάδος, με πωλήσεις σε Ιαπωνία, Βέλγιο, Γερμανία και Ιταλία, ενώ ακολουθούν και οι πρώτες εξαγωγές σε Καναδά.
«Η οικογένειά μας, το 1922, ήρθαν πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία, από το Νιχώρι της Πόλης. Ο παππούς μας, εδώ ασχολήθηκε με το εμπόριο σιτηρών, ενώ ο πατέρας μας δούλευε στη ΔΕΗ. Ωστόσο αν και ερασιτέχνες, συνέχιζαν την οικογενειακή παράδοση που ήταν και παράδοση της πατρίδας που άφησαν πίσω. Δεν είναι τυχαίο, που από το Νιχώρι κατάγεται η οικογένεια Τάσσου, που έχει το Κτήμα Κίκονες στη Μαρώνεια, αλλά και η οικογένεια Μπαμπατζιμόπουλου, με τον Ανέστη Μπαμπατζιμόπουλο να έχει αφήσει μεγάλη παρακαταθήκη στην αποσταγματοποιΐα».
Αυτή τη σύντομη σύνδεση της οικογένειας Μπελίδη, με το χθες, έκανε ο Χρήστος Μπελίδης, γεωπόνος, ο οποίος μαζί με τον αδελφό του Μίλτο, μηχανικό, από το 2008 έχουν αναλάβει το οινοποιείο, δίνοντάς του νέα προοπτική.

© Belidis Vineyards
Ο αμπελώνας των Μπελίδηδων, 100 στρέμματα ιδιόκτητης γης, βρίσκεται στο Βαθύλακκο, σε υψόμετρο περίπου 450 μέτρων. Η γη αποκτήθηκε σταδιακά, με τον πατέρα των δύο αδελφών, να φυτεύει αρχικά διεθνείς ποικιλίες, Merlot, Cabernet Sauvignon, Chardonnay αλλά και Ροδίτη Αλεπού, ενώ στη συνέχεια έβαλαν Ξινόμαυρο, Μοσχόμαυρο, όπως και Βουλγάρικο, ποικιλίες που τις πιστεύουν πολύ τα δύο αδέλφια.
«Έχουμε βάλει 15 στρέμματα Βουλγάρικο, ποικιλία που την έχει μελετήσει η οινολόγος και ειδικός αμπελουργίας, Χαρούλα Σπινθηροπούλου . Είναι ποικιλία που μοιάζει με το Ξινόμαυρο, βγάζει πολύπλοκα αρώματα κι’ έχει ωραίες οξύτητες, λέγεται ότι την καλλιεργούσαν ερασιτεχνικά και στην περιοχή της Πόλης. Με το Μίλτο φυτέψαμε και Μαλαγουζιά ενώ ήμασταν τυχεροί, γιατί στο Ξινόμαυρο και το Μοσχόμαυρο, πήραμε γενετικό υλικό δύο εξαιρετικών κλώνων που είχε ξεχωρίσει ο Σιατιστινός αμπελουργός και οινοποιός, Κωνσταντίνος Διαμαντής».
To Kτήμα Μπελίδη, έχει ετήσια παραγωγή περίπου 50.000 φιαλών, σε έξι ετικέτες. Δύο ερυθρά κρασιά, ένα από Ξινόμαυρο και Μοσχόμαυρο κι’ ένα ακόμη, από Cabernet Sauvignon. Tα λευκά του Βelidis Vineyards, είναι επίσης δύο, ένα μπλεντ από Μαλαγουζιά με Chardonnay κι’ ένα μονοποικιλιακό από Ροδίτη. Το ροζέ του Κτήματος είναι από την ποικιλία Cinsaut, ενώ παράγεται και ένα κρασί orange από Ροδίτη, που γίνεται με ερυθρή οινοποίηση.
«Πρόκειται να επεκτείνουμε το χώρο του οινοποιείου, για να βάλουμε νέες δεξαμενές. Αυτή την επένδυση, θα την κάνουμε με δικά μας κεφάλαια. Για το αποστακτήριο και το ποτοποιείο, περιμένουμε να ανοίξει συγκεκριμένο πρόγραμμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, γιατί η επένδυση θα φτάσει οπωσδήποτε στο 1,5 εκατ. ευρώ.
«Τώρα είμαστε διήμεροι παραγωγοί τσίπουρου, αναλόγως με τη χρονιά, παράγουμε από 2 έως 4 τόνους τσίπουρο. Θέλουμε να φέρουμε καζάνια και δεξαμενές από το εξωτερικό, για να περάσουμε στην παραγωγή εμφιαλωμένου τσίπουρου αλλά και τζιν, ενώ σκεπτόμαστε να δοκιμάσουμε δυνάμεις και στη βότκα», πρόσθεσε καταλήγοντας ο Χρήστος Μπελίδης.