Το Κολλέγιο Αθηνών εισέρχεται στην δεύτερη εκατονταετία του έχοντας ήδη συμπληρώσει έναν αιώνα ουσιαστικής συμβολής στην ελληνική εκπαίδευση και έχει εξελιχθεί σε θεσμό πανελλήνιας εμβέλειας, ενώ μεταξύ των σημαντικών δράσεων που αναδεικνύει είναι το Ιnternational Baccalaureate, το γνωστό ως ΙΒ, που αποτελεί «διαβατήριο» για την εισαγωγή σε μεγάλα ξένα Πανεπιστήμια, αλλά και στα μη κρατικά ΑΕΙ.
Επί έναν αιώνα, το εμβληματικό σχολείο του Ψυχικού παρέχει εκπαίδευση υψηλού επιπέδου και παραμένει σταθερό στις αρχές και τις αξίες του, όπως αυτές διατυπώθηκαν από τους ιδρυτές του, με πρωτεργάτες τον Εμμανουήλ Μπενάκη και τον Στέφανο Δέλτα.
Στο πλαίσιο του εορτασμού της εκατονταετηρίδας, πραγματοποιούνται εκδηλώσεις και δράσεις που αναδεικνύουν τα επιτεύγματα της μακρόχρονης πορείας του εκπαιδευτηρίου, καθώς και τους πρωτοποριακούς θεσμούς, που έχουν διαμορφώσει την ξεχωριστή προσωπικότητά του.
Ιδιαίτερη θέση στις εκδηλώσεις κατέχει το πρόγραμμα του Ιnternational Baccalaureate, του διεθνώς αναγνωρισμένου τίτλου, που αποδίδεται ύστερα από διετή φοίτηση και με βάση τα αποτελέσματα του οποίου επιτυγχάνεται η εισαγωγή σε Πανεπιστήμια του εξωτερικού και στα μη κρατικά Πανεπιστήμια.
Μιλώντας στα εγκαίνια της Έκθεσης «The Arts Exhibition 2025» με έργα τελειοφοίτων και αποφοίτων του International Baccalaureate Diploma Programme(IBDP), η Διευθύντρια των Προγραμμάτων IB του Κολλεγίου και IB DP Head of School Ελένη Βασιλείου τόνισε ότι το IB DP αναγνωρίζει τη διδασκαλία των Τεχνών ως ένα παιδαγωγικό εργαλείο, που ενισχύει τη συναισθηματική νοημοσύνη και προάγει την αυτογνωσία. Μέσα από την καλλιτεχνική έκφραση οι μαθήτριες και οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν τον εσωτερικό τους κόσμο, να αναγνωρίσουν και να εκφράσουν τα συναισθήματά τους και να δώσουν φωνή στις σκέψεις, τα όνειρα και τα υπαρξιακά τους ερωτήματα.
Από την πλευρά του, ο Διευθυντής/President του Κολλεγίου Αθηνών, καθηγητής Σπύρος Ν. Πολλάλης υπογράμμισε ότι οι Τέχνες διαχρονικά αποτελούν βασικό πυλώνα της εκπαίδευσης που παρέχει το Κολλέγιο, σημειώνοντας ότι η μεγάλη καλλιτεχνική παράδοση συνεχίζεται και σήμερα, 100 χρόνια μετά την ίδρυσή του, με τη συμβολή άξιων και αφοσιωμένων εκπαιδευτικών, αλλά και πολλά υποσχόμενων μαθητριών και μαθητών.
Έκθεση ΙΒ στο Ζάππειο Μέγαρο
Περισσότεροι από επτακόσιοι γονείς, μαθητές, εκπαιδευτικοί, απόφοιτοι, μέλη της Διεύθυνσης και της Διοίκησης και φίλοι του Κολλεγίου βρέθηκαν στο Περιστύλιο του Ζαππείου και «ταξίδεψαν» στον κόσμο της καλλιτεχνικής δημιουργίας και έκφρασης των μαθητών των IB DP Arts και συγκεκριμένα των μαθημάτων των Εικαστικών Τεχνών, του Θεάτρου, του Κινηματογράφου και της Μουσικής.
Παρουσιάστρια της βραδιάς ήταν η γνωστή ηθοποιός και απόφοιτος του Κολλεγίου Νάντια Κοντογεώργη, η οποία αναφέρθηκε στην προσφορά του Σχολείου στον χώρο του πολιτισμού, στη διδασκαλία των μαθημάτων τεχνών από σπουδαίους εκπαιδευτικούς και στη σημασία της λειτουργίας των Ομίλων για την καλλιέργεια των κλίσεων των μαθητών και των μαθητριών.
Το καλλιτεχνικό μέρος ξεκίνησε με το μουσικό σύνολο Athens College Ensemble, που αποτελείται από μαθήτριες, μαθητές και καθηγητές του Σχολείου και του Ωδείου. Τα τραγούδια ερμήνευσαν ένας μαθητής και μια απόφοιτος που είχαν επιλέξει το μάθημα της Μουσικής στο IBDP. Ακολούθησε η θεατρική παράσταση με τίτλο «Το Θέατρο μέσα στον χρόνο: Ένα ταξίδι από την αρχαία Ελλάδα ως τον 21ο αιώνα». Το έργο δημιουργήθηκε και ερμηνεύθηκε από παλαιότερες και σημερινές μαθήτριες Θεάτρου του IBDP.
Στη συνέχεια οι προσκεκλημένοι περιηγήθηκαν στην έκθεση των εικαστικών τεχνών. Τα έργα παρουσιάσθηκαν από τους ίδιους τους τελειόφοιτους σε δύο αίθουσες του Ζαππείου, ενώ σε δύο ξεχωριστούς χώρους (black boxes) προβάλλονταν ψηφιοποιημένα εικαστικά έργα και ταινίες μικρού μήκους αποφοίτων.
Η Έκθεση του IB DP πραγματοποιείται κάθε χρόνο σε διαφορετικούς χώρους με έργα που έχουν δημιουργήσει οι μαθητές κατά τη διάρκεια της διετούς φοίτησής τους στο πρόγραμμα και αποτελεί την τελική αξιολόγησή τους. Την παρουσίαση της Έκθεσης συντόνισε η εκπαιδευτικός και IB DP Arts Coordinator Βικτωρία Καρβούνη, ενώ τους μαθητές ενέπνευσαν και καθοδήγησαν για τη δημιουργία των έργων τους οι εκπαιδευτικοί Αμαλία Αρσένη, Δημήτρης Παπαγιαννάκις, Μαρία Παπαναστασίου και Κωνσταντίνος Ψυχογιός.
Σημειώνεται ότι το Σχολείο ιδρύθηκε ως ελληνικό, μη-κερδοσκοπικό εκπαιδευτικό ίδρυμα, καθώς δεν υπάρχουν μέτοχοι και τα έσοδα από τα δίδακτρα και ιδιωτικές χορηγίες, αφού αφαιρεθούν τα έξοδα, διατίθενται για τον σκοπό του Κολλεγίου, που είναι η εκπαίδευση. Ενδεικτικό των καινοτομιών στην εκπαίδευση είναι ότι είναι το 1925 εισήγαγε την δημοτική γλώσσα, δημιούργησε Ομίλους ενώ έδωσε πρωτοβουλίες και δικαιώματα στην μαθητική κοινότητα.