Σε παράγοντας ανάπτυξης αναδεικνύεται το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης όχι μόνο για την Ανώτατη εκπαίδευση, αλλά συνολικά για την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Για τον λόγο αυτό νέο Τμήμα Κτηνιατρικής δημιουργείται στην Ορεστιάδα. Οπως ανακοινώθηκε, το υπουργείο Παιδείας προχωρά με γοργούς ρυθμούς τις διαδικασίες για την ίδρυση του νέου τμήματος στην ακριτική πόλη, στο πλαίσιο του ευρύτερου σχεδίου στήριξης και ανάπτυξης του Έβρου.
Ηδη λειτουργεί για πρώτη χρονιά το νέο τμήμα Ψυχολογίας του ∆ΠΘ στο Διδυμότειχο, το οποίο σημείωσε μεγάλη ζήτηση για ακριτική πόλη, διαμορφώνοντας υψηλή βάση εισαγωγής και αναμένεται και αυτό να συμβάλλει στην ακαδηµαϊκή ενίσχυση του Ιδρύματος.
Το σχέδιο του υπουργείου περιλαμβάνει την μετατροπή του ∆ηµοκρίτειου Πανεπιστηµίου Θράκης σε εθνικό ακαδηµαϊκό πυλώνα ανάπτυξης και συνοχής. Το ΔΠΘ αναπτύσσεται με νέο στρατηγικό σχέδιο και γίνεται το τρίτο μεγαλύτερο πανεπιστημιακό Ίδρυμα της χώρας με στόχο να είναι πιο ισχυρό και να υπηρετήσει τη συνοχή και τη σταθερότητα στην ευαίσθητη αυτή ακριτική περιοχή της χώρας, αλλά και να αναδειχθεί σε ηγέτη της καινοτομίας, της έρευνας και της νέας γνώσης.
Ο Εβρος, όπως λένε στελέχη του υπουργείου Παιδείας, αποτελεί είσοδο στην Ευρώπη και για τον λόγο αυτό είναι σηµαντική η παρουσία εκεί νέων ανθρώπων που θα ενισχύσουν την τοπική κοινωνία και θα εισφέρουν στην αύξηση του άµεσου και έµµεσου ΑΕΠ της περιοχής.
Η αξιοποίηση όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων με έμφαση στο ΣΔΙΤ θα οδηγήσει μέχρι το 2027 το Πανεπιστήμιο στην απόκτηση σύγχρονων φοιτητικών εστιών και εστιατορίων στην Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη, φέρνοντάς το σε ευρωπαϊκά επίπεδα. Παράλληλα η συνεχιζόμενη αναβάθμιση των υφιστάμενων φοιτητικών εστιών στην Ξάνθη προχωρά με την χρηματοδότηση του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης.
Ο υφυπουργός Παιδείας, αρμόδιος για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, Νίκος Παπαϊωάννου, υπέγραψε ήδη το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος, με το οποίο ιδρύεται, στη Σχολή Επιστημών Υγείας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Τμήμα Κτηνιατρικής, με έδρα την Ορεστιάδα. Το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος θα διαβιβαστεί άμεσα προς υπογραφή στα συναρμόδια υπουργεία Εσωτερικών και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
Το νέο Τμήμα ιδρύεται κατόπιν γνώμης της Συγκλήτου του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης και έχει ως αποστολή την παροχή υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης και έρευνας στον τομέα της κτηνιατρικής επιστήμης. Προβλέπεται πενταετές πρόγραμμα προπτυχιακών σπουδών (10 ακαδημαϊκά εξάμηνα), διασφαλίζοντας την άρτια κατάρτιση των φοιτητών για την επιστημονική και επαγγελματική τους σταδιοδρομία και εξέλιξη. Το πτυχίο θα αντιστοιχεί σε επίπεδο 6 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων και θα παρέχει το δικαίωμα άσκησης του επαγγέλματος του κτηνιάτρου σε όλες τις χώρες της Ε.Ε.
Στο Τμήμα Κτηνιατρικής Ορεστιάδας συνιστώνται 35 θέσεις μελών Διδακτικού – Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.), 15 θέσεις μελών Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (Ε.ΔΙ.Π.) και 10 θέσεις Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού.
Η υπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη δήλωσε σχετικά: « Η δέσμευση της Κυβέρνησης και του ίδιου του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για τη στήριξη, την ενίσχυση και την ανάπτυξη ειδικά του βορείου και κεντρικού Έβρου, τηρείται στο ακέραιο μέσα από την υλοποίηση των επιμέρους δράσεων του ολοκληρωμένου σχεδίου που εκπονήθηκε σε συνεργασία με τους φορείς και την κοινωνία. Παράλληλα η ίδρυση της Κτηνιατρικής Σχολής στην Ορεστιάδα, στη βάση εισήγησης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, δίνει ένα ακόμη ξεκάθαρο στίγμα της πολιτικής μας στην Παιδεία».
Ο υφυπουργός Παιδείας, Νίκος Παπαϊωάννου σημείωσε: «Προχωράμε τη διαδικασία ίδρυσης Τμήματος Κτηνιατρικής στην Ορεστιάδα στηρίζοντας την ευρύτερη περιοχή του βορείου Έβρου. Στην Ορεστιάδα εδρεύει, ήδη, η Σχολή Επιστημών Γεωπονίας και Δασολογίας. Επομένως, με το νέο τμήμα Κτηνιατρικής, δημιουργείται ένα ισχυρό σημείο αναφοράς για τον αγροτοδιατροφικό τομέα, με στόχο την ανάπτυξη ποιοτικής κτηνοτροφίας, την ενίσχυση της αγροτικής οικονομίας και τη σύνδεση της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και έρευνας με τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας».