Ελεύθερος θα είναι πλέον ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος, από τους βασικούς πρωταγωνιστές του σκανδάλου της Folli Follie. Το Πενταμελές Εφετείο Αναστολών έκανε δεκτό το αίτημα του γιου του ιδρυτή του ομίλου, Δημήτρη Κουτσολιούτσου, και κατά πλειοψηφία διέταξε την αποφυλάκισή του. Το Εφετείο ανέστειλε την πρωτόδικη απόφαση, μέχρι να εκδοθεί η απόφαση του Εφετείου.
Θυμίζουμε πως, αθώοι είχαν κριθεί στις 4 Απριλίου από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο ο πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Χαράλαμπο Γκότση, ο πρώην αντιπρόεδρος της Folli Follie, Τζώρτζης Κουτσολιούτσος, και ένα ακόμη στέλεχος της εταιρίας για την υπόθεση της μήνυσης μετόχων της εταιρίας κοσμημάτων που κατήγγειλαν καθυστερημένη αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών της FF, όταν τον Μάιο του 2018 δημοσιοποιήθηκαν τα πρώτα στοιχεία για παραποιημένα οικονομικά στοιχεία της επιχείρησης όπως περιγράφονταν σε έκθεση του fund Quintessential Capital Management.
Η απόφαση του δικαστηρίου ήταν σύμφωνη με την εισαγγελική πρόταση που ζήτησε απαλλαγή των κατηγορουμένων. Στην αγόρευσή του, ο εισαγγελικός λειτουργός τόνισε ότι δεν μπορεί να στοιχειοθετηθεί η κατηγορία σε βάρος του κ. Γκότση καθώς ήταν στη διακριτική ευχέρεια του, να ζητήσει ή όχι την αναστολή διαπραγμάτευσης. Ο εισαγγελέας τόνισε επίσης πως δεν προέκυψε όφελος του τότε προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ή της οικογένειας Κουτσολιούτσου.
Σύμφωνα με την κατηγορία, ο κ. Γκότσης φέρεται ότι μετά από υπόδειξη του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου και του διευθυντή ασφαλείας της FF, καθυστέρησε επί 21 ημέρες να ζητήσει την αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής, ζημιώνοντας τους μετόχους της εταιρείας.
Ο γιος του ιδρυτή της FF εκτίει στις φυλακές Χαλκίδας πρωτόδικη ποινή 11 ετών κάθειρξης, για την υπόθεση των παραποιημένων οικονομικών στοιχείων της εταιρίας και σήμερα δεν θέλησε να βρεθεί στο εδώλιο.
Το χρονικό από την αποκάλυψη του σκανδάλου της Folli Follie
Υπενθυμίζεται ότι τον Μάιο του 2018 η έκθεση του αμερικανικού fund Quintessential Capital Management (QCM) αποκάλυπτε μέρος της απάτης στη Folli Follie, την οποία άρχισε να ξετυλίγει το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών τον Ιανουάριο του 2022, για να αποφασίσει εν τέλει πέρυσι το καλοκαίρι να καταδικάσει τρία μέλη της οικογένειας Κουτσολιούτσου και δύο συνεργάτες τους σε ποινές φυλάκισης από 10 έως 17 έτη. Ειδικότερα, ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος και η σύζυγός του, Καίτη, εκτίουν ποινές κατ’ οίκον, 17 και 10 χρόνια αντίστοιχα, ενώ ο γιος τους, Τζώρτζης, θα μείνει στη φυλακή για 11 χρόνια.
Από το 2020 έπαψε ο έλεγχος της εταιρείας από την οικογένεια Κουτσολιούτσου, καθώς το Πρωτοδικείο Αθηνών έκανε δεκτή την αίτηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για διορισμό προσωρινής διοίκησης με αποστολή την εξυγίανση της Folli Follie.
Όταν ανέλαβε την ηγεσία της Folli Follie η προσωρινή διοίκηση του Γιώργου Σάμιου, η εταιρεία είχε ήδη απολέσει συμβάσεις με 42 οίκους, ενώ οι συμβάσεις με τη Nike έληγαν χωρίς να ανανεώνονται η μία μετά την άλλη. Τότε παράγοντες της αγοράς πιθανολογούσαν ότι η εταιρεία είχε μέλλον λίγων ημερών. Παρ’ όλα αυτά, το 2022 επικυρώθηκε συμφωνία εξυγίανσης με τους ομολογιούχους πιστωτές και τέθηκε σε ισχύ στις 7.6.2022. Έγιναν ενέργειες αποδέσμευσης των περιουσιακών στοιχείων της Folli Follie, κυρίως ακινήτων, αλλά και τραπεζικών λογαριασμών, τα οποία με βάση τη συμφωνία έπρεπε να μεταβιβαστούν στις νέες εταιρείες (η δραστηριότητα στην FF Opsco και τα ακίνητα στην FF European AssetCo). Καθώς τα περιουσιακά στοιχεία παραμένουν δεσμευμένα, σε συνεννόηση με τους ομολογιούχους η προσωρινή διοίκηση προχώρησε στην εν μέρει μεταβίβαση της επιχείρησης. Τον Νοέμβριο του 2023 έγινε η μεταβίβαση της δραστηριότητας στην FF Opsco και είναι σε εξέλιξη η μεταβίβαση κάποιων μη δεσμευμένων ακινήτων στην FF European AssetCo.
Νωρίτερα είχαν πωληθεί μη λειτουργικά περιουσιακά στοιχεία, όπως το Μινιόν και η θυγατρική Planaco, κάτι που προβλεπόταν στη συμφωνία εξυγίανσης. Ήταν αποτέλεσμα της απώλειας των μετοχών της Dufry, σημαντικό περιουσιακό στοιχείο της Folli Follie, από το οποίο το σχέδιο εξυγίανσης προέβλεπε παροχή ρευστότητας στην εταιρεία 30 εκατ. ευρώ. Οπότε η εκποίηση περιουσιακών στοιχείων ήταν επιβεβλημένη για την επιβίωση της εταιρείας.
Σήμερα, τόσο η Folli Follie, όσο και οι συμβαλλόμενοι πιστωτές της αναμένουν την έναρξη της κατ’ έφεση δίκης, όπου θα κριθεί η τύχη των δεσμευμένων περιουσιακών στοιχείων. Υπενθυμίζεται ότι μετά την πρωτόδικη δίκη τα περιουσιακά στοιχεία έμειναν δεσμευμένα, διότι σε πρώτο βαθμό κρίθηκε ότι θα πρέπει να αποζημιωθούν μικρομέτοχοι.